Avocat, despre sentința Colectiv: Au fost acordate sume mult mai mici decât cele solicitate

Dată publicare: 16-12-2019 17:00
Dată actualizare: 16-12-2019 17:13


avocat

Daniel Iorga, unul dintre avocații victimelor tragediei din Clubul Colectiv a declarat că va face apel împotriva hotărârii Tribunalului București.

Avocatul spune că, în ceea ce privește latura penală, respectiv pedepsele care au fost date inculpaților, soluția dată de judecător este una ”echitabilă”.

În schimb, atunci când vine vorba despre despăgubirile acordate prin această primă sentință, avocatul Daniel Iorga spune că ”au fost acordate sume mult, mult mai mici decât cele solicitate de către victime, care au suferit prejudicii foarte grave”.

În ceea ce privește latura penală a cauzei, nu vreau sa fac foarte multe comentarii. Spun doar atât, că soluția este una echitabilă. Ca avocat al părților civile aș dori să fac câteva mențiuni pe aspectul ăsta, având interesul pe lângă condamnarea inculpatului, interesul meu de a obține despăgubiri care să remedieze prejudiciile pe care clienții mei le-au încercat.

Astfel că, reprezentând 30 de părți civile, pot spune că prin hotărârea penală au fost acordate sume mult, mult mai mici decât cele solicitate de către victime, care au suferit prejudicii foarte grave. Hotărârea penală nu le repară sub nicio formă prejudiciile pe care aceștia le-au suferit și nici prejudiciile fizice și cele morale. Deci au fost substanțial, foarte, foarte mult redus.

Sub acest aspect, lăsând la o parte latura penală, unde soluția este una echitabilă, pot spune, în ceea ce privește cuantumul pedepselor și soluția de condamnare, noi vom formula apel împotriva acestei hotărâri tocmai pe chestiunea de reducere mult a sumelor solicitate, a pretențiilor solicitate.” - a declarat avocatul pentru Știrile Pro TV.

Tribunalul Bucureşti a decis, luni, ca persoanele condamnate în dosarul Colectiv să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

Astfel, în sentinţa pronunţată luni, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunile civile şi i-a obligat pe inculpaţii din dosar să plătească în solidar cu firmele Colectiv Club SRL, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi părţile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritorială - Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 (în solidar cu inculpaţii Cristian Popescu-Piedone, Aurelia Iofciu, Luminiţa Ganea), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" Bucureşti-Ilfov (în solidar cu inculpaţii Antonina Radu şi George-Petrică Matei) la plata sumelor solicitate de 133 de părţile civile.

Potrivit Agerpres, în general, suma medie stabilită de instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro.

Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În plus, ei trebuie să plătească peste 28 milioane lei către Ministerul Sănătăţii, din care 11,3 milioane lei reprezintă plăţi către clinicile din străinătate şi plăţi directe către victime, iar 16,7 milioane lei - suplimentarea finanţării spitalelor din România care derulează programul AP-ATI în cadrul cărora au fost trataţi pacienţii critici de la Colectiv.

Alte sume trebuie plătite către Ministerul Transporturilor - Şcoala Superioară de Aviaţie, MAI - Inspectoratul General de Aviaţie, MApN - pentru pacienţii transportaţi în străinătate, Ministerul Muncii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO