Cauza prăbușirii elicopterului în care se afla Kobe Bryant. De ce s-a rotit 15 minute înainte de tragedie

×
Codul embed a fost copiat

Elicopterul în care se afla fostul baschetbalist Kobe Bryant şi fiica lui de 13 ani, Gianna, s-a rotit 15 minute deasupra oraşului Burbank, din zona metropolitană a Los Angeles, înainte de prăbuşire, informează dailymail.co.uk

Pilotul Ara Zobayan a făcut aceste manevre pentru a primi din partea controlorilor de trafic aerian permisiunea de a-şi continua drumul în condiţii speciale de zbor la vedere (SVFR), deşi condiţiile meteorologice, ceaţă, nu erau prielnice.

Elicopterul Sikorsky S-76B a plecat de pe aeroportul John Wayne, din Orange County, sud-est de Los Angeles, duminică, în jurul orei locale 09.00, avându-i la bord pe Kobe Bryant, fiica lui, pilotul şi alţi şase pasageri.

Elicopterul s-a rotit 15 minute înainte de prăbușire

 

De la ora 09.20, datele înregistrate de Flightradar arată că elicopterul s-a rotit desupra zonei Burbank - Glendale, nord de LA, timp de 15 minute, aşteptând permisiunea de a zbura la vedere şi nu pe baza instrumentelor (IFR), informează News.ro.

Citește și
Kim Kardashian, în cea mai sexy ținută de până acum - 14
Mesajul emoționant transmis de Kim Kardashian soției lui Kobe Bryant, după tragedie

După circa 11 minute, pilotul a primit permisiunea şi în jurul orei 09.40 a virat vest, către Ventura.

În jurul orei 09.44, elicopterul a virat către sud-est şi a urcat la 600 de metri pentru a evita înălţimile din zonă. Apoi a coborât şi s-a lovit de o zonă deluroasă, la o înălţime de aproximativ 420 de metri, în jurul orei 09.45.

Permisiunea de zbor la vedere în condiţii speciale (SVFR), mai dificile decât în cele de zbor la vedere (VFR), se acordă când plafonul de nori este la o altitudine de sub 300 de metri deasupra solului.

Elicopterul a plecat în condiţii dificile de vizibilitate, sub opt kilometri, cu un plafon de nori la 400 de metri deasupra solului. În aceleaşi condiţii, poliţia din Los Angeles a decis să-şi ţină aparatele de zbor la sol.

Ara Zobayan a plecat în condiţii de zbor la vedere (VFR) şi a cerut schimbarea în SVFR, când situaţia s-a înrăutăţit.

Piloţii preferă să zboare la vedere într-o zonă cu trafic aerian aglomerat, aşa cum este Los Angeles, din motive de economie de timp. Pe baza instrumentelor, zborul este mai lung şi întârzierea poate ajunge la o oră.

Decizia luată de pilot

 

"Eşti doar unul dintre cei mulţi care stau la coadă, fără să conteze că eşti Kobe Bryant", a declarat Paul Cline, profesor-asistent de aviaţie la City University of New York.

Se pare că pilotul Ara Zobayan s-a răzgândit în ultimul moment şi a decis să treacă pe IFR, pentru a zbura prin nori, însă din controlul traficului aerian i s-a transmis că zboară prea jos ca să fie înregistrat de radar.

Însă acest lucru nu însemna neapărat că elicopterul, aflat în ascensiune la momentul convorbirii, era într-un pericol iminent, ci doar că se afla prea jos ca să poate fi urmărit.

Potrivit aceloraşi date înregistrate, în momentul prăbuşirii, elicopterul zbura cu aproape 300 de kilometri/oră şi cobora cu 1.200 de metri/minut.

Aparatul s-a zdrobit de un deal din Calabasas, la 50 de kilometri nord-vest de Los Angeles şi la 28 de kilometri de Mamba Sports Academy, destinaţia celor din elicopter. În urma impactului, pilotul şi toţi pasagerii şi-au pierdut viaţa.

Kurt Deez, un pilot care a mai condus elicopterul lui Kobe Bryant, crede că Zobayan s-a rătăcit prin ceaţă şi că accidentul aviatic pare mai degrabă cauzat de condiţiile meteo nefavorabile, decât de o problemă tehnică.

Kobe Bryant, 41 de ani, a câştigat cinci titluri de campion NBA cu Los Angeles Lakers, a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice cu echipa SUA, a fost desemnat cel mai bun jucător din NBA în 2008, cel mai bun baschetbalist al finalelor din 2009 şi 2010, a fost selecţiont de 17 ori pentru All Star Game şi a fost desemnat de patru ori cel mai bun jucător din meciul vedetelor.

Cine se afla în elicopterul prăbușit

 

►Kobe Bryant; 

►Gianna „Gigi” Bryant, fiica în vârstă de 13 ani a lui Kobe;

►Alyssa Altobelli, colegă de echipă cu fiica lui Kobe;

►John Altobelli, 56 de ani, tatăl Alyssei și antrenorul echipei de baschet Orange Coast College;

►Mama Alyssei, Keri Altobelli;

►Christina Mauser, antrenoare de baschet la Colegiul Harbor Day School, unde juca Gianna, fiica lui Kobe;

►Payton Chester, elev de gimnaziu;

►Sarah Chester, mama lui Payton;

►Ara Zobayan, pilotul elicopterului.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Ultima discuție dintre pilotul lui Kobe Bryant şi turnul de control, înainte de prăbușire
Ultima discuție dintre pilotul lui Kobe Bryant şi turnul de control, înainte de prăbușire

Lumea sportului mondial este în doliu, după ce legenda baschetului american Kobe Bryant, fiica lui, de numai 13 ani, şi alte 7 persoane, au murit într-un accident dramatic, de elicopter, în California.

Mesajul emoționant transmis de Kim Kardashian soției lui Kobe Bryant, după tragedie
Mesajul emoționant transmis de Kim Kardashian soției lui Kobe Bryant, după tragedie

Kim Kardashian i-a scris un mesaj soției lui Kobe Bryant, baschetbalistul american care a murit în urma prăbușirii elicopterului în care se afla.

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter în care a murit Kobe Bryant
Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul de elicopter în care a murit Kobe Bryant

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în total în accidentul de elicopter în care a murit fostul mare baschetbalist american Kobe Bryant şi fiica sa Gianna, duminică, la Calabasas, în sudul statului California, a anunţat şeriful din Comitatul Los Angeles.

Recomandări
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei
Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei

Marius Babias este de 10 ani directorul unui muzeu de arte vizuale din Berlin. Trăiește și muncește într-un mediu în care valoarea omului, a creatorului și a specialistului în artă este nu doar recunoscută, ci încurajată intens.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum

CM 2022 - Grupa G | Costa Rica - Germania și Japonia - Spania LIVE TEXT. Se decid calificatele în optimi
CM 2022 - Grupa G | Costa Rica - Germania și Japonia - Spania LIVE TEXT. Se decid calificatele în optimi

CM 2022 | Canada - Maroc & Croația - Belgia, LIVE TEXT. Cine va merge mai departe în Grupa F