Al treilea asasin rus din cazul Skripal, identificat. Ar fi otrăvit şi 3 bulgari

Ultima actualizare: 15-02-2019 09:20
serghei skripal, spioni rusi, rusia, suspecti,
rt.com

Grupul de investigaţii Bellingcat a declarat joi că l-a indentificat pe al treilea suspect - un ofiţer al Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) - în cazul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal

'După o anchetă comună de patru luni cu partenerii noştri de la The Insider (Rusia) şi Respekt (Cehia), Bellingcat poate dezvălui acum adevărata identitate şi antecedentele acestui ofiţer GRU, care a operat la nivel internaţional sub numele de împrumut Serghei Viaceslavovici Fedotov', scrie Bellingcat.

'Este vorba de Denis Viaceslavovici Sergheev, ofiţer de rang înalt din GRU şi absolvent al Academiei diplomatice militare din Rusia', adaugă grupul de investigaţie, care a dezvăluit deja numele primilor doi suspecţi în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie 2018, la Salisbury.

Potrivit Bellingcat, acest al treilea suspect a sosit la Londra la 2 martie 2018 la bordul unui avion ce venea de la Moscova, cu câteva ore înaintea celorlalţi doi suspecţi. Grupul de investigaţie a indicat că nu poate în acest stadiu să spună care a fost rolul său şi nici dacă el personal s-a deplasat la Salisbury.

Întrebată cu privire la acest subiect, poliţia britanică a refuzat să confirme respectivele informaţii, subliniind că anchetatorii îşi continuă activitatea, inclusiv privind identificarea persoanelor care ar fi putut fi implicate în acest caz.

Marea Britanie acuză Rusia că se află în spatele acestei otrăviri comise cu un agent neurotoxic de uz militar 'Noviciok', de concepţie sovietică. Londra a atribuit GRU responsabilitatea şi a lansat un mandat de arestare european împotriva a doi ruşi, Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, posibile pseudonime, suspectaţi că au comis atacul şi prezentaţi ca membri GRU.

Acest atac este considerat până în prezent prima utilizare rusească de arme chimice în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a provocat o criză diplomatică gravă între Regatul Unit şi aliaţii săi şi Rusia, care neagă orice implicare.

Conform Bellingcat, acest al treilea suspect ar putea avea legătură cu un posibil caz de otrăvire în Bulgaria în 2015. În acel an, la 28 aprilie, Emilian Gebrev, om de afaceri în domeniul armelor, a fost spitalizat după ce i s-a făcut rău la o recepţie la Sofia. Fiul său şi un înalt responsabil al companiei sale au fost de asemenea afectaţi.

După o perioadă în care s-a aflat în comă, starea lui Gebrev, astăzi în vârstă de 64 de ani, s-a îmbunătăţit şi el a părăsit spitalul o lună mai târziu, conform Bellingcat. Grupul de investigaţie afirmă că agentul GRU sosise în Bulgaria cu câteva zile înainte ca cei trei bărbaţi să fie loviţi de o boală misterioasă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO