Avion de luptă al regimului sirian, doborât de armata turcă în Idlib

Ultima actualizare: 03-03-2020 15:15
Avion de luptă al regimului sirian, doborât de armata turcă în Idlib
Getty

Un avion de luptă al forţelor regimului sirian a fost doborât marţi de un F-16 al armatei turce în provincia Idlib din Siria, unde au loc lupte violente între soldaţi sirieni şi turci.

Anunțul a fost făcut de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

Începând de duminică, acesta este al treilea avion al armatei siriene doborât de aviaţia turcă.

La Damasc, agenţia oficială Sana a confirmat că forţele turce au vizat unul dintre avioanele de luptă ale regimului la Idlib (nord-vest), însă fără a preciza dacă aceasta a fost doborât.

La Ankara, Ministerul Apărării turc a confirmat doborârea avionului.

„În cadrul operaţiunii 'Scutul primăverii' care continuă cu succes, un avion L-39 aparţinând regimului (Assad) a fost doborât”, a anunţat ministerul.

Potrivit OSDO, avionul sirian a fost doborât de un F-16 turc şi s-a prăbuşit în zone aflate în mâinile regimului, în sudul provinciei Idlib. Soarta echipajului nu este deocamdată cunoscută, a adăugat OSDO.

Turcia, care susţine unele grupări ale insurgenţilor, desfăşoară soldaţi în Siria vecină în principal în provincia Idlib, ultimul mare bastion al jihadiştilor şi insurgenţilor.

Duminică, Turcia a anunţat că desfăşoară o ofensivă împotriva regimului în regiunea Idlib, după ce a suferit pierderi grele. Mai mult de 30 de militari turci au fost ucişi săptămâna trecută în lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian, care se declară hotărât să recucerească provincia Idlib.

Luni, drone turce au ţintit vehicule militare siriene, a mai informat OSDO fără alte precizări.

Regimul lui Bashar al-Assad s-a declarat luni hotărât să respingă ofensiva turcă. Cu ajutorul aliatului său rus, regimul Assad şi-a reluat în decembrie ofensiva împotriva Idlib şi a reuşit să recucerească jumătate din provincie.

Ofensiva a provocat exodul a aproape un milion de civili, potrivit ONU, şi peste 470 de civili au fost ucişi, conform OSDO.

Declanşat în 2011, războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste 380.000 de morţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO