Unul dintre mai cautati traficanti de droguri din lume e in topul Forbes

Dată publicare: 12-03-2010 00:00
Dată actualizare: 24-10-2012 14:12


Joaquin Guzman Loera

Joaquin Guzman Loera are 55 de ani si se afla in clasamentul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 1 miliard de dolari.

Guzman, zis El Chapo, se afla pe acelasi loc in top (937) cu fostul nostru tenismen Ion Tiriac.

Daca criza globala i-a costat miliarde bune pe bogatii lumii, deveniti mult mai saraci fata de anii precedenti, se pare ca exista totusi o industrie care aduce profituri serioase: traficul de droguri.

Asa se face ca in topul Forbes se afla cel mai cautat interlop mexican. Joaquin "El Chapo" Guzman, despre care se spune ca ar fi responsabil de mii de crime, si-a facut debutul in lista celor mai avuti pamanteni in 2009. Chiar daca atunci s-a situat pe locul 701, cu peste 200 de pozitii mai sus fata de anul acesta, Joaquin Guzman a reusit sa-si mentina averea intacta, adica tot 1 miliard de dolari.

Banii lui Guzman provin din Sinaloa, cel mai important cartel al drogurilor din Mexic, pe care se presupune ca il controleaza. De la inceputul anului, se pare ca nu mai putin de 7.000 de oameni au murit in urma conflictelor cu gruparile rivale.

Cei care l-au intalnit pe Joaquin Guzman, poreclit "Piticul", pentru ca masoara doar 1,52 metri, l-au descris drept un barbat extrem de carismatic si inteligent. Autoritatile il banuiesc ca se ocupa de afaceri ilegale de peste 20 de ani.

In 2001, el a reusit sa evadeze din inchisoare, folosind un camion cu rufe de spalat, dupa ce a "vrajit" si mituit angajatii institutiei de detentie.

In 2007, politia nu a indraznit sa incerce sa-l aresteze in timpul casatoriei sale cu o tanara de 18 ani, pentru ca perimetrul nuntii era foarte bine pazit de oamenii infractorului.

Autoritatile cred ca el se ascunde acum in Mexic sau in Statele Unite si au pus o recompensa de cinci milioane de dolari pe capul sau.

Mexicanul nu este primul traficant de droguri ce apare pe lista Forbes. In 1989, Pablo Escobar, din Columbia, s-a situat pe locul 7, cu o avere de 25 de miliarde de dolari.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO