Bilantul accidentului de mina produs joi in Rusia a urcat la 36 de morti. Operatiunile de salvare au fost oprite

Ultima actualizare: 02-03-2016 07:09
mina de carbune - Shutterstock

Bilantul accidentului cauzat de o explozie intr-o mina de carbune din Marele Nord din Rusia a urcat la 36 de morti.

Update ora 16:00:  Compania Vorkutaugol a anuntat oprirea operatiunilor de salvare.

Un total de 110 persoane se aflau in mina la momentul accidentului de joi, produs la o adancime de 748 de metri. In regiunea Vorkuta (circa 2.000 de kilometri nord-est de Moscova), unde se afla mina Severnaia, au fost decretate trei zile de doliu incepand de duminica.

Accidentul din mina Severnaia este cel mai sangeros produs in Rusia dupa anul 2010.

Anterior, compania miniera Vorkutaugol, care administra mina Severnaia, declarase ca cei 26 de mineri dati disparuti dupa deflagratie sunt considerati morti, relateaza duminica AFP.

"Conform consiliului tehnic de expertiza, cele 26 de persoane care se aflau in mina (la momentul exploziei de gaz) nu au avut nicio sansa de supravietuire", a precizat Tatiana Buskova, purtatoare de cuvant a companiei Vorkutaugol, care administra mina Severnaia, intr-o declaratie pentru AFP.

"Operatiunile de salvare au fost oprite", a adaugat ea.

Anterior, o sursa locala a anuntat ca sase persoane, aproape toate membri ai echipelor de salvare, au murit intr-o noua explozie la mina din Marele Nord al Rusiei, unde patru mineri si-au pierdut viata si alti 26 erau disparuti dupa explozia de gaz produsa joi.

"Sase persoane au murit, dintre care cinci membri ai echipelor de salvare", a declarat Anton Kovalisin, purtator de cuvant al Ministerului pentru Situatii de Urgenta din Komi, regiune arctica, unde se afla mina de carbune Severnaia.

Sunt putine sanse ca cei 26 de mineri dati disparuti sa fie gasiti in viata, precizase la randul sau ministrul pentru situatii de urgenta, Vladimir Puskov.

Un total de 110 persoane se aflau in mina la momentul accidentului de joi, produs la o adancime de 748 de metri.

Accidentul din mina Severnaia este cel mai sangeros produs in Rusia in ultimii ani.

Cunoscut pentru conditiile meteorologice extreme, orasul Vorkuta, in apropierea caruia se afla mina Severnaia, a adapostit in epoca stalinista mai multe lagare de munca fortata unde zeci de mii de detinuti politici au fost obligati sa munceasca in mine. Dupa inchiderea lagarelor in anii '50, exploatarea miniera a continuat.

Accidentele mortale in minele din Rusia, ca de altfel peste tot in fosta URSS, sunt frecvente, cauzate mai ales de vechimea infrastructurii sau de incalcarea regulilor de securitate.

In februarie 2013, o explozie intr-o alta mina din Vorkuta s-a soldat cu 18 morti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO