(P) Unde greșim atunci când alegem laptopuri ieftine din gama second-hand?

laptop

Marii producători de laptopuri au grijă ca în fiecare an să lanseze și, mai ales, să promoveze intens (și uneori agresiv) noile modele de produse.

În marea bătălie a producătorilor și a distribuitorilor din industria IT, consumatorii sunt prinși la mijloc și induși adesea în eroare.

Aceștia (producătorii) pun problema în așa manieră încât modelele de laptopuri ieftine, de tip refurbished, renew, resigilate sau second-hand, să pară demodate, învechite și neperformante. Ceea ce nu amintesc niciodată este faptul că, în ziua de astăzi, firmele distribuitoare acordă o atenție deosebită recondiționării acestor laptopuri.

În primul rând, exigențele consumatorilor și selectivitatea acestora sunt motivele pentru care companiile specializate în recondiționare nu își permit să pună în vânzare produse sub un anumit standard al calității și al performanței.

Nu mai punem la socoteală dezvoltarea impresionantă a industriei IT Refurbished în România, ce a dus la perfecționarea tehnicilor de reparare a produselor de tip laptop second-hand, monitor refurbished, telefon resigilat etc. Dată fiind această competiție a producătorilor și a distribuitorilor, oamenii au reticențe în a cumpăra produse second-hand, iar în cazurile în care o fac, alegerile sunt greșite din varii motive.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ce greșeli facem când alegem un laptop second-hand?

 

Principalul motiv pentru care oamenii își îndreaptă atenția către laptopurile SH este prețul scăzut al acestora. Tot acesta este și motivul pentru care foarte mulți fac alegeri greșite sau sar peste pașii logici ai procesului de decizie.

Iată care sunt cele mai comune astfel de greșeli:

● Achiziționarea laptopurilor SH de la persoane fizice, nu de la distribuitori specializați

 

Aici discuția este amplă. În primul rând, cumpărând laptopuri SH de la persoane fizice nu avem nici o garanție asupra funcționalității, performanței și a modului în care device-urile au fost folosite anterior.

Se poate verifica produsul în momentul achiziției, însă nu complet. Desigur, prețul poate fi mai mic decât al aceluiași model comercializat de către un distribuitor, dar nu primești nici o garanție și nici o siguranță.

Magazinele specializate în recondiționarea laptopurilor oferă, în schimb, garanții extinse pentru laptopurile SH (la ABD Computer, de exemplu, garanțiile variază între 12 și 60 de luni). Mai mult, acestea nu repun pe piață laptopuri provenite de la persoane fizice, ci de la companii. Astfel, semnele de uzură vor fi minime și ușor de corectat.

● Atenția scăzută acordată semnelor de uzură

 

Bineînțeles că, în orice gamă de laptopuri second-hand se vor regăsi produse cu semne de uzură, întrucât nu vorbim despre produse noi. Prezența acestora, până la un anumit nivel, este firească.

Un mousepad decolorat nu va genera nici o problemă de funcționare, însă lipsa unor șuruburi de fixare, acea „pâlpâială” deranjantă a ecranului, crăpăturile exagerate în carcasa laptopului sau lipsa tastelor sunt, într-adevăr, defecțiuni majore, la care viitorii cumpărători trebuie să fie foarte atenți.

● Nu se acordă atenția necesară bateriei

 

Specialiștii companiei ABD Computer spun că printre aspectele pe care utilizatorii le omit de cele mai multe ori în procesul de verificare al laptopurilor second-hand se află bateria.

Pentru ca aceasta să fie funcțională pe o perioadă de aproximativ 3 ani (durata medie de viață), este indicat să fie de tipul Li-Ion. Omiterea verificării acestui aspect poate duce la: utilizarea, pentru o perioadă mult mai scurtă de timp, a laptopului neconectat la o sursă de curent și la necesitatea de a cheltui în plus, pentru achiziția unei baterii funcționale.

● Cumpărarea laptopului fără un scop bine stabilit

 

Motivele care stau la baza achiziției unui nou laptop sunt, în cele mai multe cazuri, aceleași: modelul vechi nu mai funcționează în mod optim sau este prezentă dorința de a schimba modelul existent cu unul mai deosebit, din punct de vedere estetic și funcțional.

Înainte de a investi în orice model de laptop second-hand trebuie găsit răspunsul real, sincer și clar, la întrebarea: „De ce nu îl mai pot folosi în continuare pe cel de acasă?”. În urma răspunsului, investiția se va dovedi într-adevăr necesară sau doar un moft.

ABD Computer – o gamă variată de laptopuri second-hand performante

 

Specializată de peste 22 de ani în industria IT Refurbished din România, compania ABD Computer nu face rabat de la calitate și performanță. Produsele regăsite în portofoliul acesteia, fie că vorbim despre laptopuri second-hand, calculatoare sau monitoare refurbished, accesorii sau componente PC, provin de la persoane juridice, de regulă în urma expirării unor contracte de leasing.

Pentru că întâmpinarea și satisfacerea nevoilor clienților reprezintă un scop principal pentru firmă, produsele oferite sunt însoțite de garanții standard, ce pot fi extinse cu până la 60 de luni. De asemenea, orice comandă poate fi returnată, fără nici o explicație, în termen de 90 de zile de la achiziție.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cum arată o revistă de tehnologie veche de 71 de ani. Imagini de la prima televiziune din lume
Cum arată o revistă de tehnologie veche de 71 de ani. Imagini de la prima televiziune din lume

Revista presei, ca pe vremuri, a fost tema emisiunii iLikeIT de joi. Iată cum arată o revistă veche de 71 de ani și ce subiecte era abordate în timpurile de mult trecute.

ColabMe, loboratorul virtual pentru școli. Cum funcționează aplicația care le permite elevilor să facă experimente online
ColabMe, loboratorul virtual pentru școli. Cum funcționează aplicația care le permite elevilor să facă experimente online

Orele de biologie, chimie sau fizică ar putea avea loc online, prin intermediul unei aplicații.

Cum au evoluat roboții umanoizi și unde se deschide prima fabrică din lume în care vor fi creați. Detalii la iLikeIT
Cum au evoluat roboții umanoizi și unde se deschide prima fabrică din lume în care vor fi creați. Detalii la iLikeIT

Roboții sunt tot mai umani. Cel puțin așa vor să-i facă inginerii care tot lucrează la ei. Nu degeaba se numesc roboți umanoizi. Să vedem cum au evoluat.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.