Beijingul, mesaj ferm către Washington: Dacă este confruntare, China nu se va teme şi va lupta până la sfârşit

Ultima actualizare: 20-12-2021 12:32
xi jinping, biden
Getty

China nu se teme de confruntare cu Statele Unite, dar ar saluta cooperarea cu SUA dacă ar fi în avantaj reciproc, a afirmat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Dacă este confruntare, China nu se va teme şi va lupta până la sfârşit", spune şeful diplomaţiei de la Beijing într-un discurs postat pe site-ul MAE chinez în care atribuie problemele din relaţiile bilaterale unor "opinii eronate strategice" din partea SUA.

Wang insistă în discurs că nu este "nimic rău" într-o competiţie, dar aceasta trebuie să fie "pozitivă".

Potrivit Xinhua, ministrul de externe, care a făcut aceste remarci în deschiderea unui simpozion consacrat situaţiei internaţionale şi diplomaţiei chineze în 2021, a făcut apel la SUA să coopereze cu China pentru a găsi modalităţi de coexistenţă paşnică.

„Cuvintele şi faptele eronate ale SUA au un impact serios asupra păcii şi stabilităţii mondiale”

Unii din Statele Unite nu sunt dispuşi să admită că şi alte ţări au dreptul la dezvoltare, că şi China devine mai puternică şi progresează şi că SUA şi China pot obţine avantaje reciproce, în schimb încearcă să formeze o tabără pentru îngrădirea Chinei, a notat Wang.

"Cuvintele şi faptele eronate ale părţii americane nu doar că afectează grav interesele celor două popoare, ci au şi un impact serios asupra păcii şi stabilităţii mondiale", a mai afirmat şeful diplomaţiei chineze, adăugând că "se speră ca SUA să implementeze sincer consensul la care au ajuns liderii celor două ţări, să-şi respecte angajamentele şi să coopereze cu China pentru a explora modalităţi de coexistenţă paşnică între cele două mari state".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO