Ce trebuie să știi despre protestele violente din Peru. Tensiunile care au răbufnit după zeci de ani

proteste peru
Profimedia

Peste 40 de oameni au fost uciși de forțele de ordine, în timp ce mii de peruani vin din toată țara în capitala Lima pentru a continua protestele fără precedent la adresa puterii. Concomitent, numeroși alți peruani organizează contraproteste.

 

După săptămâni de proteste violente, ce se întâmplă, totuși, în Peru?

Susținătorii fostului președinte Pedro Castillo care cer demisia succesorului său își duc protestul la Lima. Mii de protestatari din Peru s-au adunat în capitală pentru a-și arăta sprijinul pentru fostul președinte înlăturat Pedro Castillo și pentru a cere demisia actualului președinte Dina Boluarte, scrie Al Jazeera.

Manifestațiile în masă de joi urmăresc să mențină presiunea împotriva guvernului, protestatarii cerând, de asemenea, dizolvarea parlamentului și noi alegeri.

Contraprotestele aflate deja în desfășurare resping însă aceste cereri, un semn al diviziunilor care distrug țara. Iată ce trebuie să știți despre tulburările din Peru.

Citește și
Pedro Castillo
Preşedintele statutul Peru a fost demis şi arestat. Vicepreşedinta Dina Boluarte, învestită în fruntea ţării
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Ce a declanșat protestele?

Țara a fost zguduită de tulburări violente după ce Congresul l-a înlăturat pe președintele Castillo și l-a înlocuit cu vicepreședintele său, Boluarte, pe 7 decembrie 2022.

Castillo, în vârstă de 53 de ani, a fost acuzat în mai multe anchete de corupție și a evitat la limită două tentative de demitere din partea legislativului condus de opoziție din Peru.

Înainte de cel de-al treilea episod de acuzare, din 7 decembrie, Castillo a încercat să dizolve Congresul și să guverneze prin decrete. Curtea Constituțională a numit însă anunțul lui Castillo o „lovitură de stat”.

Legislativul a votat imediat să-l înlocuiască, ultima lovitură dintr-o ciocnire de ani de zile între executivul și legislativul din Peru. Boluarte a ajuns astfel al șaselea președinte din Peru în cinci ani.

Fostul șef de stat Castillo este ținut acum în arest preventiv, în timp ce este anchetat sub acuzația de rebeliune.

Ce alimentează actualele proteste?

Mulți dintre protestatari sunt susținători lui Castillo, cu un trecut similar cu fostul președinte. Ei sunt indigeni și provin din regiunile muntoase rurale din Peru și au susținut că noul președinte Boluarte nu îi reprezintă.

Manifestațiile au început în sud și s-au răspândit rapid în zonele rurale din întreaga țară.

În cele cinci săptămâni de proteste, 43 de persoane au fost uciși în confruntări cu forțele de securitate, potrivit ombudsmanului pentru drepturile omului din Peru.

Protestatarii spun că nu este posibil niciun dialog cu un guvern despre care spun că a declanșat atâtea violențe împotriva cetățenilor săi.

Suntem din Chota, din Cajamarca. Am venit la Lima pentru a ne apăra țara, având în vedere că suntem sub un guvern dictatorial, care ne-a pătat țara cu sânge”, a declarat Yorbin Herrera, un protestatar din Cajamarca, pentru Al Jazeera.

Pe lângă demisia lui Boluarte, demonstrațiile în masă de la Lima cer dizolvarea parlamentului și noi alegeri.

"Sunt supărat. Furios. Traumatizat și șocat de ceea ce se întâmplă aici”, a declarat Luis Garro, un alt protestatar antiguvernamental, pentru Al Jazeera.

Cred că oamenii o vor forța pe Dina Boluarte și Congresul să plece”, a adăugat el.

Protestele care au cuprins o mare parte din Peru în ultima lună au fost în mare măsură eforturi de la bază, fără o conducere clară.

„Există o istorie lungă de excludere”

Experții spun că cea mai mare violență politică pe care a experimentat-o ​​Peru în mai mult de două decenii a scos în lumină diviziunile profunde din această țară, care se întâlnesc aici de decenii.

Situația politică din Peru are mai multe straturi și dacă te uiți puțin mai jos în ordinea socială a lucrurilor, aceasta nu poate fi doar despre un moment anume în 2023 sau 2022”, a explicat Alonso Gurmendi, lector în relațiile internaționale de la Universitatea Oxford, pentru Al Jazeera.

Există o istorie lungă de excludere a oamenilor cu descendență indigenă, iar indigenii din Peru au fost lăsați în afara creșterii economice din Peru. Chiar dacă GPD este în creștere, iar cifrele macroeconomiei merg bine, în fiecare zi oamenii sunt lăsați singuri dacă nu își pot satisface nevoile de bază”, a spus el.

Nu există îngrijire medicală bună, nu există locuințe publice, iar educația publică nu este bine finanțată”, a mai afirmat Gurmendi.

Deci populația simte că există un sistem dublu și toate aceste proteste se rezumă la această diferență, între partea din Peru care este poate să profite de „miracolul economic” și partea din Peru care nu este, pentru că este încă lăsat în urmă”, a spus Gurmendi.

Ce spune actualul guvern?

Președintele Dina Bolouarte spune că este dispusă să vorbească cu manifestanții, dar că aceștia trebuie să se adune pașnic.

Știm că vor să ia Lima din cauza a tot ceea ce iese pe rețelele de socializare pe 18 și 19 ianuarie”, a spus Boluarte într-un discurs.

Îi chem să ia Lima, da, dar în pace, calm. Vă aștept la Guvern pentru a putea vorbi despre agendele sociale pe care le aveți, pentru că știți bine că agenda politică pe care o propuneți nu este fezabilă”, a adăugat ea.

Boluarte a spus că susține un plan de antedatare a alegerilor pentru președinte și Congres, programate inițial pentru 2026, până în 2024.

Un „marș pentru pace” care îl susține pe Boluarte a fost, de asemenea, în desfășurare la Lima, joi, cu numeroși membri din diverse grupuri comunitare și partide politice purtând tricouri albe, pentru respingerea protestelor.

Ce se va întâmpla în continuare?

Analiştii spun că este greu de prezis, dar nu prevăd vremuri mai bune pentru ţară.

Este foarte greu de spus ce se va întâmpla”, a declarat Juan Claudio Lechin, un analist politic din Lima.

Dar dacă Boluarte are curaj, ea poate rămâne pentru că are armata și poliția și are sprijinul a aproximativ 80 la sută din populație. Problema este că această majoritate nu este mobilizată, în timp ce cealaltă parte este mobilizată, cu acțiuni foarte agresive”, a adăugat el.

Gurmendi a spus că politicienii la putere nu au înțeles ce anume îi motivează pe cei care cer demisia lui Boluarte.

Regimul politic din Lima nu poate sau nu vrea să înțeleagă cauza principală a protestelor”, a spus Gurmendi. „Par să fie convinși că acesta este doar un „atac terorist” din țară, fără legitimitate”.

Deci, din păcate, nu văd ca acest lucru să se desfășoară într-un mod care să fie pașnic, nu cel puțin pentru ceva timp”, a adăugat el. „De fapt, cred că țara necesită un proces mai lung de discuție națională despre cum să schimbe sistemul, astfel încât să includă pe toată lumea”.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Șamanii din Peru dezvăluie când se va termina războiul din Ucraina. ”Pacea și liniștea vor veni”
Șamanii din Peru dezvăluie când se va termina războiul din Ucraina. ”Pacea și liniștea vor veni”

Pacea dintre Rusia şi Ucraina este la orizont în anul următor sau cel puţin aşa a prezis un grup de şamani şi vindecători din capitala Peru, Lima, potrivit Reuters.

 

Preşedintele statutul Peru a fost demis şi arestat. Vicepreşedinta Dina Boluarte, învestită în fruntea ţării
Preşedintele statutul Peru a fost demis şi arestat. Vicepreşedinta Dina Boluarte, învestită în fruntea ţării

Preşedintele statului Peru, Pedro Castillo, a fost demis din funcție şi arestat, miercuri, iar vicepreşedinta sa, Dina Boluarte, a fost învestită în fruntea ţării, informează Agerpres, care citeaz AFP.

Momentul în care un avion ia foc după ce lovește o mașină de pompieri pe pista unui aeroport din Peru: Două persoane au murit
Momentul în care un avion ia foc după ce lovește o mașină de pompieri pe pista unui aeroport din Peru: Două persoane au murit

Un avion care se pregătea de decolare a luat foc după ce s-a ciocnit de o mașinină de pompieri aflată pe pistă. Accidentul s-a petrecut pe aeroportul internațional din Lima, Peru, vineri după-amiază  

O femeie a fost găsită moartă într-un mormânt improvizat, la peste 10.000 de kilometri de casă. Familia o declarase dispărută
O femeie a fost găsită moartă într-un mormânt improvizat, la peste 10.000 de kilometri de casă. Familia o declarase dispărută

O mamă din Londra a fost găsită moartă într-un mormânt de mici dimensiuni din Peru, după ce o înregistrare înfiorătoare a iubitului ei a ajuns la poliție.

Tragedie în Peru: O camionetă s-a prăbuşit într-o prăpastie. 16 persoane, printre care și copii, au murit | VIDEO
Tragedie în Peru: O camionetă s-a prăbuşit într-o prăpastie. 16 persoane, printre care și copii, au murit | VIDEO

Un accident grav a avut loc în Peru. O camionetă s-a prăbuşit într-o prăpastie de 200 de metri.

 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.