România, vizată de sancțiuni dacă nu va ridica centre moderne pentru persoanele cu dizabilități psihice

×
Codul embed a fost copiat

România are bani europeni ca să le facă viața mai ușoară persoanelor cu dizabilități neuropsihice, însă responsabilii nu s-au grăbit să-i ceară.

Căminele spital în care stau acum acești pacienți trebuie desființate, iar cei cu afecțiuni ușoare ajutați să se integreze în locuințe protejate. Pentru cei cu deficiențe grave, trebuie ridicate centre moderne cu fonduri europene. Țara noastră riscă o sancțiune dacă nu va aplică acest program.

44 de milioane de euro așteaptă de 4 ani să fie accesați de către direcțiile de asistență socială, pentru desființarea centrelor mamut de neuropsihiatrie. Noțiunea de ospiciu este de domeniul trecutului, iar cei peste 17.000 de bolnavi din întreagă țară ar trebui integrați în locuințe protejate.

Vorbim despre un program european care prevede că bolnavii cu forme ușoare să fie sprijiniți să devină autonomi. Iar cei cu dizabilități grave să primească ajutor medical permanent în instituții de recuperare moderne. Pâna în prezent, niciun județ nu a făcut asta, așa că pacienții duc în continuare o viață mizeră.

O echipă de la Inspectorul PRO a mers în centrul de recuperare de la Călinești, Prahova, un loc în care trăiesc 120 de persoane cu dizabilități.

Citește și
marcaj
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

50 dintre ele ar trebui mutate, până în decembrie 2021, în locuințe noi. Pe plan local, proiectul se compune din 5 case protejate și 2 centre de zi pentru care Uniunea Europenă a pus la bătaie aproape 1 milion de euro.

Într-un spațiu unde ar fi trebuit să existe trei case pentru persoanele cu dizabilități, se află doar iarbă care a crescut foarte mult.

Alte 2 locuințe protejate ar fi trebuit să existe la Novacești și Cătina. Plus centre de zi. Pe teren sunt însă doar ruinele unor clădiri care ar fi trebuit modernizate.

Au zis că în aprilie, gata, începe lucrarea! Poate că au terminat banii, săracii”, spune un bătrân.

Banii nu s-au terminat! Problema este alta! Între Direcția de Asistență Socială Prahova și firma de proiectare s-au plimbat hârtii timp de 3 ani! DGASPC Prahova, acuză firma. Iar reprezentanții societății dau vina pe instituția statului.

Purtător de cuvânt al DGASPC Prahova: Proiectul tehnic a fost cu deficiențe, s-au constatat neconcordanțe.

Reporter: Deci, practic, sunteți la stadiul de hârtii…

DGASPC Prahova: La stadiul de documente, da…

Cea mai tare întrebare dintre toate a fost: de ce la faza anterioară, o distanță era de 2,03 metri și la altă fază - numai de 2 metri… Le-am zis: domne', dar vă dați seama ce înseamnă 3 cm în adevărată mărime…”, a spus patroana firmei de proiectare.

Echipa de la Inspectorul Pro a încercat să se lămurească de ce stă blocat acest proiect de 3 ani.

 

În 2017, adică fix atunci când a câștigat licitația, figurează cu un singur angajat. Aceste informații sunt verificate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

 

Reporter: Când se câștigă astfel de licitații, nu verificați cu cine veți lucra?

DGASPC Prahova: Nu pot să vă răspund. Nu mă ocup, efectiv, de procedura aceasta!

Reporter: Faceți față cu un singur angajat?

Patron firmă: Eu am o firmă și soția mea are altă firma și lucrăm în colaborare permanentă…

Reporter: Deci, e un fel de subcontractare…

Patroană firmă: Da, exact…

Reporter: Pe cealaltă firmă aveți mai mulți angajați?

Patron firmă: Da.

Reporter: Câți angajați?

Patron firmă: 5…

Simona David, fosta directoare la centrul din Călinești, ar fi trebuit și ea să lupte și să ofere oamenilor instituționalizați o viață mai bună.

Ce n-a făcut ca director, poate să facă acum ca primar. Pentru că Simona David este noul edil al localității. A câștigat alegerile din partea PNL și a păstrat astfel funcția în familie, după ce soțul ei a condus urbea timp de 4 mandate, adică 16 ani.

Două zile la rând, primarul Simona David a evitat întâlnirea cu noi.

Și în timp ce autoritățile fug de responsabilitate, în centrul de la Călinești cei 120 de oameni instituționalizați continuă să trăiască în condiții mizere. Nicăieri în țară statul nu a finalizat aceste proiecte europene. Totul, în detrimentul bolnavilor. Un studiu al Institutului de Politici Publice arată că 69 la sută dintre ei sfârșesc în astfel de centre.

Pur și simplu, nu sunt percepuți că persoane, ca oameni cu drepturi egale...”, spune un reprezentant al Centrului pentru Resurse Juridice.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ne-a răspuns că: zero persoane cu dizabilități au fost scoase din instituții și integrate în comunitate. Asta în condițiile în care până la finalul acestui an, 476 de oameni ar trebui mutați în 65 de locuințe protejate și îngrijiți în 21 de centre de zi din întreaga țară.

Ce nu a făcut statul a reușit Fundația Pro Act Suport. 50 de tineri cu probleme psihice au fost scoși pe cheltuiala fundației din centrele mamut și reintegrați în societate. Au închiriat pentru ei case și apartamente și i-au mutat pe bolnavi în aceste locuințe. Iar terapeuții fundației au lucrat zi și noapte cu ei până când au devenit autonomi.

Cum este cazul Simonei, care, după ce a petrecut 33 de ani într-un astfel de centru, este astăzi angajată unei fabrici și se descurcă singură într-o locuință.

 

Prin neimplicare, statul român încalcă rezoluții internaționale, asumate atât de Organizația Națiunilor Unite cât și de Comisia Europeană.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral
Mobilier vechi, rugină, lenjerii de pat și mese murdare. Inspectorul PRO, în hoteluri de pe litoral

Hotelurile de două şi trei stele pun la grea încercare răbdarea, dar mai ales vacanţa turiştilor de pe litoralul românesc.

Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO
Marcajele neconforme de pe șoselele României contribuie la mii de decese anual. Problemele identificate de Inspectorul PRO

Siguranţa în trafic depinde enorm şi de marcajele rutiere. Doar că în România investiţiile sunt la pământ, iar asta se vede din păcate din statistica accidentelor grave de circulaţie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.