Călugărițele din Belgia preiau tradiția de secole a călugărilor și încep să fabrice bere. ”Tuturor surorilor le place”

Călugărițele din Belgia preiau tradiția de secole a călugărilor și încep să fabrice bere. ”Tuturor surorilor le place”
Profimedia

Călugăriţele de la abaţia Maredret din Belgia, confruntate cu lipsa fondurilor necesare pentru renovări urgente, au apelat la o activitate de care timp de sute de ani s-au ocupat doar călugării: fabricarea berii, informează Reuters vineri.

 

Comunitatea formată din 20 de călugăriţe benedictine, fondată în 1893, a decis în urmă cu aproximativ cinci ani că venise timpul să îşi unească forţele cu un producător de bere cu scopul de a realiza o băutură "infuzată" cu o parte din istoria şi valorile lor şi de a contribui astfel la repararea găurilor din acoperişurile abaţiei şi a crăpăturilor din pereţii acesteia.

După aproape trei ani de colaborare cu producătorul şi importatorul de bere John Martin, au fost puse în vânzare în vara acestui an "Maredret Altus", o bere chihlimbarie cu 6,8% alcool, cu aromă de cuişoare şi boabe de ienupăr şi "Maredret Triplus", o băutură blondă cu 8% alcool, cu aromă de coriandru şi salvie.

"Face bine la sănătate. Ajută digestia. Tuturor surorilor le place berea, doar suntem în Belgia", a declarat sora Gertrude, adăugând că ocupantele abaţiei îşi permit câte o sticlă duminicile.

Citește și
bere
Cum și din ce se producea berea în urmă cu 9000 de ani
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Berile sunt produse din alac - o cereală menţionată în texte de Sfânta Hildegard, stareţă benedictină germană din secolul al XI-lea care a inspirat ordinul belgian - şi din plante cultivate în mod obişnuit în grădina călugăriţelor.

 

Capacitate de producție de 300.000 de sticle pe an, dar va ajunge la 3 milioane 

 

Potrivit lui Edward Martin, distilator-şef şi strănepotul fondatorului producătorului de bere, capacitatea de producţia este în prezent la 300.000 de sticle pe an şi va creşte la aproximativ 3 milioane în câţiva ani. În afara Belgiei, această bere este deja vândută în Italia şi în Spania.

Berile de abaţie, în cazul cărora berarul plăteşte redevenţe pentru utilizarea numelui mănăstirii, sunt comune în Belgia, însă până în prezent erau prezente doar la mănăstirile de călugări.

Abaţia Maredret se află la doar un kilometru de omologul ei masculin, abaţia Maredsous, a cărei bere, produsă de Duvel, este disponibilă pe scară largă.

Sora Gertrude a subliniat că cele două abaţii nu se consideră rivale. "Li s-a adus la cunoştinţă, au fost informaţi şi ne-au dat undă verde. Nu este o competiţie, mai degrabă o complementaritate", a spus ea.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
FOTO. Bărbat surprins când bea dintr-o bere, pe capota unei mașini, la 120 de km/h
FOTO. Bărbat surprins când bea dintr-o bere, pe capota unei mașini, la 120 de km/h

O imagine bizară a fost surprinsă pe o șosea din Australia de un radar fix. Un bărbat a fost fotografiat în timp ce bea dintr-o sticlă de bere, întins pe capota unei mașini care gonește cu aproape 120 de km/h, relatează 9news.com.au.

Cum și din ce se producea berea în urmă cu 9000 de ani
Cum și din ce se producea berea în urmă cu 9000 de ani

Oamenii care trăiau în urmă cu aproximativ 9.000 de ani în sudul Chinei au învăţat să producă bere din plante cultivate, potrivit descoperirilor realizate în timpul unor excavaţii în situl Qiaotou din oraşul Yiwu.

Micro-berarii se întrec în producerea de beri artizanale. Cum s-au schimbat gusturile românilor în ultimii ani
Micro-berarii se întrec în producerea de beri artizanale. Cum s-au schimbat gusturile românilor în ultimii ani

Ani în șir, în România s-a băut în principal bere blondă. Încet, încet oferta s-a diversificat și au început să apară micro-berarii care produc nenumărate beri artizanale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.