Cel mai mare genocid din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial,negat de noul presedinte al Serbiei

Dată publicare: 01-06-2012 18:51
Dată actualizare: 15-10-2012 03:11


genocid

Tomislav Nikolic, noul presedinte ales al Serbiei, si-a inceput mandatul cu o declaratie controversata. Acesta considera ca uciderea in masa a 8000 de barbati si baieti din Bosnia in 1995 nu poate fi catalogata un genocid.

In anul 1995, la Strebrenica, aproximativ 8000 de barbati si baieti apartinand comunitatii musulmane din Bosnia erau ucisi in cateva zile.

"Cel mai mare masacru din Europa de la incetarea celui de-al doilea razboi mondial", cum a fost numit de catre Secretarul General al Natiunilor Unite nu este considerat un genocid de catre noul presedinte sarb, Tomislav Nikolic, ales prin vot in urma cu aproximativ 2 saptamani.

"Nu a fost niciun genocid in Srebrenica. Acolo, niste crime grave de razboi au fost comise de catre unii sarbi, care ar trebui gasiti, judecati si pedepsiti."

"Este greu sa arati cu degetul catre cineva si sa dovedesti in fata unei instante ca un asemenea eveniment poate fi catalogat drept un genocid.", au fost cuvintele lui Tomislav Nikolic, care au agitat apele in zona fostei Iugoslavii.

O alta intrebare care l-a iritat pe noul presedinte sarb a fost legata tot de Srebrenica si daca va vizita acest loc, asa cum predecesorul sau, Boris Tadic, a facut-o in 2005 si 2009.

"Nu mai intrebati de fiecare data un presedinte al Serbiei cand va merge la Srebrenica. Predecesorul meu a fost acolo... de ce fiecare presedinte ar trebui sa faca la fel?", a mai spus presedintele Nikolic pentru televiziunea de stat din Muntenegru.
 

Sursa: novinite.com


VIDEO PROTVPLUS.RO