650 de bolnavi de "gripa porcina" pe glob! Vaccinul, gata in 30 de zile
Numarul imbolnavitilor cu gripa noua creste! Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca numarul cazurilor a depasit 650, in 17 tari. Un laborator american sustine ca formula vaccinului ar putea fi gata in 30 de zile.
Numarul alarmant de bolnavi ii motiveaza si mai mult pe cercetatorii aflati intr-o cursa contra cronometru pentru gasirea unui vaccin impotriva bolii. Sperantele vin din Statele Unite. Un laborator din Atlanta a anuntat ca formula pentru serul cu pricina ar putea fi gata in 30 de zile. Va mai dura, insa, cel putin patru luni pana cand vaccinul va ajunge si in farmacii.
Autoritatile medicale italiene au confirmat ca un barbat aflat in spital de la sfarsitul lui aprilie este purtator al virusului H1N1. Este vorba de un barbat de 53 de ani din Toscana, care s-a intors acum cateva zile din Mexic. Medicii spun ca pacientul este deja vindecat si ca toti cei care au intrat in contact cu el au fost supusi unor teste riguroase.
Cu toate ca existau suspiciuni si in privinta altor sapte italieni care au fost recent in Mexic, analizele au aratat ca oamenii sunt sanatosi.
In acest timp, in Marea Britanie unul dintre bolnavii confirmati a povestit ca a contractat virusul de la un coleg de serviciu recent intors din Mexic: "Nu am avut niciun simptom pana duminica, luni am avut o tuse extrem de severa si marti dimineata am facut febra mare si de atunci am mers la medic."
Alerta de gripa a ajuns si in Franta, dupa ce aici au fost depistate primele doua cazuri de imbolnavire. Ambii pacienti sunt turisti intorsi si ei recent din Mexic.
In acest timp, in Statele Unite, efectele economice se simt tot mai acut. Federatia nationala a producatorilor de carne de porc avertizeaza ca restrictiile la exporturi vor duce la o crestere semnificativa a preturilor pe piata internationala: "Acesta epidemie ne-a adus pierderi de 2,5 milioane de dolari pe zi. Carnea de porc nu este infestata. Virusul este in corpul uman si se transmite de la om la om," a spus Jennifer Greiner, Director Stiintific, Consiliul National al Producatorilor de Carne, din SUA.
Chiar si asa, producatorii au toate motivele sa fie ingrijorati. In ultima saptamana, piata americana a scazut cu 10% iar sapte state au anuntat ca pun embargou carnii de porc din Statele Unite.