Alegeri prezidențiale fără candidați în Estonia. Cum s-a ajuns în această situație
Deși mai sunt câteva zile până la alegerile prezidențiale din Estonia, nimeni nu și-a anunțat candidatura.
În mod normal, în această etapă, candidații ar fi trebuit să convingă parlamentarii să-i susțină. Însă, acest an este diferit.
Criticii spun că, atât timp cât Parlamentul alege președintele, calculele politice sunt puse mai presus de orice.
Sondajele spun că, dacă președintele ar fi ales prin vot direct, atunci actualul șef e stat Kersti Kaljulaid ar fi realeasă pentru un al doilea mandat.
În Estonia, cea mai puternică prerogativă a președintelui este de a retrimite la Parlament proiecte de lege, dacă se consideră că au nevoie de modificări. Șeful de stat joacă, de asemenea, un rol major în reprezentarea țării în străinătate.
Nicușor Dan l-a demis pe șeful parcurilor din Capitală, nemulțumit de starea spațiilor verzi
Persoana care își dorește să devină președintele Estoniei are nevoie de deputați care să-I acorde sprijinul. Un partid poate desemna un candidat cu 21 de voturi, proces care va începe joi. Pentru a câștiga apoi primul tur, care are loc luni, un candidat trebuie să obțină 68 din 101 voturi. Dacă nimeni nu obține acest scor, vor mai avea loc unul sau două voturi a doua zi.
Pentru a face lucrurile și mai incerte, pot fi adăugați noi candidați pe listă pe tot parcursul acestui proces.
Guvernul de coaliție al Estoniei este format din doi foști rivali. Premierul Kaja Kallas, fostă europarlamentară, conduce Partidul Reformei de centru-dreapta. Aceasta cooperează cu partidul de centru-stânga al fostului premier Jüri Ratas.
Comuna din România unde incidența cazurilor de Covid-19 a urcat la 12,39 la mia de locuitori. Ce măsuri s-au luat
Pentru a păstra pacea în interiorul coaliției, cei doi au convenit că vor prezenta un candidat comun. Cu toate acestea, cu doar 59 de mandate, cele două partide nu au suficiente voturi pentru a se asigura că propunerea lor de candidat va fi următorul președinte.
Fostul premier nu vrea ca actuala președintă să fie votată pentru un nou mandat. Coaliția a fost de acord să îl numească pe Alar Karis, directorul prestigiosului Muzeul Național Estonian, dar nu există siguranța că partidele de opoziție vor vota acest candidat.