Peste 230 de membri ai unei celebre grupări criminale din SUA au fost arestați la New York

Ultima actualizare: 21-12-2019 16:05
MS-13
Getty

Peste 230 de presupuşi membri ai gangului MS-13, o organizaţie criminală de origine hispanică, au fost arestaţi la New York, Baltimore şi în El Salvador într-una dintre cele mai ample operaţiuni împotriva grupării.

Această operaţiune împotriva organizaţiei criminale a intervit după mai bine de doi ani de anchetă, au precizat vineri, într-un comunicat, reprezentanţi ai Agenţiei americane antidrog DEA şi procurorul comitatului Suffolk, relatează News.ro.

Comitatul Suffolk din Long Island, la est de New York, este una dintre regiunile din Statele Unite în care gruparea MS-13 este cel mai profund implicată în activitatea infracțională.

Dintre cele peste 230 de persoane arestate în această operaţiune, 96 sunt din Suffolk County. Autorităţile nu precizează în comunicat dacă sunt americani sau de naţionalitate străină.

„Arestăzile pun capăt unor eforturi ale MS-13 de a constitui un arsenal al brutalităţii pe Coasta de Est”, subliniază un reprezentant DEA în regiunea newyorkeză, Ray Donova.

„Acest anunţ este un mesaj destinat liderilor MS-13 din El Salvador şi de la Los Angeles, prin care li se transmite că New Yorkul refuză să-i adăpostească”, a adăugat el.

Operaţiunea a permis dejucarea a şapte planuri de asasinate, se precizează în comunicat. Au fost confiscate, de asemenea, aproximativ zece kilograme de cocaină, heroină,canabis şi pastile de fentanyl.

„Operaţiunea a contribuit la crearea unui mediu care a condus la abandonarea de către conducerea MS-13 din El Salvador a planului său de a-şi spori prezenţa la Long Island”, a subliniat procurorul comitatului Suffolk, Timothy Sini.

„Au preluat puterea”

 

În 2017, Trump a acuzat această organizaţie, care număra atunci până la 10.000 de membri, de faptul că a „preluat literalmente puterea în oraşele şi satele americane”.

„Noi expulzăm din ţara noastră atât membri ai MS-13, cât şi alţii, care nu ar trebui să fie aici”, a reacţionat vineri pe Twitter Trump după acest anunţ.

Gangul MS-13 a fost înfiinţat la Los Angeles la mijlocul anilor '80 de către imigranţi salvadorieni şi alţi imigranţi din America Centrală.

O parte dintre aceştia au fost expulzaţi în anii '90 şi 2000 către El Salvador, Guatemala şi Honduras, unde şi-au consolidat puterea, contribuind la transformarea părţii de nord a Americii Centrale într-una dintre regiunile cu cel mai mare nivel al morţilor din lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO