Boris Johnson: ”Vă implor să daţi Ucrainei uneltele de care are nevoie să termine treaba”

×
Codul embed a fost copiat

După Ucraina, Moldova ar putea deveni noul proiect "anti-Rusia" al occidentului, acuză, și în acelaşi timp amenință ministrul rus de externe.

Acelaşi veteran al diplomației de la Moscova este convins că vestul va trimite și oameni odată cu echipamentele moderne pe care le-a promis Kievului deocamdată tancuri grele, dar posibil, și avioane moderne.

Pe de altă parte, șefa Comisiei Europene și majoritatea comisarilor se află la Kiev pentru un submmit extraordinar. Subiectele reuniunii sunt: aderarea țării la Uniunea Europeană, folosirea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, și stabilirea unui mecanism de judecare a criminalilor de război. Costul renașterii Ucrainei din ruine era estimat, în septembrie, la 350 de miliarde de euro. De atunci însă, a crescut enorm.

Într-un interviu acordat televiziunii publice, şeful diplomaţiei ruse a avertizat-o abrupt pe preşedinta republicii Moldova, Maia Sandu, că riscă să repete politica sinucigașă a lui Volodimir Zelenski.

Reporter: Ce țări din jur ar putea urma calea Ucrainei?

Citește și
Vladimir Putin
Rusia a suspendat eliberarea de noi pașapoarte. Parlamentul propusese ca ieșirea din țară să se facă doar cu programare
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Serghei Lavrov: ”Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru rolul următoarei Ucraine. În primul rând, occidentalii au pus-o în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi libere, democratice. O preşedintă care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită de unirea cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”.

Parcă pentru a răspunde ameninţărilor lansate cu atâta uşurinţă de Serghei Lavrov, şefa Comisiei Europene, a ajuns joi la Kiev, pentru cea dintâi şedinţă din istorie a executivului comunitar într-o ţară aflată în război. Este însoţită de şeful diplomaţiei şi de 14 comisari.

Un demers ce are mai ales încărcătură simbolică, din moment ce nu se aşteaptă progrese semnificative în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Ursula von der Leyen: ”Europa a fost alături de Ucraina încă din prima zi pentru că ştim că aici se decide viitorul continentului nostru! Ştim că nu luptaţi doar pentru voi înşivă. Miza războiului este însăşi libertatea! Putin încearcă să nege existenta Ucrainei, dar, în realitate, riscă viitorul Rusiei. Prezenţa noastră la Kiev, astăzi, e un semnal clar că întreaga Uniune Europeană este alături de Ucraina pe termen lung!

Şefa Comisiei Europene n-a uitat să laude Kievul pentru recentele demiteri, anchete şi percheziţii vizând şefi din administraţie, funcţionari şi oameni de afaceri. Măsurile sunt menite să arate că guvernul face din lupta împotriva corupţiei o prioritate, în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental masiv.

Ursula: ”Draga Volodimir, energia ta şi a oamenilor tăi, precum şi determinarea de a vă integra în UE sunt impresionante. Aţi devenit tara candidată în timp ce vă confruntaţi cu o invazie militară! Îmi dă speranţe să văd că agenţiile anti-coruptie sunt în alertă şi eficiente în detectarea cazurilor de corupţie”.

Toţi oaspeţi de la Bruxelles au venit cu trenul şi au avut de respectat instrucţiuni detaliate. O notă internă le-a recomandat bagaj uşor, încălţăminte confortabilă, haine călduroase şi ţinuta obişnuită de afaceri, fiind excluse culorile verde şi kaki. Probabil pentru a rezerva gazdelor conotaţiile militare.

Pe când membrii Comisiei erau pe drum spre Kiev, ruşii bombardau intens mai mult oraşe ucrainene, atât în est, cât şi în sud.

O rachetă rusească a căzut peste un bloc de locuințe din Kramatorsk. Echipele de salvare au scos mai multe trupuri neînsufleţite de sub dărâmături şi caută încă zeci de oameni daţi dispăruţi.

Pe frontul de est, rușii testează în fiecare zi apărarea ucraineană. Au loc atacuri frecvente în jurul orașului Bahmut, transformat într-o fortăreață, dar și spre sud, în Vuhledar, Lîman sau la periferia orașului Donețk.

În satul Krasnohorivka, frontul este ținut de o unitate ucraineană de parașutiști.

Comandantul unității: ”Caută puncte slabe în apărarea noastră. Vor să vadă cum răspundem. Dacă opunem rezistență, nu avansează”.

Rușii sunt la câteva sute de metri distanță, ascunși în zăpadă și în ceață. Schimbul de focuri are loc în orb și ambele tabere folosesc tot armamentul din dotare: arme ușoare, artilerie, mortiere sau lansatoare de rachete.

Fred Pleitgen, Krasnohorivka: ”Ucrainenii spun că situația de aici amintește de cele mai grele perioade ale celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că nu luptă doar împotriva unui adversar puternic, ci și împotriva naturii”.


Soldații Kievului așteaptă ca pe-o gură de oxigen tancurile promise de Occident.

În ciuda bombardamentelor necontenite, puţinii civili care mai bântuie prin Bahmut refuză să plece.

”Rămânem aici până la capăt. Ce-o fi, o fi. Ce vrea Dumnezeu. Avem doi fii îngropați aici”.

Între timp, Vladimir Putin a participat astăzi, în Volgograd, la ceremoniile prilejuite de împlinire a 80 de ani de la victoria sovietică asupra naziştilor, la Stalingrad.

La mare distanţă, în faţa Consiliului Atlantic de la Washington, fostul premier britanic Boris Johnson, un pătimaş apărător al Ucrainei, a lansat o nouă pledoarie, în contextul discuţiilor despre posibila livrare de avioane moderne de luptă către Kiev.

Boris Johnson: ”Vă implor să daţi Ucrainei uneltele de care are nevoie să termine treaba. Daţi-le artilerie cu raza lungă, tancuri, avioane! Când Ucraina va câştiga, vom scăpa de ameninţarea unor viitoare agresiuni ruseşti în Georgia, în Moldova, în statele Baltice, în toată Europa de Est. Când ucrainenii vor câştiga, vom fi pus capăt ambiguităţii fatidice care l-a încurajat pe Putin să comită această greşeală catastrofală. Agresiunea rusă a fost urmarea eşecului nostru de a primi Ucraina în NATO”.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Volodimir Zelenski: Rusia îşi
Volodimir Zelenski: Rusia îşi "concentrează forţele" ca să se "răzbune" pe Ucraina şi Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia că îşi pregăteşte forţele armate pentru a "se răzbuna" pe Ucraina, dar şi pe Europa, care sprijină Kievul în faţa invaziei declanşate acum aproape un an de Moscova, relatează France Presse.

Rusia a suspendat eliberarea de noi pașapoarte. Parlamentul propusese ca ieșirea din țară să se facă doar cu programare
Rusia a suspendat eliberarea de noi pașapoarte. Parlamentul propusese ca ieșirea din țară să se facă doar cu programare

Rusia a suspendat acceptarea cererilor pentru eliberarea de noi pașapoarte cu o perioadă de valabilitate de 10 ani, relatează TASS.

Putin a
Putin a "mobilizat o jumătate de milion de soldați pentru o nouă ofensivă majoră la aniversarea invaziei din Ucraina"

Ministrul Apărării de la Kiev afirmă cu Rusia a mobilizat cel puțin 500.000 de soldați pentru o nouă ofensivă majoră în Ucraina la aniversarea invaziei lui Putin. Totodată, Kremlinul vrea să „atragă atenția lumii” pe 24 februarie.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.