Carne expirata si apa infestata depistate in Poiana Brasov. Reactia unui patron: "Daca eu nu crap, nu crapa nimeni"

×
Codul embed a fost copiat

Campania "Inspectorul Vacanta" lansata de Stirile ProTV isi propune sa schimbe in bine fata turismului romanesc. Filmati, fotografiati sau scrieti si postati pe site-ul nostru www.stirileprotv.ro.

Ati muncit un an intreg pentru o vacanta de vis iar cand ajungeti acolo realitatea este alta? Primiti servicii turistice de proasta calitate? Nu stati cu mainile in san! Atunci cand gazdele nu isi respecta promisiunile si simtiti ca ati dat banii degeaba, semnalati-ne tot ce v-a stricat concediul.

Poiana Brasov este una dintre statiunile de top de la noi. Nu te astepti ca odata ajuns acolo sa bei apa infestata ori sa primesti alimente expirate. Si totusi autoritatile au descoperit ca apa este plina de bacterii periculoase la 'Cabana Postavarul, dupa ce mai multe tinere au ajuns la spital cu toxiinfectie.

Probleme sunt si la Restaurantul Caprioara, care a fost inchis, iar administratorul amendat dupa ce inspectorii ANPC au gasit mancare veche.

Deasupra Poienii, la peste 1600 de metri altitudine, troneaza cabana Iulius Romer, cunoscuta sub numele de Cabana Postavaru.

Citește și
turist
A rezervat o camera la un hotel de pe litoralul romanesc, dar cand a ajuns a avut un soc. Ce a gasit acest roman acolo: VIDEO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Toate potecile si partiile de schi din masiv te aduc aici, pe terasa scaldata in soare, de unde poti admira in zare culmile semete ale Bucegilor.

A fost construita acum doua secole de sasi si incearca sa duca mai departe traditiile batranilor montaniarzi, asa ca este cea mai veche din Carpati.

Cabana Iulius Romer este singura din Masivul Postavarul care este deschisa si peste vara si astfel este un popas obligatoriu pentru toti cei care fac ture prin zona si evident majoritatea isi refac fortele cu un pahar de apa de izvor.

Imaginea romantata a locului este insa tulburata de o descoperire extrem de neplacuta: apa de izvor care ajunge la robinetele din cabana e plina de e-coli. Constatarea a fost facuta dupa ce 16 sportive cazate in Poiana Brasov care s-au antrenat in Postavaru au ajuns la spital cu dureri de burta, greturi si varsaturi.

Inspector OPC: Asta e rezervorul unde sta apa?
Om de la cabana: Da, si de aici se duce prin cadere libera

Apa de izvor se acumuleaza in niste rezervoare vechi si murdare iar rezultatele analizelor au confirmat ca inclusiv apa folosita in bucataria cabanei, e de-a dreptul periculoasa.

Gheorghe Puchianu, seful laboratorului DSVSA Brasov: "S-au dezvoltat mai multe colonii. Ele sunt de e-colii, cele de culoare albastra, si colonii de bacterii coliforme. Ele pot sa produca un sindrom enteric destul de puternic dureri gastrointestinale, urmate de durere"

Sorin Susanu, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brasov: "Nu exista nici un element de siguranta la depozitarea acestei ape, oricine poate sa acceseze si sa arunce deseuri sau produse mai periculoase, nici la izvor nu exista elemente de siguranta"

In consecinta, cabana a fost inchisa.

Dorin Enache directorul DSVSA Brasov: "Am dat o ordonanta temporara de suspendare a activitatii pentru alimentatie publica pana la remedierea deficientelor si ma refer aici pana la reluarea potobilitatii apei"

Cabanierul a si inceput sa curete instalatia. Sustine insa ca pana acum nimeni nu s-a imbolnavit din cauza izvorului.

Rolf Truetsch, cabanier: "Am avut si un grup de copii de gradinita care au stat la noi o saptamana intreaga, ei beau apa numai de la robinet si nu s-a intamplat cu nici un copil absolut nimic deci sunt foarte circumspect din punctul asta de vedere. Ne afecteaza foarte tare pentru ca este un sezon care nu mrege extraordinar de bine si fiecare banut care se incaseaza atarna forte greu"

Nereguli in varf de munte dar si mai jos, in statiunea Poiana Brasov.

Turist: "In urma cu 15 ani am mai fost aici dar statiunea arata mai bine in anii ‘90 decat acuma. Pacat. Sunt si hoteluri frumoase dar trebuie ceva care sa si atraga oamenii"

Si pare sa aiba dreptate. In restaurantul hotelului de doua stele Caprioara, inspectorii ANPC au gasit toata mancarea expirata.

Iar explicatiile administratorului sunt halucinante.

Patron: "Erau expirate, dar nu sunt stricate. Eu le duc acum, le pun in masina si le duc la Directia Sanitar Veterinara. Putem asta sa il desfacem, daca e stricat eu il mananc.
Reporter: Aceste produse expirate le mancati dumneavoastra?
Patron: Da cum sa nu le mananc! Vai de mine, dar uite acuma eu il pun pe gratar si le mananc.

Plingerile oamenilor contrazic scuzele administratorului, care s-a ferit, pina acum, strategic de controale. Localul sau oferea cazare si masa doar in weekend, cand NU au program inspectorii anpc.Nu i-a mers la nesfirsit. Dupa un val de sesizari, cei de la protectia consumatorilor l-au prins in flagrant.

A fost nevoie de cateva saptamani de filaj … Autoritatile i-au facut un control surpriza cind se astepta mai putin.

Inspector: Ce contine carnea asta tocata?
Patron: Carne de mici.
Inspector: Din ce e facuta, cine a facut-o si de unde provine?
Patron: Pai au ramas si saptamana trecuta bucati si am facut-o. Uitati-va la mine, daca eu nu crap nu crapa nimeni.
Inspector: Din ce carne ati facut-o?
Patron: Porc si vita.
Inspector: Cine a facut-o?
Patron: Eu.
Inspector: Stiti ca nu aveti voie.
Patron: Stiu, dar nici nu pot sa o arunc. Filmati-ma si pe mine.
Inspector: E bun?
Patron: Cum sa nu, daca eu am facut-o? Stiu ce am bagat.

Asadar, clientii pot sta linistiti pentru ca daca administratorul "nu crapa" au si ei sanse sa scape de toxinfectii alimentare.

Si nu numai carnea era fara acte de provenienta. Inspectorii nu au gasit nici macar un ou proaspat sau cu acte in regula.
Inspector: De ce ati adus oua de acasa?
Bucatareasa: Sa mancam noi

Sorins Susanu, ANPC: Exista cam 20 de zile de cand sunt expirate. Nici un nou nu am gasit cu tremenul de valabilitate.

Probabil ca si aceasta brinza pusa intr-o cutie de smintina, ar fi ajuns tot in farfuriile clientilor.

Cu mult tupeu si aroganta omul a incercat, in cele din urma, sa-i convinga pe inspectori ca mincarea stricata urma sa ajunga la urs.

Nistor Stoica, patron: Aici ajungeau. Uite ce fac cu ele, aici vine ursul si mananca.

Sorin Susanu, ANPC: Induce intr-un pericol real sanatatea consumatorilor care intra in aceasta unitate. Am un exemplu: o rosie mucegaita care mai era si congelata.

Si daca doar bucataria ar fi fost la pamant, Sa nu va imaginati ca situatia din camere e mai roz. Improvizatiile se vad cu ochiul liber. Grav e ca unele dintre ele sunt chiar periculoase. Cum ar fi aceste prize care pot oricand curenta turistii.

“Nu se trage priza, se trage stecherul, dansul trage priza nu stecherul. Orice fel de improvizatie pot pune in pericol consumatorul.”

Tragem linie si adunam: cazare proasta si meniu format din carne, paine, branza si oua expirate, fara acte de provenienta, Nereguli suficiente sa bagi in spital un turist. Dar si abateri grave, pentru care inspectorii au suspendat activitatea hotelului, iar proprietarii au primit o amenda de peste 40 de mii de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Au rezervat o vacanta de vis la un hotel, dar cand au intrat in camera au inlemnit de spaima. Ce au descoperit acolo
Au rezervat o vacanta de vis la un hotel, dar cand au intrat in camera au inlemnit de spaima. Ce au descoperit acolo

Doi indieni au trait spaima vietii lor dupa ce vacanta de vis pe care o planuisera luni de zile a inceput cum nu se putea mai prost.

A rezervat o camera la un hotel de pe litoralul romanesc, dar cand a ajuns a avut un soc. Ce a gasit acest roman acolo: VIDEO
A rezervat o camera la un hotel de pe litoralul romanesc, dar cand a ajuns a avut un soc. Ce a gasit acest roman acolo: VIDEO

A rezervat o camera la un hotel de pe litoralul romanesc, dar cand a ajuns a avut un soc. Ce a gasit acest roman acolo: VIDEO

Locul de pe litoral in care apa are culoarea smaraldului. Turist:
Locul de pe litoral in care apa are culoarea smaraldului. Turist: "Cea mai faina plaja"

O vacanta exotica pe o plaja pustie plina de palmieri poate sa reprezinte un vis pentru multi, insa cum astfel de destinatii nu sunt tocmai accesibile de ce sa nu improvizam.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.