Carnavalul de la Rio a inceput sub amenintarea virusului Zika: "Va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual"

Ultimul update: Marti 09 Februarie 2016 07:08
Data publicarii: Sambata 06 Februarie 2016 11:00
Categorie: Internaţional

Cel mai renumit carnaval din lume a inceput oficial vineri la Rio de Janeiro, sub amenintarea raspandirii virusului Zika, transmit AFP si EFE.

Tot vineri, cercetatori de la institutul Oswaldo Cruy (Fiocruz) din marele oras brazilian au recomandat o conduita precauta, "indeosebi femeilor insarcinate", fiindca extinderea virusului este asociata cu inregistrarea unei explozii a numarului de cazuri de microcefalie la nou-nascuti.

"In acest an, va trebui sa ne sarutam si sa facem dragoste virtual", a spus un ziarist brazilian, prezent la conferinta de presa de la Fiocruz (nordul orasului Rio), in contextul in care in SUA s-a depistat un caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuala.

Guvernul distribuie in fiecare an gratuit milioane de prezervative pentru carnaval. In 2016, se vor imparti 5 milioane in 17 orase ale tarii.

La cativa kilometri de institut, in zona Botafogo din Rio, marele rege Momo, simbol al tuturor exceselor carnavalului, a primit cheile orasului din mana primarului. El a declarat "deschis, cu multa bucurie, fraternitate si pace carnavalul din acest oras minunat" care va fi si gazda Jocurilor Olimpice de vara, intre 5 si 21 august. "Vom face o olimpiada de neuitat!", a promis el.

Primul caz de Zika cu care se confrunta Europa. Pacienta a revenit din Columbia si este gravida in 12 saptamani

Autoritatile apreciaza ca 5 milioane de persoane - dintre care peste un milion de turisti brazilieni si straini - vor dansa samba si vor consuma mii de litri de bere pentru a face fata caldurii verii australe. Primarul din Rio, Eduardo Paes, a declarat ca toti trebuie sa fie atenti la Zika, adaugand ca lupta impotriva virusului "depinde de fiecare din noi".

In pofida acestei amenintari, majoritatea brazilienilor vor sa se distreze si sa uite de criza economica si somajul care le afecteaza tara, a saptea economie mondiala. "Carnavalul este ca sa uitam tot si sa facem ce vrem", a declarat o localnica.

In atelierele din oras, se definitiveaza ultimele detalii ale carelor alegorice si costumelor pentru 12 mari scoli de samba care vor defila in noptile de duminica si luni pe sambodrom, in fata a 70.000 de spectatori, sperand sa cucereasca titlul de "campioana a carnavalului" .

Personalitati din lumea fotbalului, ca Neymar de la FC Barcelona si ''regele'' Pele (75 de ani), vor fi sarbatorite de scoala Grande Rio, care isi dedica parada orasului Santos si clubului sau de fotbal, unde s-au nascut cele doua vedete.

 

Tags: zika, virus,

Primele decese cauzate de virusul Zika, anuntate in Columbia. Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Primele decese cauzate de virusul Zika, anuntate in Columbia. Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Poliţia turcă

Trei profesori universitari, acuzaţi de "propagandă teroristă", condamnaţi

Un polițist înarmat ar fi putut opri masacrul din Florida. Trump: ”Este un laș”

Atac armat în capitala financiară a Elveţiei: 2 morţi

Raport ONU: Copiii din Sudanul de Sud, obligați să-și vadă mamele violate

Studiu: 12% dintre femeile din Franţa spun că au fost violate

Un rapper cunoscut din Malaezia, reţinut după un videoclip "obscen", care "insultă Islamul"

arestat

Român reținut la Londra și acuzat de sclavie modernă. Cum își exploata concetățenii

Sosirea unui general nord-coreean la JO provoacă proteste din partea opoziţiei sud-coreene

Motivul pentru care Anastasia Cecati ar fi fost ucisă de iubitul ei, gelozia. Ce s-a descoperit în casă

Sute de kilograme de cocaină, găsite în ambasada Rusiei din Argentina

Picturi murale, vechi de aproape 65.000 de ani, descoperite în câteva peşteri din Spania

George Soros, acuzat că manipulează elevii din SUA și organizează proteste anti-Trump