Cel mai cautat baron al drogurilor din lume a fost arestat in Mexic. Cine este Joaquin Guzman Loera, seful cartelului Sinaloa


Ultimul update: Miercuri 26 Februarie 2014 07:00
Data publicarii: Duminica 23 Februarie 2014 08:28
Categorie: Stiri externe
Joaquin Guzman

Cel mai cautat interlop mexican, Joaquin Guzman Loera a fost capturat sambata de autoritatile din Statele Unite si Mexic, intr-un hotel din orasul Mazatlan, relateaza AFP.

In varsta de 56 de ani, Joaquin Guzman Loera a fost retinut fara a se trage focuri de arma in cadrul unei ample operatiuni. In camera de hotel din Mexic a fost descoperit in compania unei femei necunoscute, relateaza AFP, citat de Huffington Post.

In urma cu 4 ani, Joaquin Guzman Loera, poreclit "El Chapo", a intrat in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 1 miliard de dolari, dar si in clasamentul celor mai influenti oameni la nivel mondial, depasindu-l pe presedintele Frantei.

Banii lui Guzman provin din Sinaloa, cel mai important cartel al drogurilor din Mexic, pe care se presupune ca il controleaza de cateva decenii. Imperiul sau de droguri are ramificatii in toata America de Nord si se intinde pana in Europa si chiar Australia.

Sinaloa a fost implicat intr-un razboi sangeros in ultimii ani care a distrus zone din Mexic in lupta pentru dominarea pietei de droguri.

Despre Guzman se spune ca ar fi responsabil de mii de crime. Autoritatile il banuiesc ca se ocupa de afaceri ilegale de peste 20 de ani. Arestarea sa a venit dupa ce in ultimele luni autoritatile americane, in cooperare cu cele din Mexic, au arestat numerosi membri din structura de mijloc a retelei sale.

In 2001, Guzman a reusit sa evadeze din inchisoare, folosind, se spune, un camion cu rufe de spalat. De atunci, s-a zvonit ca locuia peste tot in lume, din Argentina in Guatemala. Pentru ca a fost ajutat sa evadeze chiar de catre paznici, se crede ca a El Chapo a avut protectia fostului presedinte mexican - Felipe Calderon.

Lupta sa pentru suprematie in lumea drogurilor din Mexic a facut ca in ultimii ani orase ca Tijuana sau Juarez sa fie considerate printre cele mai periculoase din lume. In ultimii 10 ani, perioada in care a castigat putere si influenta, a devenit unul dintre cei mai cautati oameni din lume, avand pusa pe captul sau o recompensa de 7 milioane de dolari.

Surse foto: Mediafax foto

Sursa: Huffington Post

Unul dintre mai cautati traficanti de droguri din lume e in topul Forbes
VIDEO PROTVPLUS.RO