Avertismentul dur al președintelui Macron: ''Dacă lăsăm Libanul, va fi război civil''

Ultima actualizare: 29-08-2020 19:23
Macron
Getty

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur în ceea ce privește situația din Liban, care se confruntă cu o criză politică din cauza pandemiei, dar și a exploziei din portul Beirut.

''Dacă lăsăm Libanul în regiune, dacă îl lăsăm cumva în mâinile uneltirilor puterilor regionale, acesta va fi războiul civil'' şi ''înfrângerea a ceea ce este însăşi identitatea Libanului'', a declarat şeful statului francez în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale din Paris.

Franţa şi-a reiterat deja joi apelul la formarea rapidă a unui guvern şi la adoptarea de reforme "de urgenţă" în Liban, atrăgând atenţia că, în caz contrar, această ţară riscă să dispară, scrie Agerpres.

"Astăzi, riscul este dispariţia Libanului, aşa că trebuie luate aceste măsuri", a spus ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL.

După vizita preşedintelui Emmanuel Macron, care s-a deplasat la 6 august la Beirut, la două zile după explozia uriaşă care a zguduit oraşul, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că aceste reforme nu pot fi făcute de clasa politică actuală, contestată de libanezi.

La peste două săptămâni de la demisia guvernului Diab, preşedintele Michel Aoun nu a fixat încă data consultărilor parlamentare pe baza căror ar urma să fie desemnat un nou şef al guvernului, pe fondul divergenţelor între partidele tradiţionale care controlează legislativul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO