Biarritz s-a transformat într-un „oraș-buncăr”, cu prilejul Summitului G7. Primele arestări

24-08-2019 19:44


Președintele Emmanuel Macron a făcut o „dare de seamă" a summitului G7, care a început, sâmbătă după-amiază, la Biarritz.

Conflictele internaționale, relansarea creșterii economice globale și climatul, mai ales situația din Amazonia, unde incendiile de pădure fac ravagii sunt marile mize la reuniunea celor mai importanți lideri ai lumii. Însă speranțele găsirii unor soluții rămân, ca de obicei, firave.

Într-o parodie inspirată din seria „Răzbunătorii”, o organizaţie nonguvernamentală le cere liderilor lumii să treacă de la vorbe frumoase la fapte, pentru o veritabilă egalitate între bărbați și femei. Este una dintre provocările acestui summit, a recunoscut președintele Macron.

Emmanuel Macron:Va trebui să avansăm foarte concret în materie de luptă împotriva inegalităților dintre femei și bărbați.”

Dincolo de inegalităţi, educaţie, sau ecologie, incendiile din pădurea amazoniană s-au impus în ultimul moment pe agenda summitului. Securitatea şi economia mondială sunt marile mize, a anunţat Emmanuel Macron.

Macron: „Trebuie să discutăm în privința marilor conflicte, unde avem situațiile cele mai tensionate: Iran, Siria, Libia, Ucraina. De asemenea, vom încerca să-i convingem pe toți partenerii noștri că tensiunile comerciale nu aduc nimic bun, pentru nimeni. Trebuie să evităm acest război comercial care este pe punctul de a se instala peste tot.”

Miile de diplomaţi şi jurnalişti prezenţi la Biarritz aşteaptă să vadă care va fi atitutdinea imprevizibilului preşedinte al Statelor Unite. Înainte de a pleca spre Franţa, Trump a anunţat încă o mărire, cu 5 la sută, a tarifelor vamale pentru importurile din China.

Trump: „Avem o mică dispută cu China, dar o vom câştiga. Astăzi le-am impus şi mai multe tarife vamale.”

Trump a ameninţat că va taxa şi importurile de vinuri franţuzeşti, ca represalii după ce Parlamentul de la Paris a adoptat o lege privind taxarea suplimentară a giganţilor domeniul tehnologiei digitale.

Trump: „Dacă fac asta, noi le vom taxa vinurile sau ceva asemănător. Le vom taxa vinul, cum nu s-a mai văzut. Nu îmi place ce fac.”

Pentru a-i primi pe liderii principalelor puteri ale lumii, Biarritz s-a transformat într-un adevărat oraş-buncăr. Peste 13.200 de polițiști și jandarmi au fost mobilizaţi.

Deja în apropiere de Biarritz sau produs primele ciocniri cu protestatarii, urmate de arestări. Cei care se opun summitului G7 sunt militanţi ecologişti sau anti globalizare, dar şi sute de veste galbene.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO