Banci atacate si masini incendiate. Manifestatia "indignatilor", soldata cu violente la Roma. VIDEO

Ultima actualizare: 11-08-2012 07:34

Grupuri de persoane neidentificate au spart geamurile unor banci si au incendiat doua masini, sambata dupa-amiaza, la scurt timp dupa inceputul manifestatiei "indignatilor" in centrul Romei.

Confruntari intre politie si manifestanti au izbucnit sambata dupa-amiaza in centrul Romei, unde persoane mascate au incendiat mai multe masini si o anexa a Ministerului Apararii, in timpul protestului "indignatilor", relateaza AFP.

Fortele de ordine au lansat asaltul in fata basilicii San Giovanni in Laterano, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in timp ce sute de persoane scapate de sub control, mascate cu fulare negre, lansau fumigene, cocteiluri molotov si sticle impotriva politistilor. Alte persoane au continuat sa incendieze masini si au patruns intr-o cladire oficiala din apropiere de Colosseum, unde au aruncat fumigene, in timp ce zeci de mii de persoane continuau sa manifesteze pasnic, in cadrul zilei mondiale impotriva precaritatii si finantelor.

Pompierii au intampinat dificultati in drumul spre locul incendiului, incercand sa treaca printre zecile de mii de protestatari. Inca de la inceputul mitingului, grupuri mici de persoane au spart vitrinele a doua banci de pe strada Cavour, cu ajutorul unor panouri de circulatie, dupa care au fugit si s-au amestecat printre manifestanti.

De asemenea, mai multe masini au fost incendiate in cursul protestelor. Trei persoane au fost ranite, intre care un tanar care a suferit rani la mana in timp ce incerca sa se opuna elementelor scapate de sub control, a declarat un purtator de cuvant al Prefecturii. Manifestantii pasnici, veniti in unele cazuri sa defileze in familie, cu copiii, au parasit piata istorica transformata in camp de lupta.

Principalele trei confederatii sindicale, precum si sindicatele studentilor, s-au alaturat acestui cortegiu inspirat de "indignatii" de pe Wall Street si cei din Spania. "O singura solutie, revolutie!", "Nu suntem bunuri in mainile bancherilor", se putea citi pe pancartele manifestantilor. Un grup purta un sicriu pe care era scris numele premierului Silvio Berlusconi. Centrul capitalei italiene a fost inconjurat inca din cursul diminetii de politie, care se temea de incidente violente pe fondul manifestatiilor, similare celor din decembrie 2010 care s-au soldat cu zeci de raniti.

Cele mai mari monumente din Cetatea Eterna, precum Colosseumul sau Forul roman, precum si patru statii de metrou au fost inchise cu ocazia manifestatiei, pentru care au fost mobilizati 1.500 de politisti. Doua elicoptere survolau zona. Manifestantii au venit la Roma cu trenurile si cu 750 de autocare sosite din 80 de orase din Italia, au precizat organizatorii. Potrivit presei italiene, numarul participantilor ar putea fi intre 100.000 si 200.000 de persoane. Nici o cifra oficiala nu era disponibila in cursul serii.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO