SpaceX a lansat cu succes un satelit de telecomunicaţii pentru Turcia. VIDEO

08-01-2021 14:02


SpaceX a lansat cu succes un satelit de telecomunicaţii pentru Turcia. VIDEO

SpaceX, compania aerospaţială a celui mai bogat om al planetei, Elon Musk, a început cu bine noul an cu o lansare pe orbită, vineri, a unui satelit de telecomunicaţii pentru Turcia, transmite Space.com.

O rachetă Falcon 9 (70 de metri lungime) a fost lansată cu succes de la Space Launch Complex 40, Cape Canaveral, la ora 02:15 GMT în dimineaţa zilei de vineri, transportând în spaţiu satelitul Turksat 5A.

Aceasta este prima misiune lansată în 2021 de la Cape Canaveral. La 8 minute şi 30 de secunde după lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat în mod automat pe una dintre cele două barje-dronă deţinute de SpaceX în oceanul Atlantic, în largul coastelor Floridei.

Această treaptă principală a rachetei Falcon 9 a mai fost folosită pentru a transporta un satelit GPS III pentru U.S. Space Force în iunie 2020, precum şi pentru lansări de sateliţi Starlink în septembrie şi octombrie.

Propulsată de cele 9 motoare Merlin 1D de pe prima treaptă, racheta Falcon 9 a depus satelitul Turksat 5A pe orbita stabilită la aproximativ 33 de minute după desprinderea de sol. Acest satelit a fost conceput să opereze timp de 15 ani, oferind acoperire pentru internet de bandă largă în Turcia, Orientul Mijlociu, Europa şi în anumite zone din Africa.

Sursa: Agerpres

Tags: spacex, turcia, satelit,