Sistemul invincibil a fost invins. 550.000 de calculatoare Mac, infectate cu un virus devastator

Ultimul update: Sambata 14 Iulie 2012 05:12
Data publicarii: Vineri 06 Aprilie 2012 10:00
Categorie: iLikeIT
Mac

Mai multe firme importante din sectorul securitatii informatice afirma ca peste o jumatate de milion de calculatoare Macintosh produse de Apple ar putea fi infectate cu un virus care vizeaza in mod specific fabricantul californian, relateaza AFP.

Un virus de tip "cal troian" intitulat BackDoor.Flashback, conceput pentru a se infiltra in calculatoare fara sa fie reperat cu scopul de a fura date sensibile ca parole sau date de conturi bancare, a fost special conceput pentru a ocoli sistemele de aparare ale calculatoarelor "Mac" de la Apple, potrivit acestor firme.

"Tot ceea ce (hackerii) au invatat atacand lumea calculatoarelor de tip PC incepe sa fie transferat catre lumea (calculatoarelor) Mac", a confirmat joi pentru AFP Dave Marcus, directorul de informatii asupra atacurilor informatice din cadrul firmei de securitate McAfee.

Acest virus, care face parte dintr-o gama de virusi informatici vizand calculatoarele de tip PC, ce functioneaza cu sistemul de exploatare Windows de la Microsoft, a fost denuntat luni de catre firma finlandeza de securitate informatica F-Secure.

Vanzatorul rus de programe antivirus Dr. Web a cuantificat acest atac ulterior. Intr-un comunicat publicat miercuri, acesta aprecia ca "reteaua de calculatoare infectata cu virusul BackDoor.Flashback cuprinde peste 550.000 de calculatoare, cea mai mare parte aflate in Statele Unite si Canada".

"Acest lucru dezminte inca o data afirmatiile anumitor experti, potrivit carora nu exista nicio amenintare informatica la adresa (sistemului de exploatare) Mac OS X" al Apple, adauga Dr. Web.

Apple sustine de mult timp ca acele calculatoare care functioneaza cu sistemul Windows sunt expuse mai mult atacurilor informatice decat calculatoarele sale Macintosh, folosind aceasta afirmatie ca pe un argument comercial.

Compania nu a raspuns intrebarilor AFP cu privire la aceste informatii. Hackerii insala utilizatorii de Macintosh invitandu-i sa descarce o falsa noua versiune a programului pentru vizionare de inregistrari video Adobe Flash, care este de fapt un virus de tip "troian".

Specialistii in securitate informatica afirma ca motivul disparitatii atacurilor impotriva calculatoarelor Macintosh si impotriva PC-urilor poate fi explicat prin faptul ca acestea din urma sunt mult mai utilizate, iar hackerii le acorda prioritate deoarece obtin cel mai puternic impact posibil.

Atacurile vizand sistemele de operare ale Apple au crescut puternic, odata cu cresterea popularitatii calculatoarelor Macintosh, este de parere Dave Marcus.

"S-a inregistrat o crestere importanta in privinta virusilor care vizeaza calculatoarele Macintosh in ultimele trimestre, deci ceea ce observam ca se intampla cu virusul Flashback nu este surprinzator", a continuat el.

Marcus ii sfatuieste pe utilizatori, indiferent care este sistemul de exploatare pe care il folosesc, sa isi protejeze calculatoarele actualizand in mod regulat programul antivirus si evitand sa deschida link-uri sau e-mail-uri provenind de la surse necunoscute.

Mac Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Secretele fabricilor Apple din China. Metoda incredibila de a pune capat sinuciderilor angajatilor
Secretele fabricilor Apple din China. Metoda incredibila de a pune capat sinuciderilor angajatilor
Data lansarii iPhone 5, dezvaluita din greseala de un angajat Apple
Data lansarii iPhone 5, dezvaluita din greseala de un angajat Apple
iLikeIT: Cu 500 de lei iti transformi televizorul vechi, intr-unul SMART. Cum faci asta: VIDEO
iLikeIT: Cu 500 de lei iti transformi televizorul vechi, intr-unul SMART. Cum faci asta: VIDEO
facebook
”Ne pare rău”. O nouă eroare a Facebook, care afectează milioane de utilizatori
iLikeIT. Jocuri pentru weekend: Brawl Stars și Crowd City
iLikeIT. Filmări inedite de pe reţelele de socializare
iLikeIT. Ce au în comun LG, Samsung şi Google?
iLikeIT. Gadgeturi pentru 2019. telefonul cu ecran flexibil și camere integrate în ecrane
iLikeIT. Apple a adus și în România una dintre cele mai performante și scumpe tablete
cablu internet
LISTA localităţilor din România care vor avea internet gratuit în spaţii publice