Incendiu devastator la catedrala Notre-Dame din Paris. Structura clădirii, salvată. VIDEO

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 07:37
Data publicarii: Luni 15 Aprilie 2019 20:27
Categorie: Stiri externe
Momentul în care oamenii devastați de incendiul de la Notre Dame încep să cânte imnuri - 5

Un incendiu monstruos a izbucnit, luni seară, la renumita Catedrală Notre-Dame din Paris.

►Pompierii au reușit să salveze structura clădirii și cele 2 turnuri
►Un salvator a fost rănit grav în timpul intervenției
►Primele date ale anchetei arată că focul a pornit accidental.
►Macron a ținut un discurs din apropierea Catedralei: ”Istoria noastră arde. Vom reconstrui, împreună, Notre-Dame”
►Pe rețelele de socializare a apărut momentul în care o porțiune de acoperiș se prăbușește.
►Președintele Emmanuel Macron a mers la locul incendiului, iar în apropiere s-au adunat și sute de persoane care au cântat imnuri în timp ce priveau cum pompierii se luptă cu flăcările.
►Ca urmare a acestei tragedii, Procuratura Parisului a deschis o anchetă.

Imagini cu incendiul de la Catedrală:

Imagini VIDEO de la locul incendiului:

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 00:45 Președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs în apropierea Catedralei.

”Este o tragedie teribilă ce s-a întâmplat. Cel mai rău lucru a fost evitat, însă lupta nu s-a terminat.

Istoria noastră arde.

Vom reconstrui, împreună, Catedrala. Mâine vom căuta cele mai mari talente. Vom reconstrui Notre-Dame”, a spus Macron.

UPDATE 00:28 Datele preliminare ale anchetei arată faptul că incendiul a fost cauzat accidental, și nu de o mână criminală, scrie presa franceză.

UPDATE 00:15 Un pompier a fost rănit grav în timpul intervenției, anunță AFP.

UPDATE 00:10 Ambele turnuri ale Catedralei au fost de asemenea salvate, anunță autoritățile franceze.

UPDATE 23:55 Veste extraordinară la scurt timp după previziunile negre făcute de autorități. 

Un oficial francez a declarat pentru Reuters că a fost salvată structura Catedralei Notre Dame de la distrugerea ei totală.

”Focul a scăzut în intensitate. Structura clădirii a fost salvată, inclusiv turnul din nord. Trebuie să rămânem totuși foarte atenți”, a declarat acesta.

UPDATE 23:40 Avertismente grave venite de la autoritățile franceze cu privire la soarta Catedralei. Ministrul Adjunct de Interne a declarat pentru AFP că nu este sigur faptul că poate fi salvată Notre-Dame.

De asemenea, Jean-Claude Gallet, șeful pompierilor din Franța, a spus că nu sunt convinși că pot opri flăcările, iar Catedrala s-ar putea prăbuși.

UPDATE 23.35:  La Croix a publicat, pe Twitter, o imagine făcută cu drona, care arată interiorul Catedalei arzând.

 

UPDATE 23.30:  Următoarele 90 de minute, cruciale

„Există riscul să cadă marele clopot. Dacă clopotul cade, turnul se va prăbuși. Sunt pompieri și înăuntru, li afară. Următoarea oră și jumătate e crucială”, a spus comandantul general al Brigadei de Pompieri, conform CNN.

UPDATE 23.05: Publicația Le Figaro deschide ediția de marți cu incendiul de la Catedrala Notre Dame.

 UPDATE 23.20Momentul în care parizienii, devastați de incendiul de la Notre Dame, încep să cânte imnuri

UPDATE 23.00: Reacția Vaticanului, după incendiul de la Notre-Dame

„Sfântul Scaun a aflat cu șoc și tristețe vestea teribilului incendiu care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris, simbol al creștinismului din Franța și din lume. Ne exprimăm apropirea pentru catolicii francezi și pentru cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei ce fac tot ce este posibil pentru a înfrunta această situație dramatică”, se precizează într-un comunicat al Vaticanului.

Potrivit Departamentului de pompieri, următoarea oră și jumătate „este crucială” pentru soarta catedralei, informeză Reuters.

UPDATE 22.50: „Totul arde. Structura (nr – acoperișului), care datează o parte din secolul al XIX-lea și o parte din secolul al XIII-lea, nu va mai rămâne nimic. Trebuie să așteptăm și să vedem dacă bolta care protejează Catedrala va fi afectată de flăcări sau nu”, a declarat Andre Finot, purtător de cuvânt al Catedralei, pentru Le Monde, potrivit Daily Mail.

UPDATE 22.40: Președintele francez Emmanuel Macron tratează incendiul ca pe o „urgență națională”, potrivit France24.

UPDATE 22.35: Potrivit jurnalistului Le Monde, Jean Baptiste Chastand, incendiul nu a fost încă stins.

UPDATE 22:30: 400 de pompieri au fost mobilizați pentru stingerea flăcărilor, au anunțat luni seară reprezentanții Directoratului General pentru Siguranță Civilă.

Pompierii spun că operațiunea este dificilă.

„Totul arde. Colegii mei ar prefera să intre în interior, însă scopul este să nu pierdem oameni”, a declarat un oficial al pompierilor.

UPDATE 22.35: Reacții după incendiul de la Catedrala Notre Dame: „Parisul nu mai e la fel”

UPDATE 22.10: Pompierii parizieni au explicat motivul pentru care nu au stins flăcările aruncând apă din avioane sau elicoptere.

UPDATE 21.50: Primăria Parisului a decis ca zona din jurul catedralei Notre Dame să fie evacuată, informează Le Monde.

Astfel, mii de persoane își vor petrece noaptea în adăposturi.
Tototdată, se încearcă găsirea de soluții pentru turiștii care locuiesc în cele cinci hoteluri de pe Ile de la Cite.

UPDATE 21:40: Președintele Emmanuel Macron și soția sa Brigitte au ajuns în fața Catedralei Notre Dame. Ei sunt însoțiți de ministrul Culturii, Franck Riester, și de secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nunez.

Potrivit jurnalistului Le Monde, sute de persoane au ieșit pe străzile din jurul catedralei și privesc în tăcere cum pompierii se luptă cu flăcările.

„Colegul meu de cameră mi-a zis să vin să mă uit. Nu știu când a început. Nu știu ce să cred. E îngrozitor de trist să văd că se întâmplă așa ceva cu un monument important. Flăcările s-au răspândit la nivelul întregului acoperiș. Nu știu ce să zic”, a declarat Cameron Mitchell, una dintre persoanele adunate în fața catedralei, pentru CNN.

Procurorul Parisului a deschis o anchetă

 

Procurorul Parisului a deschis o anchetă, pentru a stabili cauza izbucnirii incendiului, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN.

Reacții internaționale:

 

Mike Pence: Notre Dame este un simbol al credinței oamenilor din întreaga lume. Este dureros să văd Casa Domnului în flăcări. Gândurile noaste și rugăciunile se îndreaptă spre pompierii de la locul incendiului și spre toți cetățenii din Paris.”

Melania Trump: „Mă doare inima pentru oamenii din Paris, după ce-am văzut flăcările de la Catedrala Notre Dame. Mă rog pentru siguranța tuturor.”

Sadiq Khan:Sunt îndurerată să văd Catedrala Notre Dame în flăcări. Londra suferă alături de Paris astăzi.”

UPDATE 21.35:Multe persoane aleargă pe trotuar, fie să se îndepărteze sau să se apropie de incendiu. Unele scene sunt suprarealiste. Unii turiști stau la terasa unui pub. Alții postează pe Facevook imagini cu flăcările”, relatează jurnaliștii Le Monde de la locul incidentului.

„Plâng în fața catedralei. Sunt devastată. M-am născut în Paris și am un gol în stomac”, a declarat o femeie identificată drept Valerie.

„Sunt 25 de ani de când mi-am părăsit casa și acum, să văd Notre Dame așa, sunt șocată”, a completat prietena sa, Violette.

UPDATE 21:30: „Notre Dame cuprinsă de flăcări. Emoția unei întregi națiuni. Mă gândesc la toți catolicii și la toți cetățenii francezi. Sunt întristt să văd o parte din noi arzând”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter.

UPDATE 21.25: Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul francez de Interne, a precizat că din primele informații, nu ar exista persoane rănite, informeză Reuters.

Primăria Parisului a convocat o celulă de criză, potrivit Le Figaro.

Primarul Parisului a precizat că sute de pompiri au fost mobilizați. „Scopul nostru e să controlăm incendiul și să salvăm monumentul, însă este foarte dificilă operațiunea.”

UPDATE 21.10: Întreg acoperișul catedralei s-a prăbușit, potrivit Reuters, care citează un martor, informează Le Figaro.

UPDATE 21.05: Președintele francez Emmanuel Macron va merge, în cursul serii, la locul incendiului, potrivit Le Monde.

UPDATE 21:00: Potrivit Le Figaro, fleșa catedralei s-a prăbușit.

 

UPDATE 20:55: Într-o postare pe Twitter, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a calificat drept „teribil” incendiul devastator de la cel mai vizitat monument istoric din Europa.

