Bilanţul deceselor la nivel mondial a trecut de 550.000. Cel mai grav este în SUA

Dată publicare: 09-07-2020 19:13
Dată actualizare: 09-07-2020 20:32


Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în întreaga lume a trecut de 12 milioane, iar ce este mai grav este faptul că un milion de oameni s-au îmbolnăvit în doar 5 zile.

De asemenea, bilanţul deceselor la nivel mondial a trecut de 550.000.

Situaţia cea mai gravă rămâne în Statele Unite, unde preşedintele Donald Trump a intrat în conflict deschis cu oficialii medicali, de data asta pe tema redeschiderii şcolilor.

Pe de altă parte, preşedintele Braziliei, infectat cu Covid-19, este ameninţat cu un proces de către jurnalişti pentru că şi-a dat jos masca la o conferinţă de presă şi i-a expus contaminării pe cei din jur.

În mai puţin de o lună, Statele Unite au înregistrat peste un milion de cazuri noi de COVID-19, iar media zilnică a îmbolnăvirilor din ultima săptămână a depăşit 51.000 de infectări. În unele state care se confruntă cu o explozie, cum e cazul Louisianei, au apărut primele spitale care nu mai au locuri la terapie intensivă.

California tocmai a înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus într-o zi, 9.500. Cozi imense de mașini, cu oameni care urmau să fie testați, puteau fi văzute în campusul universității publice.

Guvernatorul din Massachusetts a anunțat testarea gratuită pentru locuitorii din 8 orașe, cu rată ridicată de risc, însă prea puține teste au fost făcute până acum.

Guvernatorul Charlie Baker: ”Prin impulsionarea testării în aceste comunități putem să facem mai eficient procesul de depistare a celor cu care au intrat în contact cu persoane infectate.”

Însă, în asemenea circumstanțe, Casa Albă face planuri pentru redeschiderea şcolilor, din toamnă. Degeaba cer prudență unii experți și chiar unii oficiali din sistemul sanitar

Dr. Leana Wen: ”Asistăm la o rată de infectare de 1 la 100. Gândiți-vă ce poate însemna pentru o școală cu 1.000 de elevi... Înseamnă că din 10 persoane care vin la școală, una poate avea o infecție activă și nu știe că o răspândește.”

Preşedintele Trump a postat mai multe mesaje pe Twitter în care critică recomandările Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, care propunea o deschidere etapizată a şcolilor, însoţită de măsuri stricte de igienă şi distanţare socială a elevilor. Trump a ameninţat chiar că va tăia fondurile şcolilor care nu-şi vor relua activitatea în toamnă.

Toate astea, în timp ce Statele Unite au depăşit pragul de 3 milioane de cazuri confirmate şi cel puţin 24 de state au suspendat planurile de redeschidere sau chiar au reintrodus unele restricţii.

William A. Haseltine, ACCESS Health International: "Este o situaţie cruntă şi, dacă oamenii nu respectă cu atenţie distanţarea socială, lucrurile se vor înrăutăţi."

Dr. Tom Frieden: ”Singurul și cel mai important lucru pe care îl putem face ca să ținem școlile noastre sigure nu are nimic de a face cu ce se întâmplă în școli. Este modul în care putem controla răspândirea Covid în comunitate.”

Între timp, în Brazilia...

Bill Weir, CNN: ”... a fost o altă zi de creștere a infecțiilor de Covid-19 și mortalității. În medie sunt peste 1000 de decese pe zi.”

Faramaciștii din Brazilia vorbesc despre un ”boom” al vânzărilor de hidroxiclorochină. Oamenii se grăbesc să cumpere medicamentul și chiar să facă stocuri, după ce au văzut că președintele Bolsonaro, bolnav de Covid-19 îl susține și se tratează cu acesta. Asta deși medicamentul anti-malarie nu s-a dovedit eficient și pentru Covid-19. Ba mai mult, avertizează unii specialiști, ar putea înrăutăți lucrurile.

Pe de altă parte...

Bill Weir, CNN: ”O asociaţie de jurnalişti brazilieni ameninţă că îl dă în judecată pe președinte pentru că le-a pus viețile în pericol pentru că și-a dat jos masca în timpul conferinței de presă în care a anunțat că are coronavirus. Încă pun proces pe lângă altul, ajuns la Curtea Supremă, în privința modului în care au fost anunțate datele zilnice privind cazurile noi de infectare și decesele de Covid-19.”

 


VIDEO PROTVPLUS.RO