Mesajul IGSU după 4 ani de la tragedia din Colectiv: ”Salvatorii au dat totul!”

Ultima actualizare: 30-10-2019 14:36
victime Colectiv
Inquam

Reprezentanții Inspectoratului Generaș pentru Situații de Urgență au postat pe Facebook un mesaj despre tragedia din Colectiv, la 4 ani de la producerea acestei tragedii și la câteva zile după ce o înregistrare video a arătat modul în care s-a acționat.

Pompierii militari spun că momentul care i-a marcat inclusiv pe ei, ca salvatori, a fost momentul în care zeci de tineri și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, ”deși efortul echipajelor operative care au intervenit în acea noapte a existat”.

Cei de la IGSU spun că ”în lupta cu secundele, salvatorii au dat totul” și că sentimentele trăite atunci și ”durerea simțită de membrii echipelor de intervenție” au fost tratate cu ajutorul personalului de specialitate.

”Numai așa lupta pentru salvarea altor vieți putea să continue... multe lacrimi, perseverență și forță interioară” - mai spun cei de la IGSU.

Mesajul lor vine la scurt timp după ce 

Textul complet al mesajului IGSU la 4 ani de la Colectiv:

 

”30 octombrie 2015 - Momentul care ne-a marcat pe fiecare dintre noi, cetățeni și salvatori, deopotrivă. Momentul în care zeci de tineri și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, deși efortul echipajelor operative care au intervenit în acea noapte a existat.

Pentru pompierii militari, fiecare misiune contează, iar când e soldată cu pierderi de vieți omenești lasă urme adânci și ridică mereu întrebarea dacă ceva a lipsit, dacă puteau face mai mult și mai bine pentru câștigarea luptei cu viața.

Sute de pompieri, zeci de medici, asistenți și forțe ale altor structuri au acționat atunci pentru gestionarea rapidă a situației  care parcă nu se mai termina. În lupta cu secundele, salvatorii au dat totul!

Imaginea momentului nu dispare, nici după 4 ani și, inevitabil, ea revine ori de câte ori colegii noștri pleacă în misiuni ce se pot transforma în adevărate tragedii pentru cei implicați.

Sentimentele trăite atunci și durerea simțită de membrii echipelor de intervenție aveau să fie zilnic lucrate cu personal specializat. Numai așa lupta pentru salvarea altor vieți putea să continue... multe lacrimi, perseverență și forță interioară.

Din respect pentru cei care îi prețuiesc și le apreciază munca în slujba semenilor, au datoria să meargă înainte, spre alte și alte misiuni... cu aceeași putere, pentru ca altul să trăiască.

Gândurile de ieri, de astăzi și din fiecare zi se duc spre cei aflați în suferință și familiile care și-au pierdut oameni dragi.

Dumnezeu să-i odihnească, în tihnă, pe cei care nu mai sunt printre noi!

#COLECTIV” - se arată în mesajul IGSU.

Publicaţia "Libertatea" a prezentat, joi, o înregistrare video cu primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv, filmarea având aproape 21 de minute. Jurnaliştii susţin că această înregistrare nu a fost făcută publică niciodată, fiind ţinută "ascunsă" de către conducerea IGSU.

Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliştilor de către un ofiţer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofiţeri superiori de la IGSU şi nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloş, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul "Colectiv".

Grupul civic Reset a depus vineri o plângere penală împotriva șefilor IGSU, pe care îi acuză că au tăinuit ”probe video importante cu primele minute ale intervenției” de la incendiul din clubul Colectiv.

De asemenea, după apariția acestor imagini, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus disjungerea dosarului privind intervenţia pompierilor la incendiul de la clubul Colectiv şi declinarea acestuia către Parchetul Militar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO