20 de ani de la masacrul de la liceul Columbine. Cum sunt apărați acum elevii

19-04-2019 08:20


Sâmbătă se împlinesc 20 de ani de la unul dintre cele mai groaznice masacre petrecute într-o şcoală americană.

12 elevi şi un profesor şi-au pierdut viaţa şi 21 de copii au fost răniţi în Columbine, Colorado, în urmă cu două decenii.

Tragedia este încă prezentă în memoria localnicilor. În oraşul în care a avut loc atacul, poliţiştii se antrenează pentru astfel de situaţii într-un simulator sofisticat.

O întreagă clădire a fost transformată într-un simulator de ultimă generaţie. Acolo, poliţiştii şi agenţii de pază din oraşul american Columbine se antrenează pentru o situaţie extremă - un atac armat într-un liceu.

Poliția, criticată pentru intervenția de la Columbine

Acum 20 de ani, în timpul masacrului de la Columbine, poliţiştii nu au acţionat imediat - au aşteptat să ajungă trupele speciale de intervenţie. Lucrurile s-au schimbat între timp.

Poliţist: "Într-o situaţie ca asta, atunci când ne confruntăm cu un trăgător, pot să intervin singur. Este scopul acestui exerciţiu, mă antrenez cum să intervin şi să pun capăt ameninţării."

Toate liceele americane sunt supravegheate non-stop, există uși care pot fi închise de la distanță, iar paznicii sunt înarmaţi până în dinţi.

Copiii care învaţă la liceul din Columbine nu erau născuţi în urmă cu două decenii, când a avut loc masacrul acolo. Elevii iau periodic parte la simulări şi sunt pregătiţi pentru a face față unui eventual atentat.

Elevă: "Mă simt în siguranţă la Columbine. Exerciţiile de alarmare nu sunt dificile."

Elev: "Cred că ne e mai uşor acum să ne concentrăm pe învăţat, pentru că nu mai sunt îngrijorat că aş putea fi victima unui atac."

Pe 20 aprilie 1999, 12 elevi ai liceului din Columbine au fost ucişi în școală de doi colegi - care s-au sinucis apoi. Un profesor şi-a pierdut viaţa şi 21 de persoane au fost rănite. Intervenţia poliţiei a fost îndelung criticată, în condiţiile în care trupele speciale au intrat în școală după două ore de la primele focuri de armă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO