Ce au făcut piloții de pe Boeing-ul MAX al Lion Air cu câteva minute înainte de prăbușire

Avion Lion Air prăbușit în octombrie - 3
Getty

În ultimele minute, piloții de pe Boeing-ul 737 MAX al cursei Lion Air au încercat să afle din manual cum să redreseze avionul, relatează Reuters. 

Înainte de prăbușire, piloții de pe aparatul Boeing 737 MAX al cursei Lion Air au încercat să înțeleagă dintr-un manual de ce avionul a început să coboare, potrivit Reuters care citează trei surse cu acces la înregistrările de pe cutia neagră. Acestea ar fi surprins ultimele discuții din cabina piloților.

La sfârşitul lunii octombrie, un aparat de tip Boeing 737 MAX 8 al companiei indoneziene Lion Air s-a prăbuşit în Marea Java într-un accident în care au decedat toţi cei 189 de pasageri şi membri ai echipajului.

Pilotul Bhavye Suneja, de naționalitate indiană, a raportat atunci "probleme tehnice", la câteva minute după decolare, și a cerut să revină pe aeroport. Turnul de control a permis revenirea, însă avionul a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în Marea Java.

Anchetatorii care au investigat tragedia aviatică indoneziană au în vedere modul în care a apărut o eroare a sistemului automat de stabilizare în zbor menit să împiedice intrarea avionului în picaj și dacă piloții au avut suficientă pregătire pentru a răspunde în mod corespunzător la urgență, printre alți factori.

Citește și
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Aeronavele Boeing 737 Max 8 sunt dotate cu sistemul automat de stabilizare în zbor denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System).

Acest sistem a fost conceput special pentru acest model de Boeing pentru a preveni un efect nedorit creat de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737.

Acest efect poate orienta botul avionului într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj sistemul MCAS pune avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Potrivit datelor recupoerate din cutiile negre, piloții au încercat în repetate rânduri să redreseze aeronava după ce sistemele automate de siguranță instalate pe Boeingul 737 MAX 8 redirecționau avionul cu nasul în jos.

Atunci, piloţii au încercat disperați să redreseze aeronava de peste 24 de ori în 11 minute. Investigatorii nu înțeleg de ce piloții nu au urmat aceleași proceduri folosite de un alt echipaj cu o zi înainte când a întâmpinat aceeași problemă, potrivit CNN.

La doar două minute în zbor, copilotul a raportat o "problemă de control al zborului", adăugând că piloții intenționau să mențină o altitudine de 5.000 de metri, potrivit unui raport publicat în noiembrie.

Căpitanul a cerut copilotului să verifice manualul de referință rapidă, care conține liste de verificare pentru evenimente anormale, iar în următoarele nouă minute, avionul a intrat în picaj. Căpitanul de zbor a încercat să redreseze aeronava, însă computerul de bord afișa, în mod greșit, o pierdere de viteză.

"Cei trei piloți se gândeau doar la viteza aerului și la altitudine. Acesta a fost singurul lucru despre care vorbeau", a declarat o sursă din cadrul anchetei, scrie Reuters.

Un echipaj diferit a întâmpinat aceeași problemă, în seara precedentă, dar a rezolvat-o după ce a trecut prin trei liste de verificare, potrivit raportului din noiembrie.

Surse familiare investigației au declarat, pentru Bloomberg, că în timpul unei curse de la Bali la Jakarta, un alt treilea pilot care se afla în cockpit, deși era în afara orelor de lucru, a identificat rapid problema și a reușit să redreseze aeronava, care intrase în picaj.

Se pare că acest pilot i-a sfătuit pe cei aflați la manșă să dezactiveze motorul care a provocat picajul, o procedură cu care toți piloții ar fi trebuit să fie familiarizați, scrie sursa citată.

Analiza de securitate a companiei Boeing privind modelele 737 Max avea defecte majore

Analiza de securitate a companiei Boeing privind noul sistem de control al zborului implementat pe modelul 737 Max avea defecte majore, potrivit Reuters.

Analiza de securitate a subestimat puterea acestui sistem, conform Seattle Times, care a făcut referire la informaţii primite de la actuali şi foşti ingineri ai Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA).

Seattle Times relatează şi că atât Boeing, cât şi FAA au fost informate de detaliile acestei situaţii şi li s-a cerut să ofere răspunsuri acum 11 zile, înainte de prăbuşirea zborului Ethiopian Airlines de duminica trecută, care a dus la moartea tuturor celor 157 de persoane aflate la bord.

 Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier
Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier

Un urs a târât în pădure cadavrul unui șofer mort într-un accident rutier care a avut loc duminică în Massachusetts, scrie presa americană, citând autoritățile locale.

 

Cu peste 500 de milioane de ani în urmă, pe Pământ au apărut creaturi ciudate. Oamenii de știință cred acum că știu de ce
Cu peste 500 de milioane de ani în urmă, pe Pământ au apărut creaturi ciudate. Oamenii de știință cred acum că știu de ce

Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol cheie în a face planeta noastră locuibilă. Bula de protecție de deasupra atmosferei protejează planeta de radiațiile solare, vânturi, razele cosmice și variațiile foarte mari ale temperaturii.

Peste 70 de pasageri dintr-un zbor de 11 ore dintr-o insulă tropicală paradisiacă au suferit vărsături în același timp
Peste 70 de pasageri dintr-un zbor de 11 ore dintr-o insulă tropicală paradisiacă au suferit vărsături în același timp

Un zbor spre Germania a trebuit să fie preluat de serviciile de urgență, după ce zeci de pasageri au început să vomite.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.