Tatăl unui tânăr mort la Colectiv, mesaj pentru Raed Arafat: ”Ați mințit în 2015”

Raed Arafat
Agerpres

Narcis Hogea, tatăl lui Alex, tânărul de 19 ani din Sinaia care a decedat într-o clinică din Viena din cauza rănilor grave suferite în incendiul din clubul Colectiv, i-a transmis, joi, lui Raed Arafat o scrisoare deschisă.

Hogea îl acuză pe șeful DSU că a mințit în 2015, după producerea tragediei din clubul Colectiv, și că are explicații de dat în fața opiniei publice din România.

Continuați să evitați răspunsurile concrete, clare. Vă ascundeți în spatele altora atunci când trebuie să explicați sau să vă asumați răspunderea. Insistați să vorbiți despre diverse teorii ale conspirației sau atacuri asupra oamenilor pe care îi coordonați.” - spune Hogea.

În continuare, tatăl lui Alex, care a murit la doar 19 ani din cauza rănilor din Colectiv, spune că așteaptă de 4 ani răspunsuri de la secretarul de stat.

”De 4 ani solicit răspunsuri, utilizând toate modalitățile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție - memorii, plângeri penale, comentarii pe site-uri de socializare, întrebări adresate cu sprijinul presei. Am alergat la propriu după dumneavoastră - vă atașez și imaginile, să vă puteți autoevalua reacția, eventual să solicitați și alte opinii, dacă doriți. Deși sunt sigur că nu vă interesează, o să menționez totuși cum am simțit că mă priviți: cu dezgust și dispreț, așa cum privesc aroganții deseori spre sufletele nefericite ce-și plâng durerile pe străzi, cu mâna întinsă...” - mai spune Hogea.

Citește și
Nicolae Banicioiu
Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Recent, Raed Arafat a declarat la Europa FM că plecarea pacienţilor arşi în străinătate a durat foarte mult din cauza datoriilor pe care statul român le-a acumulat de-a lungul anilor la spitalele din Europa.

Textul integral al mesajului lui Narcis Hogea pentru Raed Arafat:

 

”Domnule Raed Arafat,

În luna octombrie ați dat această declarație: "Având în vedere că se apropie comemorarea Colectiv, un moment emoțional major care trebuie respectat, dar și faptul că se desfășoară procesul electoral pentru alegerea președintelui României pentru următorii 5 ani, consider ca punctul meu de vedere este bine sa fie prezentat după aceste evenimente. Eventualele ieșiri publice din partea mea în aceste zile nu vor face decât să aducă un element perturbator al acestor momente”.

Deși n-am înțeles ce și cum ați comemorat dumneavoastră în 30 octombrie și nici ce rol ați avut în aceste alegeri, pentru că nu v-am văzut pe buletinul de vot, am așteptat. Comemorarea Colectiv și alegerile prezidențiale au trecut.

Sunteți demnitar al Statului Român. Conduceti Departamentul pentru Situații de Urgență. Activitatea a zeci de mii de salvatori este coordonată de dumneavoastră. Vă asumați în mod constant realizările lor. Mașina de PR și campaniile de imagine le-ați gestionat, în mod cert, impecabil pentru mulți ani, motiv pentru care și eu vă cocoțasem pe un soclu cândva.

Zeci de miniștri s-au schimbat în ultimii ani, atât la Ministerul Afacerilor Interne, cât și la Ministerul Sănătății. Dumneavoastră sunteți singurul care aveți o continuitate în activitate. Aveți merite de necontestat, dar și explicații de dat. Deci nu doar puncte de vedere trebuie să dați, domnule Arafat, ci EXPLICATII!

Ați mințit în 2015. Continuați să evitați răspunsurile concrete, clare. Vă ascundeți în spatele altora atunci când trebuie să explicați sau să vă asumați răspunderea. Insistați să vorbiți despre diverse teorii ale conspirației sau atacuri asupra oamenilor pe care îi coordonați. Nu a venit nimeni să vândă dușmanilor țării sistemul de urgență, nu ataca nimeni pompierii care își riscă viața zilnic. Aș zice că îi atacați chiar dumneavoastră, când îi trimiteți să fie salvatori fără dotari corespunzatoare, când ați decis că nu e cazul să fie asigurați, atunci când îi abandonați la greu și îi umiliți - cazul lui Mihai Sfetcu, pompierul rănit în misiune, ar trebui să fie suficient de clar în ceea ce priveste modul dumneavoastra de operare.

De 4 ani solicit răspunsuri, utilizând toate modalitățile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție - memorii, plângeri penale, comentarii pe site-uri de socializare, întrebări adresate cu sprijinul presei. Am alergat la propriu după dumneavoastră - vă atașez și imaginile, să vă puteți autoevalua reacția, eventual să solicitați și alte opinii, dacă doriți. Deși sunt sigur că nu vă interesează, o să menționez totuși cum am simțit că mă priviți: cu dezgust și dispreț, așa cum privesc aroganții deseori spre sufletele nefericite ce-și plâng durerile pe străzi, cu mâna întinsă...

Cândva și mâna mea a implorat, întinsă spre dumneavoastră. Nu pomană, nu favoruri, ci respectarea dreptului la viață al fiului meu și al tuturor celor care se luptau să trăiască, la fel ca Alexandru. Azi este întinsă altfel, domnule Arafat! Datorați răspunsuri!

Ați întrebat care e problema dacă s-a greșit în cazul fiului meu…

Problema e că George Alexandru Hogea, pentru statistici numărul 60 pe lista morții, dincolo de statistici fiul, fratele, nepotul, prietenul, iubitul cuiva, nu se mai întoarce, nu mai poate primi șansele care i-au și le-au fost refuzate tuturor în noiembrie 2015.

Altă problemă e că aceeași "greșeală" o să se repete, așa cum de altfel s-a mai întâmplat și fără să fie vorba despre un dezastru de dimensiunile tragediei Colectiv și implicit haos justificat, cum afirmați că a fost haosul din 2015.

Dumneavoastră știți și una-alta se întâmplă să știu și eu - s-au mai repetat "erorile" și se vor mai repeta, atâta timp cât nimeni nu explică nimic, nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru nimic. Ceea ce dumneavoastra numiti "erori de comunicare" sau "s-a greșit, care e problema" se traduce de mult prea multe ori prin morți evitabile, prin sfidarea dreptului la viata, a legii, a moralei.

"... fi sigură ca am să-l explic și pe acest caz, cu documente și tot!"

Aroganta acestui răspuns, după 4 ani, este incredibilă. Când o să explicați și "pe acest caz", domnule secretar de stat? Când?”

Recent, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că auditul care se desfăşoară la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - aflat în subordinea secretarului de stat Raed Arafat - va fi finalizat săptămâna viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
Bănicioiu, întrebat de un supraviețuitor Colectiv: ”De ce ne-ați lăsat să murim ca niște câini?”
Bănicioiu, întrebat de un supraviețuitor Colectiv: ”De ce ne-ați lăsat să murim ca niște câini?”

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost luat la rost, vineri, de un supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv, după ce politicianul a fost audiat ca martor într-un dosar legat evenimentele din 30 octombrie 2015.

Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”
Fostul ministru Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Nu am refuzat niciun ajutor”

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu s-a prezentat vineri dimineaţa la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din "Colectiv".

”Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat”. Raed Arafat, citat ca martor în dosarul Colectiv
”Au trecut 4 ani și nu e nimeni vinovat”. Raed Arafat, citat ca martor în dosarul Colectiv

La 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a fost citat de procurori ca martor în dosarul deschis după plângerea formulată de părinților victimelor și a supraviețuitorilor incendiului.

Povestea primului rănit cu arsuri grave, salvat în România datorită donațiilor
Povestea primului rănit cu arsuri grave, salvat în România datorită donațiilor

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului Județean Brașov, a anunțat că s-a reușit salvarea și recuperarea primului pacient cu arsuri grave datorită unor dotări medicale cumpărate din donații.

Mesaj sfâşietor pentru Alex Hogea, victimă a incendiului din Colectiv, publicat de tatăl lui
Mesaj sfâşietor pentru Alex Hogea, victimă a incendiului din Colectiv, publicat de tatăl lui

Narcis Hogea, tatăl lui Alex, tânărul de 19 ani din Sinaia care a decedat într-o clinică din Viena din cauza rănilor grave suferite în incendiul din clubul Colectiv, a postat un mesaj sfâşietor pe Facebook.

Recomandări
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO
Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO

La 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă pe care Rusia a lansat-o în țara vecină Ucraina. De fapt, războiul a început acum 10 ani, când trupele Kremlinului au cucerit Crimeea în februarie 2014.

24 februarie 2024 – Doi ani de război în Ucraina. Cronologia celor mai importante evenimente
24 februarie 2024 – Doi ani de război în Ucraina. Cronologia celor mai importante evenimente

Sâmbătă, 24 februarie 2024, se împlinesc doi ani de când președintele rus Vladimir Putin anunța că începe o „operațiune specială militară” în Ucraina, țară condusă de Volodimir Zelenski.

Cum sărbătorește „Gen Z” din România Dragobetele. „Nu sărbătorim Valentine's Day. Preferăm lucrurile autohtone”
Cum sărbătorește „Gen Z” din România Dragobetele. „Nu sărbătorim Valentine's Day. Preferăm lucrurile autohtone”

Românii sărbătoresc Dragobetele pe 24 februarie, eveniment care pare defavorizat în fața Valentine's Day.