Președintele Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în parlamentul francez. În al doilea tur al alegerilor legislative, formațiunea sa a obținut cu mult sub pragul de 289 de mandate.

Drept urmare, va fi nevoit să caute susţinere politică pentru a pune în practică reformele promise în campania electorală.

Î

Coaliţia sa va avea 246 de locuri în camera inferioară a Parlamentului, dintr-un total de 577. Rezultate ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea liderului de la Elysee de a guverna țara și de a face să treacă reformele promise, în special cea a pensiilor, notează presa franceză.

 

Macron nu a ieșit la declarații, dar premierul Elisabeth Borne a recunoscut înfrângerea.

 

Premierul Franței: „Trebuie să acceptăm consecințele”

Elisabeth Borne, premierul Franței: „Această situație reprezintă un risc pentru țara noastră, în lumina provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm pe plan național și internațional. Trebuie să respectăm, însă, acest vot și să acceptăm consecințele. Suntem forța principală din acest nou parlament și avem responsabilitatea specială ca, de mâine, să începem să construim o majoritate orientată către acțiune”.

În urma acestui rezultat, grupul lui Macron va fi obligat să guverneze cu republicanii, care vor avea 61 de fotolii de deputat.

Proiecțiile inițiale se bazau pe rezultate parțiale, potrivit cărora candidații alianței conduse de Macron vor obține între 200 și 250 de locuri în Parlament - mult mai puține decât cele 289 de mandate care ar fi fost necesare pentru a avea majoritate absolută în Adunarea Națională, camera principală a parlamentului francez.

Principala formațiune de opoziție, o alianță de stânga condusă de Jean Luc Melenchon, din care mai fac parte socialiștii și ecologiștii, a obținut între 150 și 200 de mandate în Adunarea Națională.

Principala formațiune de opoziție, o alianță de stânga condusă de Jean Luc Melenchon, din care mai fac parte socialiștii și ecologiștii, a obținut între 150 și 200 de mandate în Adunarea Națională.

Jean-Luc Melenchon, liderul coaliției de stânga (NUPES): „Chiar dacă nu avem suficiente rezultate concrete ca să le putem discuta aici, hai să vedem ce se întâmplă. E o situație cu totul neașteptată, nemaiauzită până acum. Înfrângerea partidului prezidențial e totală”.

Le Pen: „Am reușit să-l transformăm pe Emmanuel Macron într-un președinte minoritar”

Partidul de extremă dreapta Mișcarea Națională, condus de Marine Le Pen, a înregistrat o victorie neașteptată în alegeri. Dacă proiecțiile se adeveresc, formațiunea ar putea obține peste 80 de mandate, față de doar opt la alegerile anterioare. Le Pen, învinsă de Macron în prezidențialele din mai, a fost încântată de rezultatul obținut.

Marine Le Pen, liderul Raliului Național: „Am reușit să-l transformăm pe Emmanuel Macron într-un președinte minoritar, ca să protejăm țara de domnia unui singur partid și de un președinte care ar deține puterea fără niciun control”.

Situația rezultată în urma alegerilor e neobișnuită în Franța, iar președintele republicii va avea de furcă în a-și impune voința, dacă proiecțiile vor fi confirmate de numărătoarea voturilor.