ANALIZĂ. Roboții umanoizi sunt tot mai ... umani. Modelul Figure 1 vorbește și înțelege mult mai bine, datorită ChatGPT
Roboții sunt tot mai umani... nu doar ca aspect, ci și ca inteligență, datorită, evident, inteligenței artificiale. Sunt folosiți în magazine, depozite, șantiere, birouri de informații și lista poate continua.
Nu degeaba se numesc roboți umanoizi. Unele dintre cele mai importante companii ale lumii au în lucru acum astfel de produse.
În Statele Unite va fi inaugurată în curând și prima fabrică de roboți umanoizi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acesta este robotul în care au investit deja companii precum Open AI, Nvidia, Microsoft sau Amazon.
Se numește Figure 1 și comunică folosind celebrul program de inteligența artificială, Chat GPT. Vorbește și înțelege tot mai bine.
Valoarea start-up-ului care a creat acest robot a ajuns la peste 2,5 miliarde de dolari. În momentul de față sunt unii dintre cei mai promițători producători de roboți de pe piață.
Și nici Elon Musk nu se lasă mai prejos. Inginerii Tesla lucrează deja la Optimus Gen 2. Un robot cu 10 kg mai slab decât modelul anterior.
În plus, are și un echilibru mai bun. Își controlează singur corpul și poate manipula chiar și obiecte mici și delicate. Îl ajută simțul tactil.
”Este un design creat de noi de la zero ceea ce este foarte interesant. Mulți dintre noi integrează diferite componente, dar sistemul ne aparține în totalitate, asta include și motoarele personalizate și sincronizate cu echipamentul pregătit. Ceea ce ne permite să optimizăm tot ceea ce ne dorim la acest robot.”
Robotul tot mai prezent, însă, în depozitele marilor companii din Statele Unite se numește Digit și este dezvoltat de Agility Robotics.
Ei vor inaugura în curând și prima fabrica de roboți umanoizi din lume. Un spațiu de 17.000 mp în care roboții vor lucra la producția altor roboți.
Toate componentele lui Digit vor fi realizate aici, inclusiv picioarele. Producătorii promit să livreze cel puțin 10.000 de roboți în fiecare an.
Picioarele sunt un aspect foarte important pentru Digit. Este modul în care el intră în contact cu pământul. Nu contează cât de sofisticat este robotul sau sistemul de control dacă îi alunecă picioarele.
Tălpile roboților au fost proiectate cu ajutorul unor ingineri specializați în producția de încălțăminte sport.
”În mod normal lucrăm cu oameni. Ei sunt principalii noștri clienți, dar din când în când avem norocul să lucrăm cu animale sau mașinării, roboți, lucruri de genul acesta. Prima dată m-am întrebat cum arată talpa robotului, cum merge, dacă se folosește de un toc, de degete. A fost important să înțelegem cum se mișcă robotul pentru a vedea ce asemănări există cu ceea ce noi știm despre încălțămintea pentru oameni. A fost primul aspect pe care l-am luat în calcul.”
Nu-l putem omite, însă, pe Atlas, robotul umanoid de la Boston Dynamics, care a devenit popular pe internet datorită talentului său la dans.
Am putea spune că este cel mai dinamic robot umanoid din lume. Și nu doar pentru că știe să danseze, ci și pentru că este un adevărat sprijin pentru cei care lucrează pe șantiere sau în fabrici.
Robotul trebuie să fie capabil să înțeleagă proprietățile obiectelor, forma și greutatea lor. Și în timp ce manipulează aceste obiecte să înțeleagă și constrângerile dintre robot și obiecte, forțele existente. Și trebuie să aibă un sistem de control, să știe să facă diferența între obiectele pe care le poate manipula în funcție de stabilitate și sarcina primită.
Sistemul de percepție al lui Atlas funcționează prin intermediul camerelor video pe care le are implementate în cap. Una dintre ele este o cameră color, iar cealaltă este un obiectiv de profunzime.
Se folosește de senzori pentru a măsura distanța față de tot ceea ce vede. Practic urmările diferite forme din mediul înconjurător și alte caracteristici pe care Atlas le poate identifica ca obiecte principale de interes.
Ideea este ca sistemul de control al lui Atlas să fie capabil să înțeleagă cum mișcările sale pot evolua în timp, într-un mod care să respecte legile fizice ale universului nostru.
De exemplu, imaginți-vă că robotul ține un obiect foarte greu în timp ce încearcă să fugă sau împinge ceva care cântărește mai mult ca el în partea cealaltă a camerei. Ține cont cu atenție de forțele care există între robot și obiect și cum acestea ar putea sau nu să-l doboare. Este foarte important
Și lista roboților umanoizi poate continua. Nu am uitat nici de celebra Sofia, care după ce a călătorit prin toată lumea și a apărut în celebre show-uri de televiziune.. a primit un lifting facial și s-a apucat de pictat, iar acum lucrează la o nouă colecție de NFT-uri.
În plus, într-un centru de științe din Polonia este în plină desfășurare un spectacol de teatru în care roboții umanoizi sunt actorii principali: ”Motivul pentru care folosim roboți este de a încerca să aducem în atenția publicului subiecte abstracte într-un mod foarte accesibil.”
În Varșovia au loc astfel de spectacole de teatru încă din 2011.
Primii roboți care au urcat atunci pe scenă au avut peste 25.000 de spectacole. Și nu lipsesc roboții nici de la Hollywood. Sunt mai mici și mai simpatici și deja știu să imite mișcările animatorilor care îi coordonează.
Sunt probabil cei mai ascultători actori din industria filmului.
Singura problemă este că nu pot fi folosiți și în scene de acțiune.