Ce spun specialiștii despre Kamala Harris, posibila înlocuitoare a lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă

×
Codul embed a fost copiat

Președintele american Joe Biden a anunțat aseară că renunță la candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă.

Anunțul vine după nenumărate apeluri, inclusiv din partea colegilor de partid. Deși, prin mesajele sale publice, actualul președinte sugera că nu va ieși din cursă. Însă, acestea erau din ce în ce mai puțin vehemente. „Doar Dumnezeu mă va convinge să renunț”, spunea actualul președinte la începutul acestei luni.

Săptămâna trecută însă, declara că un motiv ar putea fi și o problemă de ordin medical. Odată cu renunțarea la candidatura pentru al doilea mandat, Biden și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris, actuala vicepreședintă a Statelor Unite.

Dacă va câștiga susținerea colegilor din Partidul Democrat, ea ar putea deveni contra-cadidata lui Donald Trump la scrutinul din luna noiembrie.

În urma multor dezbateri și speculații, la 81 de ani și aflat în izolare după ce a fost diagnosticat cu Covid, Joe Biden a făcut marele anunț, pe rețeaua X.

Citește și
joe biden
De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președintele vostru. Și, chiar dacă am avut intenția să candidez pentru un nou mandat, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor de președinte pentru restul acestui mandat.”

În aceeași postare, președintele Biden a mai anunțat că se va adresa națiunii pe parcursul acestei săptămâni.

Josh Boak, jurnalist The Associated Press: „Este un moment istoric. Joe Biden nu va fi candidatul democrat la președinție. A ieșit din cursă și există două mari motive pentru asta. Primul ține de performanța sa în dezbaterea împotriva lui Donald Trump. Și-a arătat cei 81 de ani, s-a bâlbâit, s-a chinuit să răspundă, s-a străduit să lupte pentru el însuși, să nu mai vorbim despre poporul american pe care spune că îi apără. Acel moment a provocat panică în rândul donatorilor și colegilor parlamentari și a ridicat întrebări fundamentale cu privire la vârsta lui”.

După dezbaterea televizată de la final de iunie, tot mai mulți colegi de-ai săi din Partidul Democrat au insistat asupra retragerii candidaturii.

Unii chiar au declarat deschis că și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Joe Biden de a-l învinge pe Donald Trump în alegeri. Apoi au apărut schimbări majore și în sondaje. Iar după tentativa de asasinat asupra sa, Trump a luat un avans de 3 puncte în sondaje.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Presiunile veneau din partea unor membri influenți ai partidului democrat, din partea unor foști președinți precum Bill Clinton și Barack Obama, din partea finanțatorilor, din partea tuturor. Joe Biden a rezistat spunând în fond ce aveți să mi reproșati, o simplă eroare într-o dezbatere nu este suficientă. Dar starea generala părea să-l defavorizeze”.

Într-o postare separată, tot pe rețeaua X, Joe Biden a anunțat că va susține candidatura Kamalei Harris, actual vicepreșendinte.

„Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare”, a răspun Harris, tot print-un mesaj transmis pe rețelele sociale.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Acum urmează ca în luna august convenția partidului democrat să formalizeze desemnarea unui alt candidat. Va fi Kamala Harris? Joe Biden o sprijină, dar nu știm dacă va fi Kamala Harris pentru că va fi o decizie pe care o vor lua în convenție. În orice caz mai sunt 3 luni până la alegeri, este foarte puțin timp, va fi foarte complicat”.

Biden nu este primul candidat care decide să renunțe la doilea mandat, din istoria recentă a Statelor Unite. Dar este pentru prima dată când o retragere apare atât de târziu, după alegerile primare. Cât despre susținerea acordată Kamalei Harris...

Josh Boak, jurnalist The Associated Press: „Istoricul ei este unic, mai ales pentru că Harris reprezintă două coaliții cheie de care democrații au nevoie în alegerile din noiembrie. Nu numai că este femeie, dar este o femeie de culoare, cu strămoși atât din zona Asiei de Sud, cât și a populației de culoare.

În vârstă de 59 de ani, Kamala Devi Harris este licențiată în drept, ia în 2010 a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror general al statului California. Apoi a fost senator de California, iar în timpul mandatului a militat pentru lupta fără concesii împotriva infractorilor. În 2019, s-a lansat în cursa pentru alegerile primare, dar fără succes”.

Andrei Muraru, ambasador: „Nu este vorba aici de lipsa de notorietate. Vicepreședintele este al doilea personaj în ierarhia de putere și sigur că notorietatea sa este la cote maxime. Întrebarea care se pune este cum va reuși Kamala Harris să câștige voturile nehotărâților și ale independenților, pe care se presupune că nici președintele Biden nu le-ar fi câștigat”.

Printre cei care au anunțat că o vor susține pe Kamala Harris se numără soții Bill și Hilary Clinton. Însă o alternativă tot mai des vehiculată este soția fostului președinte Barack Obama.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Cu siguranța Kamala Harris are mai multe șanse decât Michelle Obama pentru că este deja în cursa ca vicepreședinte cu Joe Biden, ceilalți nu sunt bine profilați, nu au notorietate și în general trebuie să spunem că cei care au făcut presiuni asupra lui Biden o susțineau chiar deshis pe Kamala Hariris”.

Printre democrații care ar putea intra în cursă sunt și guvernatorii din California, Michigan și Illinois.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Reacţia Rusiei după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială
Reacţia Rusiei după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială

Reacţiile liderilor internaţionali la anunţul de duminică al preşedintelui american Joe Biden că a decis să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie nu au întârziat să apară.

De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden
De la Ottawa la Kiev: Reacţii internaţionale la retragerea lui Biden

De la Ottawa la Kiev, reacţiile internaţionale la retragerea candidaturii preşedintelui democrat Joe Biden pentru al doilea mandat la Casa Albă au continuat în cursul nopţii de duminică spre luni.

Site-ul de campanie al lui Biden trimite către o pagină de strângere de fonduri pentru Harris
Site-ul de campanie al lui Biden trimite către o pagină de strângere de fonduri pentru Harris

Site-ul de campanie al preşedintelui Joe Biden, care a rămas neschimbat timp de câteva ore după anunţul că renunţă la candidatura sa pentru realegere, trimite acum către o pagină de strângere de fonduri pentru campania Kamalei Harris. 

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.