REMBRANDT, pictorul care a schimbat fata artei, sarbatorit cu un DOODLE la 407 ani de la nastere

REMBRANDT

REMBRANDT, numele cu care se identifica "varsta de aur olandeza", in care Olanda a atins apogeul cultural, stiintific si politic, este sarbatorit de Google cu un Doodle special.

REMBRANDT implineste pe 15 iulie 2013 407 ani de la nasterea sa, iar Google a desenat un Doodle special pe care l-a afisat pe pagina principala.

REMBRANDT apare cu un autoportret in Doodle in locul lui "g".

REMBRANDT, POVESTEA UNUI GENIU

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

REMBRANDT Van Rijn s-a nascut pe 15 iulie 1606 la Leiden in Olanda si este considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. REMBRANDT este recunoscut pentru desenele si gravurile sale. REMBRANDT a trait intr-o perioada de glorie pentru Olanda. Acesta a prins "varsta de aur olandeza", perioada in care cultura, stiinta, comertul si influenta politica olandeza atingeau apogeul.

REMBRANDT reprezinta pentru arta un nume urias care a semnat 600 de picturi, 300 de gravuri si peste 2000 de desene, fiind considerat un maestru care s-a facut recunoscut prin tehnica "clar-obscura" a picturilor sale. Elie Faure, un mare istoric francez, l-a descris pe REMBRANDT ca "singurul pictor care si-a putut permite sa amestece noroiul cu stralucirea ochilor, focul cu cenusa sau sa faca culorile sa straluceasca proaspat, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis."

REMBRANDT timbru
REMBRANDT Van Rijn a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn si al Corneliei Willemsdochten van Zuitbroeck, fiind si singurul dintre fratii sai care a invatat sa scrie si sa citeasca intr-o scoala latina. A ajuns la Universitatea din Leiden in 1620, unde a stat pentru cateva luni pentru a urma pictura. REMBRANDT si-a inceput studiile de pictura in atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde a stat timp de 3 ani, rezultatele remarcabile din acel moment convingandu-i pe parintii sai sa-l trimita sa studieze din 1624 la Amsterdam, in atelierul lui Pieterzoon Lastman. Acolo, REMBRANDT si-a desavarsit tehnica clarobscurului.

REMBRANDT s-a intors apoi la Leiden, unde si-a deschis alaturi de Jan Leivens, un tanar pictor extrem de talentat, pripriul atelier. Mai tarziu, a revenit la Amsterdam, datorita conditiilor mult mai bune.

MARILE OPERE DE ARTA ALE LUI REMBRANDT

REMBRANDT
"Lectia de anatomie a doctorului Tulp" a fost prima mare comanda pe care REMBRANDT a primit-o in atelierul sau din Amsterdam. Prin aceasta pictura, REMBRANDT a reusit sa patrunda in premiera in cercul marilor pictori olandezi, fiind cautat in cele din urma de familiile bogate din Olanda, pentru portrete.

"Patimile Domnului", o alta opera celebra a lui REMBRANDT a fost comandata in anul 1634 de Henric Frederic, acelasi an in care REMBRANDT se casatoreste cu Saskia van Uylenburgh.

"Ospatul lui Baltazar" a fost realizat de REMBRANDT in anul 1635 si infatiseaza spaima lui Nabucodonosor in momentul in care mana lui Dumnezeu ii lasa un mesaj in ebraica: "Numarat, cantarit, impartit.", mesaj pe care acesta nu il descifreaza initial, intelegand apoi ca este vorba despre regatul sau, ce va fi divizat intre mezi si persi.

"Rondul de noapte" a fost realizat de REMBRANDT in 1642 si este considerat una dintre marile sale capodopere, la acea vreme starnind un scandal urias. "Vrajitor, Rembrandt este capabil sa faca din noapte zi", a fost caracterizarea facuta de Eugène Fromentin, critic de arta francez.

"Batseba" a fost pentru REMBRANDT Van Rijn un tablou inspirat de Hendrickje Stoffels si e intitulat dupa un personaj biblic. REMBRANDT zugraveste clipa framantarii pe care Batseba o traieste in clipa in care este ispitita de regele David al Izraelului.

Autoportretele lui REMBRANDT, 50 la numar, reprezinta viata pictorului in toate etapele ei. Primul a fost facut in 1625, cand acesta nu avea inca 20 de ani, REMBRANDT realizand autoportrete pana in ultimele zile ale mortii sale.

TRAGEDIA LUI REMBRANDT

In 1634, REMBRANDT Van Rijn s-a casatorit cu Saskia van Uylenburgh, verisoara unui negustor de arta. Casatoria il ajuta sa intre in cercurile burgheziei din Amsterdam, insa viata cu Saskia va lua o turnura dramatica.

Primii 3 copii ai lor mor, pentru ca in 1641 sa se nasca Titus, care reuseste sa evite problemele de sanatate. Mama sa si sotia lui REMBRANDT se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 14 iulie 1642, schimbandu-i stilul pictorului, care incepe sa picteze mult mai intunecat.

Vaduv, REMBRANDT angajeaza o educatoare pentru Titus, fiul sau, pentru ca din 1646 acest rol sa fie luat de Hendrickje Stoffels, de care REMBRANDT se indragosteste. Cei doi traiesc impreuna pentru 9 ani, in ciuda normelor sociale din acel moment, REMBRANDT devenind tot mai izolat, pictorul devenind in 1656 ruinat.

Colectia de arta a lui REMBRANDT este scoasa la licitatie si vanduta, operele ii sunt imprastiate, pentru ca in 1663 Hendickje sa moara. REMBRANDT este ingrijit de fiul sau Titus, care avea sa moara in 1668, pentru ca un an mai tarziu, pe 14 octombrie 1669, pictorul sa se stinga intr-o casa mica din cartierul Rozengracht. REMBRANDT a fost inmormntat intr-un mormant nemarcat, din Westerkerk.

ROMANUL CARE A DESCOPERIT SECRETUL LUI REMBRANDT

Putini sunt cei care inteleg ca in spatele unei mari opere de arta nu sta doar talentul pictorului, ci si cunostintele sale in domeniul chimiei.

Un tanar clujean a reusit sa descifreze in 2012 marile mistere ale retetelor dupa care isi preparau culorile artistii consacrati ai lumii, precum REMBRANDT.

Desigur, asta dupa ce a studiat nu mai putin de 12 ani in biblioteci din Europa. Apoi a comandat ierburi din intreaga lume, a colaborat cu chimisti si cercetatori si in final a descoperit formula magica.

Pentru Tudor Scripor, retetele dupa care au pictat Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh sau REMBRANDT nu mai sunt un secret.

Tudor Scripor: "Este o vorba... daca nu este pe internet, nu exista. Ei bine, retetele de pictura nu se gasesc pe internet. Carti si multa munca practica. Inclusiv in bibliotecile din Occident, unde scolile de arta au mare traditie".

Iar ingredientele si le procura din toate colturile lumii. Din Brazilia, importa uleiul de mac, iar din India cumpara pigmenti naturali.

Cot la cot cu el a lucrat si prietenul sau.

Viorel Iosif, pictor: "Ne-am impotmolit chiar de multe ori, au fost momente in care am fost foarte necajiti, dar au fost momente in care am alergat prin curte de bucurie".

La fel ca REMBRANDT Michelangelo sau Van Gogh, clujeanul lucreaza intr-un atelier modest. Aici a descoperit retetele dupa care pictorii consacrati ai lumii isi preparau culorile. De azi inainte vopselele vor putea fi folosite si de amatori, si de profesionisti.

Vopseaua creata de el va ajunge si peste hotare, in prima faza in Italia, la Milano si in Statele Unite ale Americii, unde este profesor. Retetele vor ramane, insa, secrete.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un program de AI le arată patronilor cine sunt angajații care vor să-și dea demisia
Un program de AI le arată patronilor cine sunt angajații care vor să-și dea demisia

Un program informatic bazat pe AI, dezvoltat de japonezi, le va indica celor responsabili care sunt angajații ce intenționează să-și dea demisia din companie.

 

Meta a lansat o nouă unealtă de inteligență artificială. Cum funcționează
Meta a lansat o nouă unealtă de inteligență artificială. Cum funcționează

Meta a lansat o nouă unealtă de inteligență artificială – poate să răspundă rapid la întrebări din diverse domenii și să genereze în timp real imagini doar cu o simplă comandă.  

Au apărut noi modele de roboți care vor fi folosiți în fabrici. Cum arată
Au apărut noi modele de roboți care vor fi folosiți în fabrici. Cum arată

Roboții umanoizi sunt din ce în ce mai avansați și pot imita tot mai bine mișcările umane. Chiar miercuri, două companii mari de robotică au arătat modele noi care vor fi folosite în fabrici.  

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.