A sasea noapte de incidente in Suedia, considerata cea mai bine guvernata tara din lume


Ultimul update: Marti 28 Mai 2013 06:49
Data publicarii: Sambata 25 Mai 2013 20:07
Categorie: Stiri externe

Suedia, calificata de publicatia The Economist "cea mai bine guvernata tara din lume" da in clocot. Pentru a sasea noapte consecutiv, cateva cartiere de la periferia, Stockholmului au fost vandalizate de grupuri de tineri imigranti.

De vineri, violentele au cuprins si alte orase din tara. Toate evenimentele au declansat o dezbatere, in Suedia asupra integrarii imigrantilor. Acestia reprezinta 15% din populatie se concentreaza in cartierele sarace si se confrunta cu o rata a somajului mai importanta decat restul populatiei.

Incepand de duminica trecuta in fiecare noapte la periferia capitalei suedeze zeci de masini sunt incendiate ori distruse, iar vitrinele magazinelor si cabinele telefonice sunt sparte. Cand sosesc la fata locului, pompierii sunt atacati cu pietre de protestatari.

Ofiter: "Este tragic ceea ce se intampla, pentru ca nu cred ca aceasta conduita le va aduce o viata mai buna tinerilor de aici".

Tulburarile ar avea la origine moartea la Husby, un cartier defavorizat din capitala, a unui barbat de 69 de ani, impuscat de politie la domiciliu. Autoritatile au invocat legitima aparare, barbatul fiind violent si inarmat.

Husby este unul dintre locurile cele mai defavorizate din tara, cu blocuri in stare precara si un somaj ridicat. Nu ajuta nici faptul ca Husby se invecineaza cu zona Kista, in care se dezvolta un sector al inaltei tehnologii.

Localnic: "Exista un sentiment general ca societatea se indreapta intr-o directie gresita. Bogatii se tot imbogatesc, iar saracii sunt tot mai saraci".

Ca urmare a politicii liberale in domeniul imigratiei, Suedia a devenit in ultimele decenii una dintre destinatiile imigrantilor in Europa, inclusiv a unor cetateni din Irak, Afganistan, Siria, Somalia si Balcani.

Localnic: "In cartierele astea, tinerii nu prea au sanse. Multi nu si-au terminat scoala. Si cu totii stim ca fara educatie e foarte greu sa-ti gasesti o slujba".

Unele voci releva ca multi dintre participantii la revolte sunt foarte tineri si nu au o constiinta politica asupra unor probleme precum discriminarea si somajul. Cu alte cuvinte ar fi vorba mai degraba de huliganism decat de o revolta sociala.

VIDEO PROTVPLUS.RO