Anuntul ingrijorator facut de oamenii de stiinta. La ce temperatura a ajuns aerul arctic in 2015
Masele de aer de deasupra Arcticii s-au incalzit in 2015 pana la un nivel ce nu a mai fost niciodata inregistrat in ultimii 115 ani.
Topirea gheturilor a distrus habitatul ursilor polari si al focilor si a determinat migratia spre nord a anumitor specii de pesti, conform unui raport publicat marti de Agentia americana pentru Oceane si Atmosfera (NOAA).
Media temperaturilor arctice din anul 2015, an care este si cel mai calduros din istoria consemnarilor meteorologice, a fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicata decat temperatura medie considerata normala pentru aceasta regiune geografica.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Conform studiului Arctic Report Card 2015, anul acesta temperatura aerului deasupra Arcticii "a fost cea mai ridicata de la inceputul observatiilor meteorologice in aceasta regiune, in anul 1900".
Calota glaciara arctica si-a atins intinderea maxima la data de 25 februarie, cu doua saptamani mai devreme decat de obicei, formand "intinderea maxima cea mai redusa de la inceputul acestor masuratori, in anul 1979".
"Zona arctica se incalzeste de doua ori mai rapid decat alte regiuni ale planetei, fenomen cu consecinte grave pentru securitate la nivel mondial, pentru climatul terestru si comert", a afirmat coordonatorul acestui raport, Rick Spinrad, de la NOAA.
Temperatura medie anuala a aerului, pornind de la datele obtinute in perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, a crescut cu 3 grade Celsius prin comparatie cu debutul secolului XX. Intinderea minima a calotei de gheata arctica, masurata la sfarsitul verii, la 11 septembrie, se afla pe locul patru in topul celor mai reduse, in baza observatiilor anuale realizate din 1979 pana in prezent. Stratul de zapada s-a diminuat de asemenea in Arctica, unde a scazut cu 18% pe deceniu din 1979 si pana in prezent.
De asemenea, in cursul acestui an in Groenlanda s-a inregistrat o topire a gheturilor la un nivel exceptional, dupa un precedent inregistrat in anul 2012, fenomen care a expus o suprafata foarte mare de ocean razelor solare, rezultand o proliferare a algelor. Aceasta incalzire a regiunii a afectat si viata mamiferelor marine si a pestilor.
"Diminuarea calotei glaciare marine modifica radical habitatul morselor, mari mamifere marine care folosesc banchizele pentru a se reproduce, pentru a se odihni si pentru a se feri de pradatori", conform raportului. La randul lor, pradatorii din aceasta regiune, in special ursii polari, isi pierd terenul de vanatoare dupa topirea banchizei.
"In ultimii ani, numeroase grupuri de morse au fost obligate sa inainteze pana la mal, in zona de nord-vest a statului Alaska. Acest comportament (...) a generat o serie de probleme de suprapopulare, aparand busculade in care au murit numerosi pui si o penurie de hrana pentru aceste animale".
Pestii sunt si ei afectati de incalzire. Oamenii de stiinta au observat "o migratie spre nord a unor specii de pesti subarctici", asa cum este codul. Aceasta migratie suprasolicita lantul trofic marin arctic, speciile care traiesc in aceasta zona confruntandu-se cu noi concurenti pentru hrana sau cu patrunderea in ecosistem a unor pradatori fata de care nu se pot apara.