50 de gropi comune descoperite in foste teritorii controlate de ISIS, in Irak. Trei din ele, sapate pe un teren de fotbal

Ultima actualizare: 10-05-2016 07:07
gropi comune ISIS in Irak - agerpres

Cel putin 50 de gropi comune au fost descoperite in Irak, in zone care s-au aflat sub controlul gruparii jihadiste ISIS, trei astfel de gropi fiind sapate pe un teren de fotbal din orasul Ramadi, a anuntat vineri emisarul special al ONU pentru Irak.

''Probele crimelor odioase'' comise de gruparea jihadista ultraradicala s-au acumulat pe masura recuceririi teritoriilor care s-au aflat sub controlul SI, a explicat emisarul special al ONU pentru Irak Jan Kubis in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite.

Conform reprezentantului comunitatii internationale, ''peste 50 de gropi comune au fost descoperite pana in acest stadiu in mai multe zone din Irak''.

Deocamdata nu se cunoaste numarul total al corpurilor aflate in gropile respective, ci doar faptul ca in cele trei gropi de la Ramadi se gaseau circa 40 de cadavre.

Ramadi, oras situat la vest de Bagdad, a fost recucerit complet de fortele irakiene in februarie, dupa luni de confruntari intense cu militantii jihadisti din organizatia Stat Islamic.

Armata irakiana, sprijinita de bombardamentele coalitiei internationale antijihadiste conduse de SUA, a recucerit in ultima perioada teritorii importante din vestul si nordul Irakului ce erau sub controlul SI.

Pe de alta parte, Jan Kubis a atentionat ca in Irak criza umanitara se agraveaza, estimand ca o treime din populatia irakiana, respectiv 10 milioane de persoane, are nevoie urgenta de asistenta. ''Inca doua milioane de persoane ar putea fi stramutate pana la finalul anului ca urmare a campaniei militare impotriva ISIS'', a adaugat el.

In acest context, Kubis a lansat un apel la solutionarea crizei guvernamentale grave de la Bagdad, subliniind ca gruparea jihadista profita de pe urma instabilitatii politice si a absentei reformelor in Irak.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO