Primele imagini cu autorii masacrului din California. Statul Islamic i-a numit pe cei doi "soldati ai califatului"

×
Codul embed a fost copiat

La o zi dupa ce FBI-ul a confirmat ca masacrul din San Bernardino, in care au fost ucisi 14 oameni, a fost un "act de terorism" , temuta grupare ISIS i-a "revendicat" pe cei doi atentatori.

De altfel, anchetatorii au confirmat si existenta unui mesaj pe Facebook, ce sugereaza ca femeia a jurat credinta Statului Islamic, folosind, insa, un alt nume. Exista si indicii clare privind radicalizara cuplului, insa anchetatorii nu au, deocamdata, dovezi ca ar fi facut parte dintr-o celula terorista.

Desfasurarea evenimentelor de sambata, livetext:

UPDATE 16:50 Statul Islamic ii numeste pe autorii atentatului din California ''soldati ai califatului''

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) i-a numit sambata pe autorii masacrului din California drept ''soldati'' ai ''califatului'' sau, fara sa revendice explicit atacul sangeros, relateaza AFP.

Citește și
teroristi
Doi soti, suspectati de terorism, au fost arestati. Cum faceau rost de bani pentru a construi o bomba in bucataria casei lor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Intr-un program in limba engleza difuzat sambata de statia sa de radio, SI face elogiul atacului de miercuri soldat cu 14 morti si 21 de raniti la San Bernardino, in sud-vestul SUA. ''Doi soldati ai Khalifah (califat, in limba araba) au intreprins un atac la Inland Regional Centre din San Bernardino, in California'', afirma SI in inregistrare.

Gruparea jihadista face referire la zone intinse de teritorii pe care le controleaza in Siria si in Irak, unde a decretat in 2014 un ''califat'' islamic.

In inregistrarea audio in limba araba difuzata anterior, SI vorbeste despre atacatori ca fiind ''partizani ai Statului Islamic''.

Potrivit versiunii in limba engleza a inregistrarii radio, autorii atacului, Sayed Farook (28 de ani) si sotia sa, Tashfeen Malik (29 de ani), au fost ''ucisi in slujba lui Allah''.
 

UPDATE 15:05 Obama: 'Nu ne vom lasa terorizati'

Presedintele american Barack Obama a declarat sambata ca tara sa nu se va lasa 'terorizata', o declaratie ce survine dupa atacul de miercuri de la San Bernardino, California, ancheta in acest caz fiind reclasificata vineri de politia federala in "act de terorism".

'Suntem americani. Ne aparam valorile, cele ale unei societati libere si deschise. Suntem puternici. Suntem rezistenti si nu ne vom lasa terorizati', a declarat Obama in alocutiunea sa saptamanala difuzata de la Casa Alba, dupa cum relateaza AFP.

'Este posibil ca cei doi atacatori sa fi fost radicalizati. Daca se va ajunge la aceasta concluzie, aceasta va ilustra amenintarea asupra careia noi ne concentram de ani de zile: pericolul oamenilor care cedeaza la ideologiile extremiste violente', a subliniat Obama.

'Noi stim ca organizatia Statul Islamic si alte grupari incurajeaza oameni - in toata lumea si in tara noastra - sa comita acte teribile', a adaugat presedintele american.

UPDATE 14:00 Postul de televiziune american ABC a reusit sa obtina prima imagine cu autoarea masacrului din San Bernadino. Tashfeen Malik a ucis,impreuna cu sotul ei, 14 persoane miercuri, la o petrecere de Craciun.

Nascuta in Pakistan, femeia s-a mutat impreuna cu familia in Arabia Saudita pe cand avea patru ani. In anul 2007, s-a mutat inapoi in Pakistan pentru a studia la Universitatea Bahuddin Zakri din Multan, unde a stat pana in 2012, potrivit unui ofiter de securitate pakistanez. Acesta a notat ca femeia era o studenta extrem de inteligenta si ca, pe cand se afla acolo, nu avea nicio inclinatie politica sau religioasa.

Ea l-a cunoscut pe un site matrimonial pe cel care avea sa-i devina sot: Syed Rizwan Farook, un american de origine pakistaneza, nascut in Chicago. S-au vazut pentru prima oara in Arabia Saudita in anul 2013, iar un an mai tarziu cei doi au venit impreuna in SUA si s-au casatorit. In urma cu 6 luni, cuplul a avut o fetita.

UPDATE 11:45 Statul Islamic a revendicat atacul din California, intr-o transmisiune radio. Jihadistii sustin ca cei doi soti care au ucis 14 persoane si au ranit alte 17 erau simpatizanti ai gruparii teroriste.

"Avem probe ca au pregatit minutios atacul", a spus directorul FBI. Anchetatorii au confirmat si existenta unui mesaj pe Facebook, ce sugereaza ca femeia a jurat credinta Statului Islamic, folosind, insa, un alt nume. Anchetatorii au descoperit indici privind radicalizarea cuplului; dar n-au, deocamdata, dovezi ca ar face parte dintr-o retea, sau celula terorista.

Presa a avut parte de un acces neasteptat la domiciliul cuplului care a comis masacrul din California, dupa ce proprietarul apartamentului le-a permis reporterilor sa intre, indepartand el insusi sigiliile politiei.

Jurnalistii si simplii curiosi s-au inghesuit pentru a filma si fotografia afise care il onoreaza pe Allah, covorase de rugaciune, un coran, ghiduri de indreptare pentru musulmani, dar si obiecte personale ale lui Syed Farook si Tashfeen Malik, ori jucarii ale bebelusului lor, pe care l-au lasat la bunici spunad ca au programare la medic

Potrivit televizunii NBC, un reporter i-ar fi platit 1000 de dolari proprietarului ca sa-l lase sa intre inauntru; dar restul jurnalistilor au profitat si s-au ingramadit dupa el.

"E suprarealist, au transformat o scena de criza intr-un balci" - au exclamat, stupefiati, la televiziunile americane, expertii in contra-terorism.

FBI a respins, insa, acuzatiile de neglijenta, afirmand ca a ridicat toate probele si a finalizat in mai putin de 48 de ore analizele criminalistice. "Odata ce le-am redat ocupantilor o incapere cercetata, nu mai este problema noastra sa stim cine intra acolo" - a spus un responsabil FBI.

James Comey, directorul FBI: "De acum este o ancheta federala pentru terorism, efectutata de FBI. Investigatiile au dezvaluit indicii despre radicalizarea ucigasilor si eventuala lor influentare de catre organizatii teroriste straine. Insa, deocamdata, nu sunt indicii ca ar fi facut parte dintr-o retea, sau celula terorista"

Miercuri, Farook - de 28 de ani, si sotia lui, Malik - de 27, au tras rafale de arme automate asupra colegilor barbatului, la petrecerea de Craciun. Ulterior, cei doi soti au fost ucisi in schimbul de focuri cu politia. In apartamentul unde locuiau, a fost gasit un adevarat arsenal - o duzina de dispozitive explozive, arme, 6500 de cartuse si elemente pentru crearea unor bombe artizanale.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Salah Abdeslam a calatorit mii de kilometri prin Europa pentru a planifica atentatele de la Paris. Cum si-a recrutat adeptii
Salah Abdeslam a calatorit mii de kilometri prin Europa pentru a planifica atentatele de la Paris. Cum si-a recrutat adeptii

Teroristul belgian Salah Abdeslam, unul dintre participantii la atacurile de la Paris si despre care se crede ca se ascunde acum in Belgia, a calatorit in luna septembrie mii de kilometri prin Europa.

Doi soti, suspectati de terorism, au fost arestati. Cum faceau rost de bani pentru a construi o bomba in bucataria casei lor
Doi soti, suspectati de terorism, au fost arestati. Cum faceau rost de bani pentru a construi o bomba in bucataria casei lor

Politia din Marea Britanie a arestat un cuplu suspectat ca planuia mai multe atacuri cu bomba in Londra, in ziua in care s-ar fi implinit 10 ani de la atentatele din 2005, scrie Daily Mirror.
 

Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv
Incercare de atentat terorist la Covasna. Cine este Beke Attila, extremistul ce planuia detonarea unui dispozitiv exploziv

Un barbat, membru al unei grupari nationaliste, care promoveaza alipirea Tinutului Secuiesc la Ungaria, a fost retinut, pentru ca intentiona sa detoneze o bomba, la parada din Targu Secuiesc.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.