42 de civili ucişi în raiduri ale coaliţiei antijihadiste în oraşul sirian Rakka
Cel puţin 42 de civili, inclusiv 19 copii, au fost ucişi luni în atacuri aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite la Rakka, fieful grupării Statul Islamic în Siria, unde raidurile sângeroase s-au multiplicat, a anunţat marţi un ONG, relatează AFP.
Douăsprezece femei se află între victimele raidurilor, care au vizat mai multe cartiere în nordul oraşului, unde coaliţia internaţională susţine o ofensivă a unei coaliţii arabo-kurde împotriva jihadiştilor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Cel puţin 27 de civili - inclusiv numeroşi copii - au fost ucişi duminică în raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale asupra unei zone rezidenţiale la Rakka, principalul fief al Statului Islamic în Siria, situat în nordul acestei ţări devastate de război.
Noul bilanţ al victimelor ridică la aproape 170 numărul civililor ucişi de opt zile în atacuri aeriene ale coaliţiei la Rakka, potrivit Observatorului.
Potrivit directorului acestei organizaţii nonguvernamentale (ONG), Rami Abdel Rahman, civili sunt ucişi zilnic în raidurile coaliţiei formate din zeci de ţări şi care furnizează o susţinere aeriană crucială a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă angajată la sol în vederea recucerii oraşului de la Statul Islamic.
De la intrarea în oraş, la începutul lui iunie, FDS au cucerit aproape 60% din Rakka.
Coaliţia internaţională afirmă că ia măsuri în vederea evitării victimelor civile, iar din 2014 a recunoscut că se face vinovată de uciderea a 624 de civili în atacuri aeriene, potrivit unui bilanţ prezentat la începutul lui august. Unele organizaţii apreciază că acest număr este foarte subestimat.
”Cel mai rău loc, astăzi, în Siria, este partea Rakka aflată în continuare pe mâna pretinsului Stat Islamic”, a declarat joi Jan Egeland, şeful Rrupului de lucru umanitar din cadrul ONU pentru Siria.
ONU estimează că până la 25.000 de oameni sunt prinşi în asediu la Rakka.
Declanşat de reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii prodemocratice şi purtat iniţial între armată şi rebeli sirieni, conflictul din Siria a devenit tot mai complex, în urma implicării unor actori regionali şi internaţionali şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu fărâmiţat. Războiul s-a soldat cu peste 330.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate.