Alegerile parlamentare s-au încheiat în Regatul Unit. Majoritate covârșitoare pentru conservatori

Ultima actualizare: 13-12-2019 13:56

ALEGERI PARLAMENTARE ÎN REGATUL UNIT. Bitanicii au votat  joi la alegerile anticipate parlamentare, acestea fiind cruciale pentru soarta Brexit-ului.

UPDATE ora 00.00. Urnele alegerilor din Regatul Unit s-au închis. Rezultatele exit-poll-ului arată o majoritate mare pentru conservatori:

Conservatori: 368 de mandate
Laburiști: 191 de mandate
Liberal-Democrați: 13 mandate
Partidul Național Scoția – 57 de mandate

Dacă rezultatele exit-poll-ului se confirmă, Boris Johnson are toate șansele să-și ducă planul la capăt..

El a anunțat, deja, că va trece prin Parlament acordul de Brexit negociat cu Bruxellesul şi care prevede punerea în practică a „divorțului” de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, Brexit-ul nu se va produce brusc, deoarece acordul prevede o perioadă de tranziţie pentru a atenua şocul ieşirii Marii Britanii din UE.

UPDATE. Cu două ore înainte de închiderea urnelor, noi imagini cu cozile de la secțiile de votare au apărut pe site-urile publicațiilor din Regatul Unit.

 

 

Prezența la vot este ridicată, iar acest lucru ar fi benefic pentru laburiști. Mai mult, un mail trimis alegătorilor și semnat de Boris Johnson anunță că prezența la urne în rândul alegătorilor laburiști este mare.

---

Alegătorii votează de la ora locală 7:00 (9.00, ora României), într-o ţară împotmolită în Brexit de la referendumul din 2016, în care ”Leave” a obţinut o victorie cu aproape 52% din voturile exprimate.

Johnson a vrut aceste alegeri pentru a ieși din impas, fiind al treilea rând de alegeri în patru ani. El speră să obţină o majoritate absolută, de 320 de mandate, de care are nevoie pentru a trece prin Parlament acordul divorţului pe care l-a încheiat cu Bruxellesul şi să pună în aplicare Brexitul la data prevăzută, pe 31 ianuarie, potrivit News.ro.

În pofida faptului că Partidul Conservator (Tories) a dominat în sondaje, rezultatul este incert şi se anunţă strâns. Un sondaj, publicat joi de cotidianul conservator Daily Telegraph îi credita cu doar cinci puncte procentuale avans pe conservatori, iar altul, realizat de Kantar, cu 12 puncte procentuale.

Un exit-poll urmează să fie publicat la închiderea secţiior de votare, la ora locală 22.00 (vineri, 0:00, ora României)

Ce spune Boris Johnson despre românii din Regat
 

Premierul Marii Britanii a vorbit într-un interviu citat de Agerpres, despre planurile românilor care sunt stabiliți în Regatul Unit.

„Românii sunt membri extrem de valoroși ai societății noastre, îi iubim, au o contribuție uriașă la economia Regatului Unit, la cultura britanică. Am fost primar al Londrei. Când mergi prin Londra, vezi o mulțime de magazine românești, români care lucrează în toate domeniile. Credem că sunt jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România”, a declarat Boris.

Premierul britanic a mai adăugat în cadrul unui interviu că Marea Britanie vrea să-i păstreze pe români, să se asigure că ei se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate.

„După Brexit, vrem să protejăm drepturile românilor în Marea Britanie. Să garantăm aceste drepturi și să ne asigurăm că sunt garantate de instanțele din Regatul Unit. Însă, aceste instanțe vor putea de asemenea să fie atente la jurisprudența, la dreptul Curții Europene de Justiție. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că cetățenii români din Regatul Unit se simt în siguranță”, a mai spus Johnson.

Jeremy Corbyn a ales ca destinație de vacanță România
 

Pe cealaltă parte, liderul Partidului Laburist a postat pe o rețea de socializare în luna aprilie a acestui an un mesaj adresat românilor.

„De Ziua Românilor de Pretutindeni noi sărbătorim ceea ce cultura românilor a oferit atâtor țări întreaga lume”, a scris el pe Twitter.

Corbyn a mai adăugat că românii au fost discriminați prea mult timp și că el își propune să elimine acest fenomen, pentru a construi societăți egale și cât mai corecte.

Mai mult decât atât, nu este o noutate că liderul laburist a ales să-și petreacă vacanța în România. Împreună cu soția sa, Laura Alvarez, a ales să petreacă o săptămână în Transilvania. După ce anul trecut el a ales ca destinație de vacanță Bulgaria, anul acesta el a vrut să viziteze România, scrie Daily Mail

Corbyn a zburat la Cluj-Napoca, a urmărit din tribune meciul CFR Cluj-Celtic şi ar fi vizitat, se pare, castelul Bran.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO