Câți oameni ar fi murit, de fapt, din cauza COVID-19 în Iran. "O cifră de cel puţin trei ori mai mare"

Ultima actualizare: 01-11-2020 18:05
coronavirus
Getty

Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Iran a atins un record de 434 duminică, a anunţat Ministerul Sănătăţii, dar şeful unei instituţii medicale de top a spus că numărul real este de cel puţin trei ori mai mare decât cel oficial.

Decesele, anunţate de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sima Sadat Lari, la televiziunea de stat, ridică bilanţul oficial total la 35.298 în cea mai afectată ţara din Orientul Mijlociu. Ea a spus că numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut cu 7.719, ajungând la 620.491.

Şeful Consiliului Medical al Iranului, Mohammadreza Zafarghandi, s-a îndoit de acurateţea bilanţului oficial şi a avertizat că Iranul a atins o "rată de mortalitate catastrofală", a relatat duminică agenţia de ştiri a studenţilor iranieni ISNA.

"Numărul oficial al deceselor se bazează doar pe numărul pacienţilor înregistraţi. Prin sondaje de teren efectuate în spitale şi cimitire, Consiliul nostru a obţinut o cifră de cel puţin trei ori mai mare decât numărul oficial al morţilor", a declarat Zafarghandi pentru ISNA.

Consiliul medical este o organizaţie neguvernamentală care este responsabilă de atestarea medicilor în Iran.

Un raport al centrului de cercetare al Parlamentului iranian a sugerat, în aprilie, că rata de infectare cu coronavirus ar putea fi de aproape două ori mai mare decât cea anunţată de Ministerul Sănătăţii.

Pentru a stopa un al treilea val al epidemiei în Iran, guvernul a închis şcolile, universităţile şi moscheile din cea mai mare parte a ţării. Măsurile sunt mai stricte în capitală, unde sunt interzise şi nunţile, înmormântările şi conferinţele.

Preşedintele Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că noi măsuri, inclusiv unele restricţii de circulaţie, vor intra în vigoare joi în 25 din cele 31 de provincii ale Iranului timp de 10 zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO