Carnavalul de la Rio a inceput sub amenintarea virusului Zika: "Va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual"

Ultima actualizare: 09-02-2016 07:08

Cel mai renumit carnaval din lume a inceput oficial vineri la Rio de Janeiro, sub amenintarea raspandirii virusului Zika, transmit AFP si EFE.

Tot vineri, cercetatori de la institutul Oswaldo Cruy (Fiocruz) din marele oras brazilian au recomandat o conduita precauta, "indeosebi femeilor insarcinate", fiindca extinderea virusului este asociata cu inregistrarea unei explozii a numarului de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.

"In acest an, va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual", a spus un ziarist brazilian, prezent la conferinta de presa de la Fiocruz (nordul orasului Rio), in contextul in care in SUA s-a depistat un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuala.

Guvernul distribuie in fiecare an gratuit milioane de prezervative pentru carnaval. In 2016, se vor imparti 5 milioane in 17 orase ale tarii.

La cativa kilometri de institut, in zona Botafogo din Rio, marele rege Momo, simbol al tuturor exceselor carnavalului, a primit cheile orasului din mana primarului. El a declarat "deschis, cu multa bucurie, fraternitate si pace carnavalul din acest oras minunat" care va fi si gazda Jocurilor Olimpice de vara, intre 5 si 21 august. "Vom face o olimpiada de neuitat!", a promis el.

Autoritatile apreciaza ca 5 milioane de persoane - dintre care peste un milion de turisti brazilieni si straini - vor dansa samba si vor consuma mii de litri de bere pentru a face fata caldurii verii australe. Primarul din Rio, Eduardo Paes, a declarat ca toti trebuie sa fie atenti la Zika, adaugand ca lupta impotriva virusului "depinde de fiecare din noi".

In pofida acestei amenintari, majoritatea brazilienilor vor sa se distreze si sa uite de criza economica si somajul care le afecteaza tara, a saptea economie mondiala. "Carnavalul este ca sa uitam tot si sa facem ce vrem", a declarat o localnica.

In atelierele din oras, se definitiveaza ultimele detalii ale carelor alegorice si costumelor pentru 12 mari scoli de samba care vor defila in noptile de duminica si luni pe sambodrom, in fata a 70.000 de spectatori, sperand sa cucereasca titlul de "campioana a carnavalului" .

Personalitati din lumea fotbalului, ca Neymar de la FC Barcelona si ''regele'' Pele (75 de ani), vor fi sarbatorite de scoala Grande Rio, care isi dedica parada orasului Santos si clubului sau de fotbal, unde s-au nascut cele doua vedete.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO