Atentat dejucat în Times Square, cu ajutorul unui agent FBI sub acoperire

Ultima actualizare: 10-10-2017 09:26
masina pietoni times square
Twitter

Un atac terorist care urma să aibă loc în Time Square din New York, cât și la metroul newyorkez, a fost dejucat, în 2016, cu ajutorul unui agent sub acoperire al Biroului Federal de Informații (FBI).

Atentatul a fost dejucat în anul 2016, cu ajutorul unui agent FBI sub acoperire, care a pozat drept simpatizant al grupării jihadiste și care se împrietenise cu indivizii care au plănuit atacul. Cu toate acestea, detaliile au fost făcute publice abia vineri, când trei suspecți au fost puși sub acuzare.

Trei bărbați au fost reținuți și puși sub acuzare de autoritățile americane, pentru plănuirea de atacuri în numele grupării jihadiste Stat Islamic, informează BBC News, care citează oficiali americani.

Este vorba despre Abdulrahman El Bahnasawy, un cetățean canadian de 19 ani, reținut la New York, Talha Haroon, cetățean american în vârstă de 19 ani, care locuia în Pakistan, și de filipinezul Russell Salic, în vârstă de 37 de ani. El Bahnasawy a fost arestat în mai 2016 și a pledat vinovat în luna octombrie, pentru șapte capete de acuzare. Haroon a fost arestat în septembrie 2016, în Pakistan, iar Salic a fost arestat în Filipine, în luna aprilie a acestui an, amândoi urmând să fie extrădați în SUA.

„Ei plănuiau să detoneze bombe în Times Square, cât și la metroul newyorkez, dar și să deschidă focul asupra civililor, în săli de concert”, a precizat Departamentul de Justiție, într-un comunicat.

Sursa e inspirație pentru atacul pe care aceștia îl plănuiau a fost cel din sala de concerte Bataclan din Paris, cât și cel de la metroul din Bruxelles.

Voiau să provoace „un nou 11 septembrie”

Potrivit BBC News, Abdulrahman El Bahnasaw i-ar fi trimis agentului sub acoperire, pe chat, o imagine din Times Square, zonă foarte frecventată de turiști, spunându-i că „avem nevoie neapărat de o mașină cu explozibil”. Totodată, el a mărturisit că dorește să „provoace un alt 11 septembrie”.

La rândul său, Talha Haroon i-ar fi spus agentului FBI că metroul ar fi o „țintă perfectă” și că ei ar putea să detoneze veste cu explozibil, după ce li se termină muniția.

Russel Salic, cunoscut drept „doctorul” ar fi cheltuit „aproximativ 423 de dolari” ca să finanțeze planurile, promițând că le va da celorlalți mai mulți bani.

După 11 septembrie 2001, metropola New York a devenit o țintă a atacurilor. La acel moment, aproape 3.000 de persoane și-au pierdut viața, determinându-l pe președintele în funcție George W.Bush să instituie „războiul asupra terorii”, politică ce a dus inclusiv la războaiele din Afganistan și Irak.

Anterior, Times Square a mai fost vizată de un atac cu bombă. În 2010, Faisal Shahzad a încercat să folosească o mașină-capcană, însă dispozitivul improvizat nu a explodat. El a fost condamnat la închisoare pe viață.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO