Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem în cazul filmării ascunse de la "Colectiv"

Ultima actualizare: 29-10-2019 22:29

Procurorii militari i-au luat în vizor pe ofiţerii şi subofiţerii de la Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă care au intervenit la clubul colectiv.

Deocamdată sunt vizate faptele militarilor, însă lista de acuzaţii este lungă şi conţine infracţiuni foarte grave: de la ucidere din culpă, până la profanare de cadavre. Cu referire la ofiţerul care a fost înregistrat în timp ce înjura la adresa celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul devastator de acum patru ani, soldat cu 64 de victime.

Pentru aceste vorbe grele, procurorii militari au început urmărirea penală în rem, adică pentru faptă, iar acuzaţia care va fi cercetată este profanarea de cadavre. Ofiţerul care ar putea fi pus sub învinuire susţinea încă din momentul apariţiei imaginilor că nu se referea la tinerii care tocmai îşi pierduseră viaţa în incendiul devastator din clubul colectiv.

Orlando Șchiopu: În mod clar, nu se referea la cei decedaţi. În mod sigur. Dacă vă uitaţi sunt înconjurat de mai mulţi ofiţeri, şi vorbesc cu mai multă lume deodată. Sunt mult mai mulţi oameni care pun întrebări în acelaşi timp, iar referitor la mutarea decedaţilor dintr-o parte în alta, am folosit un singur cuvânt, "lasă-i."

Ofiţerii şi subofiţerii de la ISU Bucureşti Ilfov vor fi cercetaţi şi pentru modul în care au intervenit în acea noapte tragică.

Procurorii militari au început urmărirea penală cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare coroporala din culpă, abuz în serviciu, neglijenta în serviciu, pentru aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor de către persoane care au calitatea de militar. 

Tot în rem, adică pentru fapte, au început urmărirea penală procurorii militari şi în legătură cu acuzaţia de sustragere sau distrugere de probe. ancheta vizează practic ofiţerii din igsu care timp de patru ani au ţinut la sertar imaginile video de la intervenţia de la clubul colectiv şi nu le-au pus la dispoziţia procurorilor din parchetul general care anchetau tragedia.

De anchetă propriu-zisă se vor ocupa ofiţerii serviciului omoruri de la poliţia capitalei, care au primit mandat special să investigheze fiecare acuzaţie în parte.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO