Code4Romania: Rezultatele alegerilor locale, date de AEP într-o formă "haotică şi inutilizabilă". Reacția STS

Ultima actualizare: 28-09-2020 13:18
Alegeri locale 2020 Bucureşti. Bătălia pentru Primăria Capitalei.
Agerpres

Rezultatele votului la alegerile locale 2020 comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă sunt amestecate și incomplete. O spun reprezentanții reprezentanții portalului Rezultate Vot, care fac centralizarea datelor de mulți ani.

Programatorii din spatele proiectului Rezultate Vot acuză lipsa de transparență a structurilor guvernamentale și introducerea neglijentă a datelor în sistemele informatice, ceea ce face extrem de dificilă preluarea lor și înțelegerea de către electorat. Rezultate vot centralizează date electorale din toate alegerile de după Revoluție, de o echipă de programatori care au sprijinit și Guvernul României pentru realizarea structurilor de comunicare oficiale la deputul pandemiei de coronavirus în România.

UPDATE: Serviciul de Telecomunicații Speciale a reacționat, într-un comunicat, la criticile formulate de programatorii privați care au centralizat datele alegerilor.

„Procedura privind afișarea datelor cu rezultatele a respectat același format ca la procesele electorale precedente, însă ținând cont de complexitatea specificului alegerilor locale” a transmis STS.

Mai mult, datele au fost importate automat, susține STS, de la nivelul secțiilor de votare:

„Datele prezentate în fișierele *csv s-au realizat pe structura informațiilor regăsite în cele 4 procese-verbale centralizatoare (primar/primar sector, consiliu local, președinte consiliu județean/primar general și consiliu județean/consiliu general). Pentru asigurarea transparenței, odată încărcate în sistemul informatic, informațiile din procesele-verbale sunt transmise automat pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/.

Din punct de vedere al formei, structura de prezentare a informațiilor este intuitivă și unitară pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, însă diferă în funcție de numărul de candidați. Totodată, denumirea fișierelor are o regulă după care se formează, aspect care permite identificarea și prelucrarea lor”.

STS a negat afirmația informaticienilor de la Code4Romania, care au arătat că ordinea din listele electorale nu corespunde cu ordinea raportărilor.

„Precizăm că afișarea candidaților este în concordanță cu ordinea stabilită pe buletinele de vot”.

 

Code4Romania a prezentat o poziție oficială a organizației, pe pagina de Facebook, în noaptea de duminică spre luni.

În această seară, într-un moment de interes major pentru societatea românească, autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor.

Spre deosebire de ultimele runde electorale, datele oferite după închiderea urnelor de către Autoritatea Electorală Permanentă printr-o platformă construită de Serviciul de Telecomunicații Speciale nu permit prelucrarea automată în timp real:

- Fișierele nu mai pot fi preluate în flux automat fără un efort considerabil de decodificare a modului de livrare, denumire și expunere a informațiilor.

-Structurarea informațiilor din aceste fișiere nu respectă reguli predictibile (candidații nu sunt așezați în ordinea de pe buletinul de vot - cea comunicată în prealabil și de către Biroul Electoral Central)

-Seturile de date sunt amestecate (unele dintre arhive, deși provin din link-uri care se referă la un anumit județ, conțin fișiere provenind din alte județe)”

Reprezentanții organizației consideră că s-a încălcat accesul liber al cetățenilor la datele de interes public.

„Fără a bănui sau presupune motivele din spatele deciziei prezentării în acest fel a rezultatelor alegerilor, ne aflăm, în mod evident în fața unui exemplu de rele practici din punctul de vedere al accesului liber la date. Un sistem care funcționa și oferea transparență, deschidere și eficiență a fost înlocuit cu unul haotic și, practic, inutilizabil.

În aceste condiții, ne aflăm în imposibilitatea de a oferi, așa cum ne-am propus, o agregare promptă a tuturor rezultatelor alegerilor pe platforma Rezultate Vot. Cu toate acestea, în orele următoare vom face tot posibilul să “curățăm” datele furnizate de autorități, printr-un proces care, de această dată, nu poate fi făcut cu totul automat” au arătat aceștia.

Programatorii lucrează voluntar


Proiectul de prezentare centralizată a datelor este făcut prin munca voluntară a echipei Code4Romania, arată reprezentanții structurii.

„Aceste platforme au fost construite prin munca susținută a voluntarilor noștri care, pro bono, lucrează pentru a oferi soluții digitale utile societății românești. Prin programele noastre, am încercat permanent să utilizăm tehnologia pentru a oferi mai multă transparență și a crește gradul de implicare a cetățenilor în viața societății. Este cu atât mai dezamăgitor faptul că autoritățile au înțeles să facă un pas în spate din punctul de vedere al transparenței și accesului la date libere tocmai în timpul unui proces democratic de importanță crucială cum sunt alegerile.

Cerem autorităților ca până la următoarea rundă de alegeri, din 6 decembrie 2020, să revină la un sistem de bune practici în comunicarea deschisă a datelor de interes public. Claritatea și deschiderea datelor nu sunt un moft, ci o dovadă de transparență și respect pentru informarea propriilor cetățeni”.

Miercuri dimineață, Code4Romania a reușit centralizarea datelor.

„Este ora 04.52 dimineața.

După peste șase ore de muncă am reușit să automatizăm și să curățăm preluarea de date de la AEP. Acum, în Rezultate Vot puteți vedea rezultatele parțiale în timp real ale alegerilor locale. Încă sunt localități pentru care abia am început importul de date și intrări care, deși corecte ca informație, încă au nevoie să fie formatate.

Mergem să dormim câteva ore.

Am făcut cu toții încă un pas în democrația pe care o definim împreună. Vă lăsăm cu rezultatele alegerilor de ieri, dar și cu istoria ultimilor 30 de ani de pași făcuți de noi împreună pentru a construi o Românie și comunități mai bune” au precizat programatorii pe contul oficial de Facebook.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO