Atac sinucigaş cu bombă, de Crăciun, într-un restaurant din Beni, Republica Democrată Congo

Ultima actualizare: 26-12-2021 09:14
congo
Twitter

Oficialii din Republica Democrată Congo au anunţat că cel puţin şase oameni au murit într-un atac sinucigaş cu bombă care a avut loc într-un restaurant din oraşul Beni, aflat în estul ţării, informează BBC, conform Agerpres. 

Poliţia l-a împiedicat pe atacator să intre în local, însă el s-a aruncat în aer la intrare, ucigând alte cinci persoane.
Treisprezece oameni au fost răniţi.


Oficialii spun că pentru atacul de sâmbătă este responsabil un grup militant, Forţele Aliate Democrate (ADF), care are legături cu organizaţia Stat Islamic.


Până în prezent, nicio grupare nu a revendicat atacul.
Mai mult de 30 de oameni, între care şi copii, sărbătoreau Crăciunul în restaurantul Box când a avut loc atacul, au declarat pentru AFP doi martori.


După explozie, oamenii au fost sfătuiţi să meargă acasă, pentru propria siguranţă.


În ultimele săptămâni, în Beni au avut loc mai multe confruntări între armată şi islamişti.


Forţele din RD Congo şi Uganda au început o operaţiune comună, în luna noiembrie, împotriva ADF, în încercarea de a pune capăt unei serii de atacuri brutale.


Autorităţile din Uganda au spus că gruparea se află în spatele recentelor atacuri din ţară, inclusiv în capitala Kampala.


Gruparea militantă a fost înfiinţată în anii 1990 de ugandezi nemulţumiţi de modul în care Guvernul îi tratează pe musulmani, însă a fost izgonită din vestul Ugandei şi facţiuni ale sale au trecut graniţa în RD Congo.


S-a stabilit în estul RD Congo şi a fost considerat responsabilă pentru mii de decese ale civililor în ultimul deceniu, inclusiv pentru atacuri asupra creştinilor.


În luna martie, Statele Unite a inclus ADF pe lista grupărilor teroriste ce au legături cu Stat Islamic. De cealaltă parte, Stat Islamic spune că ADF îi este afiliat.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO