iLikeIT. Ce trebuie să știm despre noile produse Google: Duplex, Smart Display și Android P

11-05-2018 15:17


Conferința Google I/O din California, de zilele trecute, ne-a pus în față unui viitor incredbil, aflat sub zodia Inteligenței Artificiale. 

Google Duplex, serviciul integrat în Google Assistant, poate purta conversații întregi în locul tău.

Te poate programa la coafor, îți poate rezerva o masă la restaurant, îți poate chema instalatorul acasă...Sunt demonstrații care, sincer, ne-au pus pe gânduri.

Care este omul...și care robotul? Nu știm dacă va uitați la Westworld, dar cam despre asta e vorba și acolo.

Toată treaba asta se numește Duplex și este, de fapt, un sistem AI integrat în asistentul Google. Concurența lui Siri și, în curând, cel care va da telefoane în locul tău. Nu se va limita la script și va improviza atunci când conversația va fi pe lângă artă. Momentan, Duplex duce cu brio cele mai multe apeluri telefonice pe care le inițiază. Cu mici excepții.

Duplex va ajunge la noi mai curând decât ne așteptăm. Și, stați linișțiți, vom primi o înștiințare dacă se întâmplă să ne sune în numele cuiva.

Acum, hai să trecem la ce ne interesează...imediat: Android P. Noua versiune a sistemului de operare va fi lansată anul asta pe Nexus-uri și Nokia. Iar în 2019 pe telefoane de la alți producători. Sau în 2020.

În orice caz, în loc să te facă să butonezi mai mult, Android P te încurajează s-o lași mai moale. Știe cât timp foloseșți fiecare aplicație și te lasă...să setezi limite.

Cum ar veni, poți programa o jumătate de oră de Instagram sau Facebook, după care ”shutdown”, ”sleep”, ”repeat”.

Gesturile? Sunt similare. Și dacă zici că le-a copiat de la iPhone 10 poate că e adevărat. Noi o vedem ca pe o metodă de-ai converti pe ”Apple fanboys”.

Android P este liber la descărcat în varianta BETA. Găsiți pe net și dispozitivele compatibile în acest moment. Sunt câteva surprize pe acolo!

Google Smart Display este al doilea răspuns Google la concurență. De dată această, Alexa. Doar că... Alexa nu știe să redea clipuri pe Youtube sau să-ți arate poze. E un ecran sensibil la comanda "Ok, Google" și face exact ce-i spui. În limita bunului simț, desigur. Cere-i să-ți aprindă lumina, nu să îți facă de mâncare.

Tableta de masă va fi disponibilă în curând de la mai mulți producători - LG sau JBL sunt numele vehiculate. Prețul e deocamdată necunoscut. Dar, chiar și așa, credem că prețul o să fie ridicat.

Altfel, tot de la Google, mai punctăm integrarea Inteligenței Artificiale și în alte servicii și produse. Camerele telefoanelor, spre exemplu. Ori Google Maps - care ne duce cu gândul la FourSquare și Yelp - și chiar GMail, capabil, în curând să-ți citească gândurile și să scrie ciorne în locul tău.