„Va arde mult timp”, i-a declarat un comandant de poliței jurnalistului Le Figaro Wlarimir Garcin.

Și președintele francez, Emmanuel Macron, și-a amânat discursul programat pentru luni seara, ca urmare a incendiului devastator de la Catedrala Notre Dame din Paris.

„Din cauza incendiului teribil care a cuprins Catedrala Notre Dame, președintele a decis să își amâne discursul”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Donald Trump: „Acționați rapid”

 

La rândul său, președintele american Donald Trump i-a îndemnat pe francezi, pe Twitter, să „acționeze rapid.”

„Este îngrozitor să văd incendiul devastator de la Catedrala Notre Dame din Paris. Trebuie acționat rapid”, a mai scris liderul american, exprimându-și opinia că flăcările ar putea fi stinse din aer.
 

ORA 20.20:  Pentru moment, nu este clară cauza izbucnirii incendiului, dar oficialii spun că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare la acest monument.

Din imaginile de pe rețelele de socializare se poate un nor de fum și flăcări care au cuprins acoperișul catedralei gotice, care dateză de acum 850 de ani, scrie BBC News.

Potrivit unui reprezentant al Primăriei Parisului, pompierii încearcă să stingă flăcările, iar zona a fost evacuată, scrie The Sun. Poliția le-a recomandat cetățenilor să evite zona, pentru ca echipajele să poată interveni.

Un jurnalist AFP, citat de Le Figaro, care se afla la locul incendiului a precizat că flăcările au cuprins o mare parte a acoperișului.
 

În 2018, Biserica Catolică din Franța a lansat un apel pentru strângerea de fonduri pentru renovarea catedralei, care începuse să se deterioreze. 

FULLSCREEN
Incendiu devastator la catedrala Notre-Dame din Paris. Structura clădirii, salvată. VIDEO
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Ce se va întâmpla mâine, 24 aprilie, în Vorbește Lumea

00:57
LAS FIERBINTI
Bobiță sperie toți peștii cu senzorii lui
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

04:27
FERMA
Fermierii s-au duelat pentru a câștiga mâncare în Ferma
Silviu Țolu și Kamara, în luptă pentru un loc în Fermă

08:45
LA MARUTA
Iulia Albu analizează ținutele vedetelor de pe Instagram

13:09
LA MARUTA
Andreea Raicu te scapă de stres prin meditații

11:51
FERMA
Matei o sărută pe Otniela, spre uimirea celorlalți concurenți
Otniela și Matei, în atenția tuturor

07:21
FERMA
Alegerea servitorilor a fost cu scântei! Florin Pastramă moare de gelozie din cauza lui Matei Negrescu
Cuvintele lui o fac pe Miss România să izbucnească în lacrimi

05:11
FERMA
S-a deschis scrisoarea lăsată de Silviu Țolu și s-a decis cine intră la duel
El este cel cu care se va duela pentru a rămâne în Ferma

03:57
FERMA
Alături de lei, gheparzi și urși, Morosanu și Brigitte s-au duelat pentru a conduce Ferma
Kamara își iese din minți și îi spune cuvinte dure Ioanei Filiomn

04:34
FERMA
Otniela se simte abandonată! Reacția ei l-a induioșat pe Florin Pastramă
Luptătorul MMA este pregătit să îl "distrugă" psihic

01:42
vtictime Sri Lanka
Tată obligat să aleagă pe care din copiii lui să-l salveze după atacul din Sri Lanka
Românii din Germania au învățat să păcălească statul. Cum ajung să încaseze ajutoare de mii de euro
Se relaxau pe plajă când mareea le-a inundat mașinile aflate la mal. VIDEO
37 de persoane executate într-o zi, în Arabia Saudită. Un bărbat a fost crucificat
Momentul în care teroriștii din Sri Lanka ar depune jurământ de credință liderului ISIS
Coșmar într-un cartier rezidențial. Avioanele decolează de lângă case. FOTO
Benjamin Netanyahu
Netanyahu: O nouă localitate din Platoul Golan urmează să poarte numele lui Trump
Atacul în urma căruia o jurnalistă din Irlanda a fost ucisă, revendicat de ”noua IRA”
Atentate în Sri Lanka. Ultima poză publicată de o tânără care a murit în atacuri
Anunțul miliardarului care și-a pierdut copiii în Sri Lanka, cu o zi înainte de tragedie
O mamă s-a trezit din comă după 27 de ani. Primul lucru pe care l-a zis
Statul Islamic a revendicat atacul din Sri Lanka, în care au murit peste 300 de persoane