Insecte de acum 50 de mil de ani pun sub semnul intrebarii originile Indiei

Ultima actualizare: 06-09-2012 19:58
chihlimbar

A fost sau nu dintotdeauna India parte a continentului asiatic? Pana acum se credea ca in urma cu milioane de ani India a fost un continent in sine. Acum, o noua descoperire a oamenilor de stiinta pune sub semnul intrebarii aceasta ipoteza.

Cercetatorii au gasit pe teritoriul Indiei mai multe bucati de chihlimbar cu fosile de insecte care au trait cu aproximativ 50 de milioane in urma. Printre acestea, albine, termite, paianjeni si muste. Oamenii de stiinta au presupus pana acum ca India a fost pentru o anumita perioada de timp un continent-insula si, in consecinta, se asteptau ca aceste insecte descoperite acum sa difere semnificativ de cele gasite oriunde altundeva pe teritoriul Asiei.

Studiul fosilelor gasite acum a relevat, insa, ca grupurile de insecte nu sunt unice deloc. “Dovada biologica pastrata in aceste bucati de chihlimbar descoperite acum este aceea a existentei unor elemente comune intre caracteristile acestor nevertebrate si a celor care au trait in Asia”, a explicat David Grimaldi de la Sectia de zoologie nevertebrata de la Muzeul de Istorie Nationala din Statele Unite.

Mai mult decat atat, studiul a demonstrat ca, biologic, ar exista mai degraba o legatura intre India si vietatile existente in Europa de Nord, Asia, Australia si Americi, decat cele care au trait candva in Africa sau Madagascar.

“Chihlimbarul descoperit arata, exact ca si o fotografie, cum era viata in India, inainte de coliziunea cu continentul asiatic”, a adaugat Jes Rust, profesor la Universitatea de Paleontologie Nevertebrata de la Universitatea din Bonn, Germania.

“Practic, ceea ce am gasit acum indica faptul ca India nu a fost complet izolata de Asia, chiar daca chihlimbarul provine dintr-o perioada anterioara ciocnirii Indiei si Asiei. S-ar putea sa fi existat totusi unele legaturi”, sunt de parere si cercetatorii de la Universitatea din Kansas.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO