Programul de supraveghere în masa din SUA, dezvăluit de Snowden, declarat ilegal și neconstituțional

03-09-2020 14:31


Programul de supraveghere în masa din SUA, declarat ilegal și neconstituțional

Un tribunal american a hotărât că programul supravegherii în masă al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) americane este ilegal şi că şefii serviciilor de informaţii au minţit atunci când au apărat programul, relatează Reuters.

Programul a fost dezvăluit în urmă cu șapte ani de către Edward Snowden, un fost angajat al NSA, relatează News.ro.

Curtea de Apel al celui de-al 9-lea Circuit, de la San Francisco, a stabilit miercuri că supravegherea telefonică cu scopul colectării în secret a datelor milioanelor de contacte telefonice încalcă legea care reglementează operaţiunile de supraveghere ale serviciilor de informaţii şi că ar putea fi pur şi simplu anticonstituţională.

Edward Snowden, care a fugit în Rusia după ce a divulgat dosare secrete în 2013 şi a fost inculpat de spionaj în Statele Unite, a declarat că hotărârea îi justifică decizia de a dezvălui public operaţiunile de supraveghere ale NSA.

”Nu mi-am imaginat vreodată că voi vedea, în timpul vieţii mele, tribunale condamnând ca ilegale activităţi NSA şi ca aceleaşi hotărâri să mă felicite pentru că le-am dezvăluit”, a scris Snowden pe Twitter.

Sursa: News.ro