"Cea mai puternica eruptie din ultimii 6 ani" a vulcanului Turralbia. Scolile din zona s-au inchis

21-05-2016 12:57

Vulcan Turralbia

Vulcanul Turralbia din centrul statului Costa Rica a intrat vineri intr-o puternica activitate eruptica, aruncand in aer cenusa si fum pe care vantul le duce pana in capitala San Jose, transmite sambata AFP.

La San Jose, aflat la 30 de kilometri est de vulcan, si in localitatile vecine se simtea un puternic miros de sulf, iar cenusa reducea vizibilitatea, acoperind masini si mobilier.

"Cred ca este cea mai puternica eruptie din ultimii sase ani", a declarat presei de la Turralbia vulcanologul Gino Gonzales, in contextul in care coloana de cenusa atingea 3 kilometri inaltime.

In mai multe localitati din Costa Rica s-au inchis scoli din cauza problemelor de sanatate care incepusera si afecteze elevii, potrivit informatiilor aparute in presa. Sute de persoane prezentau probleme respiratorii sau boli de piele. Comisia Nationala pentru Situatii de Urgenta a recomandat populatiei sa utilizeze masti si haine care sa le acopere cat de mult corpul pentru a reduce contactul cu cenusa.

Vulcanul, de 3.340 de metri, a avut mai intai trei eruptii destul de mici joi, insa activitatea i s-a intensificat vineri, cand s-au inregistrat mai multe eruptii puternice, adauga AFP.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO