Judecatorii au respins introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor. Schimbare pentru Piedone

Ultimul update: Sambata 08 Aprilie 2017 07:17
Data publicarii: Miercuri 05 Aprilie 2017 15:13
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Judecatoria Sectorului 4 a respins cererea victimelor incendiului de la Colectiv de introducere ca parti responsabile civilmente a Ministerului Sanatatii si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor.

De asemenea, potrivit Agerpres, instanta a respins si o cerere a MAI de sesizare a Curtii Constitutionale.

Nu in ultimul rand, judecatorii au decis trimiterea la Tribunalul Bucuresti a dosarului in care sunt judecati patronii de la Clubul Colectiv, in vederea reunirii cu dosarul in care este inculpat fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Instanta a admis in acest sens o cerere inaintata de Parchetul General la primul termen al procesului care a avut loc in luna februarie, insa decizia nu este definitiva.

Parchetul sustinea ca, in dosarul de la Judecatoria Sectorului 4, nu exista nicio institutie parte responsabila civilmente, iar bunurile inculpatilor nu acopera despagubirile cerute de victimele incendiului. Reprezentantul Parchetului arata ca, in dosarul lui Piedone, parte responsabila civilmente este Primaria Sectorului 4.

Procesul autorizatiilor pentru Colectiv poate incepe. Contestatiile lui Piedone au fost respinse de Curtea de Apel

"Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpatilor, persoane fizice si juridice, insa valoarea acestor sechestre este insignifianta si nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare numar de victime din ultimul secol. Judecatoria este in imposibilitatea de a da o hotarare pe latura civila. Intre acest dosar si cel de la Tribunalul Bucuresti este clar o legatura. Inculpatii din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotararea Judecatoriei pe latura civila va fi doar una simbolica", declara in februarie procurorul de sedinta.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu — au fost trimisi in judecata pentru ucidere din culpa, vatamare corporala si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

In dosar mai sunt judecati Daniela Nita — patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si persoanele juridice SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis in instanta de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfasurat in camera preliminara.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii Colectiv "au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015".

Anchetatorii mai arata ca Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca, (...) nu au luat masuri pentru evacuarea personalului si a clientilor prin asigurarea unui numar de cai de iesire, suficient si prevazut de lege, marcate si dotate corespunzator, si nu au stabilit clauze privind sanatatea si securitatea in munca cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea si sanatatea in munca in cadrul clubului la incheierea contractului de prestari servicii dintre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream Multimedia SRL".

Judecatoria Sectorului 4 decide miercuri daca accepta introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor

Judecatoria Sectorului 4 decide miercuri daca accepta introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor

find_us

Expoziție caritabilă de fotografie, pentru o supraviețuitoare a tragediei din Colectiv

Goodbye to Gravity, emoționant. Chitara lui Mihai Alexandru de la concertul din Colectiv a ajuns la copii

Directorul firmei de artificii din Colectiv, interceptat când vorbea de distrugerea probelor, nu mai pleacă în Mauritius

Consiliul General al Capitalei a aprobat construirea unei maternități de către Asociația Colectiv GTG

Cele trei dosare de la Colectiv, reunite într-un singur proces la Tribunalul Bucureşti

Preşedintele Asociaţiei Colectiv: ”Domnule Bodog, unde este Raportul Colectiv? Care sunt măsurile luate?”

copacul dorintelor

Sute de oameni au trimis gânduri așternute pe hârtie victimelor incendiului din Colectiv

Asociația Colectiv GTG 3010: Donează un gând bun de Crăciun, miercuri, 20 decembrie

Termenul din procesul "Colectiv" a fost amânat încă o dată. Părinții victimelor aveau ochii în lacrimi

Rănit din Colectiv, mărturie tulburătoare: ”Am ajuns la Fundeni după un drum dramatic prin gropi”

Mesajul dur transmis parlamentarilor de unul dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv

Victimele tragediei de la Colectiv, comemorate în toată țara